Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Είκοσι χρόνια χωρίς τη Μελίνα. (18 Οκτωβρίου 1920 - 6 Μαρτίου 1994)

«Γεννήθηκα Ελληνίδα, θα πεθάνω Ελληνίδα»
Το άστρο της Μελίνας έσβησε στις 6 Μαρτίου του 1994
Η ακαταμάχητη γοητεία της Μελίνας Μερκούρη διατηρείται «ζωντανή» είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της. Η αγάπη της για την Ελλάδα, τα οράματά της, η ιδεολογία της, τα «πιστεύω» της έβαλαν θεμέλιους λίθους και άνοιξαν δρόμους.
«Γεννήθηκα Ελληνίδα, θα πεθάνω Ελληνίδα» ήταν η απάντηση της Μελίνας Μερκούρη, όταν πληροφορήθηκε την απόφαση της χούντας για στέρηση του δικαιώματος της ελληνικής της υπηκοότητας. Η δήλωσή της θα μείνει ιστορική, ενώ ο αγώνας της για τον διάλογο των πολιτισμών της Ευρώπης, 



αλλά και την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, παραμένουν επίκαιρα κι ας έχουν περάσει 20 χρόνια από τον θάνατό της.Yπήρξε πολύμορφη προσωπικότητα, γυναίκα σύμβολο. Σπάνια ένας άνθρωπος, μόνο με το μικρό του όνομα, μένει στη συνείδηση του κόσμου και η Μελίνα Μερκούρη τo είχε καταφέρει. Ήταν η Μελίνα της «Στέλλας», του «Ποτέ την Κυριακή», των «Παιδιών του Πειραιά», η Μελίνα του Θεάτρου, της Πολιτικής, των Μαρμάρων, η Μήδεια, η Φαίδρα, η Ίλια Ντάρλινγκ, η Μελίνα όλων των Ελλήνων.

Την είπαν «τελευταία Ελληνίδα θεά» και «γυναίκα - φλόγα». Κορυφαία αγωνίστρια της Δημοκρατίας κατά της χούντας, σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, με διεθνή καριέρα και με ερμηνείες που έχουν χαραχτεί στη μνήμη. Πολιτικός, που σημάδεψε με την παρουσία της τον Πολιτισμό της Ελλάδας και τον έφερε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων.

 
https://www.facebook.com/pages/%CE%9E%CE%B5%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%95%CE%91/456682117743853?ref=stream

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας