Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Κοινή δήλωση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θ. Πετράκου και Ευγ. Ουζουνίδου: Το ΥΠΕΚΑ δεν απαντά στην Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις «Τεράστιες οι ευθύνες της ΡΑΕ σε σχέση με το σκάνδαλο της Hellas Power και της Energa»

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από το ΥΠΕΚΑ, την ΡΑΕ αλλά και τις Διοικήσεις της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΛΑΓΗΕ σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ, είναι απαράδεκτες και προσβάλλουν την ελληνική Βουλή, διότι ουσιαστικά είναι έωλες και δεν απαντούν σε καμία από τις ερωτήσεις που είχαμε θέσει.


Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, τη ΡΑΕ, την ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ, ουδείς φέρει ευθύνη για τα χρέη των 150 εκατομμυρίων ευρώ που άφησαν οι εταιρείες Energa και Hellas Power στο Δημόσιο και στις εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος.

Συνεπώς, σύμφωνα με την λογική του ΥΠΕΚΑ και της ΡΑΕ τα 150 εκατομμύρια που θα κληθούν να καλύψουν οι Έλληνες πολίτες είτε εμμέσως (μέσω της φορολογίας) είτε αμέσως (μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος) δημιουργήθηκαν χωρίς κανείς από τους αρμοδίους να φέρει ευθύνη. Άρα, με την λογική τους, πρόκειται περί φυσικής καταστροφής.


Η απόπειρα φιλελευθεροποίησης και ιδιωτικοποίησης της αγοράς ενέργειας, που επιχειρήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς και από την σημερινή συγκυβέρνηση, είναι καταστρεπτική για την χώρα και τους πολίτες της.  

Την ίδια ώρα, τα «αλληλοκαρφώματα» και η αποποίηση ευθυνών μεταξύ υπουργείου και ΡΑΕ, μόνο τον οίκτο και τα γέλια θα μπορούσαν να προκαλέσουν, αν δεν υπήρχε η απώλεια των 150 εκατομμυρίων ευρώ.


Δυστυχώς η ζημία είναι τόσο σημαντική, που ακόμα και οι αστείες δικαιολογίες που χρησιμοποιούν για να καλύψουν τις ευθύνες τους προκαλούν οργή. Οργή για την ανίερη προσπάθεια φιλελευθεροποίησης της αγοράς ενέργειας που αποδείχθηκε φιάσκο- με φαινόμενα όπως αυτά της Energa & Hellas Power- σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος και των καταναλωτών.

Βέβαια, η προστασία του Δημοσίου συμφέροντος είναι η τελευταία έγνοια για τους κυβερνώντες, όπως αποδεικνύεται και από την επιδίωξή τους να εκποιήσουν άρον- άρον τις  ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, ακόμα και σε ιδιώτες που χρωστάνε στις δημόσιες αυτές επιχειρήσεις.

Το εξοργιστικό είναι ότι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς υπάρχει το σχέδιο το κράτος να εγγυάται για τα χρέη των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε  ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και στην συνέχεια ΕΛΠΕ ΔΕΗ, αυξάνοντας κι άλλο τον λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας Φορολογούμενος για την «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας».


Η κυβέρνηση και η ΡΑΕ μπορεί να απέφυγαν να δώσουν απάντηση στην σχετική ερώτησή μας, όπως και αποφεύγουν συστηματικά να έρθουν στο κοινοβούλιο για να απαντήσουν στα θέματα που τους έχουμε θέσει εδώ και δύο μήνες, να είναι όμως βέβαιοι, ότι σύντομα θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις στον ελληνικό λαό για τις πολιτικές εκποίησης των Δημοσίων επιχειρήσεων Ενέργειας όπως και συνολικά ολόκληρης της Δημόσιας περιουσίας.  




Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας