Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Αντιπροσωπεία της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά

Αντιπροσωπεία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από του Βουλευτές Πετράκο Θανάση, Ουζουνίδου Ευγενία, Γαϊτάνη Ιωάννα, Τριανταφύλλου Μαρία και Βαρεμένο Γεώργιο πήραν μέρος στην συγκέντρωση έξω από το ΥΠΕΚΑ που πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή 28 Μαρτίου οι σύλλογοι φωτοβολταϊκών της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα άδικα μέτρα της κυβέρνησης που εισάγονται στο πολυνομοσχέδιο.

Στην συγκέντρωση μίλησε ο Υπεύθυνος Ενέργειας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Βουλευτής Μεσσηνίας  Θανάσης Πετράκος, o oποίος μεταξύ των άλλων τόνισε:
Χαιρετίζουμε τη σημερινή συγκέντρωση των συλλόγων φωτοβολταϊκών που διαμαρτύρονται για το τα άδικα μέτρα της κυβέρνησης, που «κουρεύει» μονομερώς τις ταρίφες στα φωτοβολταικά  .
Η κυβέρνηση ακολουθώντας την παραδοσιακή της τακτική έφερε και αυτά τα άδικα μέτρα μέσα σε ένα άρθρο σε ένα πολυνομοσχέδιο. Θεωρούμε το συγκεκριμένο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που αφορά στο κούρεμα τιμών των αποζημιώσεων των παραγωγών από ΑΠΕ απαράδεκτο και άδικο  και δεσμευόμαστε ότι θα το καταψηφίσουμε. Διότι:
1.Δεν έχει κανένα νομικό, ηθικό και πολιτικό δικαίωμα η κυβέρνηση να προβαίνει σε μονομερή τροποποίηση των συμβάσεων.
2.Το πρόβλημα της μείωσης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ δεν μπορεί να το «φορτώνονται» αποκλειστικά οι παραγωγοί των ΑΠΕ, διότι για τη διόγκωσή του δεν ευθύνονται αυτοί, αλλά οι άστοχες και χωρίς προγραμματισμό αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής.
3.Η κυβέρνηση κουρεύει τους μικρούς, την ίδια στιγμή που συνεχίζει τις προκλητικές επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στους ιδιώτες μεγαλο-παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο. Και επιπλέον, σε έναν μεγαλοεπιχειρηματία -για τον οποίο η Κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες και του έκανε και ένα «δωράκι» φορολογικό, του χάρισε πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων- του δίνει είκοσι οκτώ λεπτά σε ηλιοθερμική μονάδα, όταν η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι όποιος σήμερα μπαίνει στο σύστημα πάνω από οκτώ λεπτά επιβαρύνει το λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ.
4.Βγάζει εκτός του κάδρου των ευθυνών και των συνεπειών τις τράπεζες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των προβλημάτων στις ΑΠΕ. Αυτό είναι απαράδεκτο. Οι  τράπεζες πρέπει να επωμιστούν ένα κομμάτι των επιπτώσεων
Συγκεκριμένα:.
Α. Να κουρευτούν τα δάνεια
Β. Να είναι άτοκα για ένα διάστημα
Γ. Να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής
Δ. Να μειωθούν τα επιτόκια

5.Κωλυσιεργεί με την υιοθέτηση αποφάσεων που θα έδιναν ώθηση στην ιδιοπαραγωγή.
Συνέπεια της εφαρμογής του σχεδίου της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ θα είναι η καταστροφή των μικροπαραγωγών και η συγκέντρωση της παραγωγής των ΑΠΕ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Σήμερα οι παραγωγοί των φωτοβολταικών είναι 9 μήνες απλήρωτοι και η κυβέρνηση τους ζητά να είναι φορολογικά ενήμεροι, δηλαδή να πληρώνουν ΦΠΑ για εισόδημα που δεν εισέπραξαν, τους φορολογεί για ανύπαρκτο εισόδημα. Επίσης, ενώ έβαλε οριζόντια έκτακτη εισφορά 30% χωρίς παραμετροποίησή τους μειώνει ξανά 34-40 % τα πόσα που πρέπει να λάβουν από τον ΛΑΓΗΕ, δηλαδή μείωση πάνω στο μειωμένο ήδη ποσό.
Οφείλει η κυβέρνηση τουλάχιστον
1) Να προχωρήσει σε συμψηφισμό των οφειλών του ΛΑΓΗΕ και των οφειλών του παραγωγών
2)Όσο κρατά αυτή η ανώμαλη κατάσταση και δεν πληρώνονται οι παραγωγοί να μην χρειάζεται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο και προχωράει σε μονομερή καταγγελία της σύμβασης, η οποία είναι απαράδεκτη και ανοίγει το δρόμο ο υπουργός κάθε στιγμή να αλλάζει τους όρους της σύμβασης. Θα οδηγήσει τους ανθρώπους να κάνουν προσφυγές.
Για όλους αυτούς τους λόγους θα το καταψηφίσουμε.
Συμφωνούμε με την πρόταση σας να γίνει ουσιαστικός διάλογος και να υπάρξει μια αναγκαία μείωση και αυτή η συμφωνημένη μείωση να γίνει με πρόσθετη πράξη στην υπάρχουσα σύμβαση και όχι με μονομερή ενέργεια.
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας