Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΛΑΒΑΣ

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΛΑΒΑΣ
του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Στον αναστάσιμο πανηγυρικό Εσπερινό του πανηγυρίζοντος ιερού ναού αγίου Αχιλλείου Λάβας συμμετείχαμε λειτουργικά (αποδεχόμενοι την τιμητική πρόσκληση του π. Αλεξάνδρου), όπου εσπερίσαμε και τέλεσαμε την Αρτοκλασία με τους πατέρες: Πρωτοπ. Γεώργιο Πιστιόλα-Αρχιερατικό Σερβίων, Πρωτοπ. Κωνσταντίνο Θεοχάρη (Σέρβια), Πρεσβ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου (Ίμερα), Οικονόμο Αλέξανδρο Γεωργανάκη (Λάβα).
Στο Αναλόγιο έψαλαν: ο Πρωτοψάλτης του ιερού ναού αγίας Κυριακής Σερβίων Ανδρέας Καραγιαννίδης, ο Κώστας Γκουντούλας και η Χρυσάνθη Καραγιαννίδου. Στο Άγιο Βήμα διακόνησαν με ιεροπρέπεια νεανική, ο Νίκος Λεπίδας και ο Ευθύμιος Νέστορας.

Στην πανηγυρική εσπερινή Ακολουθία και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που ακολούθησαν παρέστησαν από το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού, ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Κωνσταντόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Νίκος Λαζαριώτης και κ. Αναστάσιος Αλεξόπουλος, η Πρόεδρος της δημοτικής Κοινότητας Σερβίων, Λάβας και Καστανιάς κ. Νατάσα Αλεξοπούλου και ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Μπάκανος.

Άγιος Αχίλλειος: Ο Επίσκοπος της Λάρισας, που στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου, υπήρξε ενεργό μέλος της Α’ Οικουμενικής Συνόδου (325) στη Νίκαια, που ασχολήθηκε με το επίμαχο ζήτημα για τη θέση του Υιού στην αγιοτριαδική Κοινωνία και για τη σχέση του Υιού προς τον Πατέρα και έδωσε θεολογική και αγιοπνευματική απάντηση δογματίζοντας για την ‘’ομοουσιότητα’’ και εξασφαλίζοντας στην Εκκλησία την ορθή πορεία της στην ιστορία του κόσμου για τη δυνατότητα πρόσληψής του και σωτηρίας του. Τη θεολογική επιχειρηματολογία των άλλων Πατέρων της Συνόδου που είχε ως κατάληξη τη δογματική, αναλλοίωτη ως τα σήμερα, θέση: ‘’ομοούσιον τω Πατρί’’, ο σύνεδρος άγιος Αχίλλειος την επισφράγισε με θαύμα ενώπιον όλων, που έκαμε μεγάλη εντύπωση στον Πρόεδρο της Συνόδου Κωνσταντίνο το Μέγα. Ο Άγιος ποίμανε το Λαό της Λάρισας, κοιμήθηκε και τάφηκε στο χώμα της Επισκοπής του. Γύρω στα 978, ο μονάρχης των Βουλγάρων Σαμουήλ πήρε το λείψανο του Αγίου από τη Λάρισα και το έφερε στο μικρό νησάκι των Πρεσπών, που το ονόμασε Άγιο Αχίλλειο και έχτισε σ’ αυτό μεγάλο ναό στο όνομα του Αγίου. Σήμερα το ι. λείψανο του Αγίου Αχιλλείου βρίσκεται στη Λάρισα.

Ο ι. ναός του αγίου Αχιλλείου Λάβας θεμελιώθηκε το 1975 και λειτουργείται ανελλιπώς από τον ακούραστο και καλλιτέχνη Γέροντα πατέρα Αλέξανδρο Γεωργανάκη, συνταξιούχο κληρικό της Ιερής Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος (14-5-2013)          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας