Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ

ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ
του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Πανηγυρικό Αναστάσιμο Εσπερινό με Αρτοκλασία προς τιμήν της Παναγίας, Ζωοδόχου Πηγής, τελέσαμε (9-5-2013) στο πανέμορφο (μέσα σε καταπράσινο ανθισμένο κήπο) στο πάλλευκο και φροντισμένο με μεράκι εξωκλήσι των αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης (και Ζωοδόχου Πηγής) που έχτισαν με πρωτοβουλία το ζεύγος Αθανασίου και Βασιλικής Τσιακμάκη, οι ‘’εκκλησιάτορές’’ του και που τέλεσε τα θυρανοίξιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος.

Το ξωκλήσι αυτό μαζί με άλλα ξωκλήσια απλωμένα στη γη της λεκάνης του Αλιάκμονα και της όλης ελληνικής υπαίθρου χώρας, φανερώνουν την εκκλησιαστική οικουμενική πίστη των απλών ανθρώπων του λαού μας, που στοιχίζεται πίσω από τους αγίους, τους μάρτυρες και τους οσίους, σαν ένα ποτάμι, που διασχίζει φωτεινά, άφοβα και απρόσβλητα την πορεία του στην οικουμένη, παρ’ όλα τα εμπόδια που στήνονται για την εκτροπή του σε ιδιοτελή συμφέροντα εθνικιστικών, φυλετιστικών και τοπικιστικών επιδιώξεων και ιδεολογικών εκμεταλλεύσεων.

Στο κατάμεστο από κόσμο ξωκλήσι ψάλαμε κατά το Τυπικό, ‘’δεκάκις’’ το Χριστός Ανέστη με το αναστάσιμο τρικέρι, το ‘’Φως ιλαρόν’’, το ‘’Τις Θεός μέγας’’ και τα αναστάσιμα Απόστιχα:

‘’Πάσχα ιερόν ημίν σήμερον αναδέδεικται, Πάσχα καινόν, Άγιον, Πάσχα μυστικόν, Πάσχα πανσεβάσμιον, Πάσχα Χριστός ο λυτρωτής, Πάσχα άμωμον, Πάσχα μέγα, Πάσχα των πιστών, Πάσχα το πύλας ημίν του Παραδείσου ανοίξαν, Πάσχα πάντας αγιάζον πιστούς’’,

με το επίσης αναστάσιμο δοξαστικό:

‘’Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει, και αλλήλους περιπτυξώμεθα. Είπωμεν αδελφοί, και τοις μισούσιν ημάς. Συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει, και ούτω βοήσωμεν. Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας…’’.

Αυτοί και μόνο οι δύο ύμνοι επενδυμένοι με τον ήχο ‘’πλάγιο του πρώτου ειρμολογικό’’ αναδεικνύουν τη λαμπρότητα, τη χαρά, το κάλλος και την απεραντοσύνη της ανοιχτότητας του γεγονότος, που καλούμαστε να απολαύσουμε οι άνθρωποι μετέχοντας σε αυτό, συν-χωρούμενοι και αλληλοπεριχωρούμενοι όλοι σε αυτό, αφού πια είναι βέβαιο πως ‘’νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια, εορταζέτω γουν πάσα κτίσις την Έγερσιν Χριστού…’’.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος (9-5-2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας