Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Οταν η γνώση και η εμπειρία συναντά το μεράκι και την καινοτομία τα αποτελέσματα είναι μόνο θετικά

Κουρέλλας  Σωκράτης Περιφερειακός  Σύμβουλος Αρχη…ζουμε μαζί
Αγροτική οικονομία.
Σε  μια χώρα αγροτική. Σε μια περιφέρεια κατεξοχήν αγροτική.
Η ναυαρχίδα για την ανάταξη της οικονομίας.
Η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, σε  φθίνουσα πορεία. Εδώ και χρόνια. Οι αιτίες πολλές. Οι ευθύνες αμοιβαίες. Οι λύσεις και οι στρατηγικές έως τώρα ανεπαρκείς.
Γιατί ;
Άραγε πολλοί από εμάς δεν ακούνε την φωνή της γιαγιάς ή της μαμάς να φωνάζει:


Μάθε παιδί μου γράμματα, για να μπεις στο δημόσιο,  γιατί αλλιώς θα βόσκεις τα πρόβατα ή θα σκάβεις τα λακκώματα.
<
Απαξίωση στην πηγή !
Λόγω οικονομικότητας, βιωσιμότητας, προοπτικής, κοινωνικής θέσης, γνώσης, και πολλών άλλων.
Απαξίωση από ένα λανθασμένο γεωργικό πρότυπο, μιας προστατευμένης και πελατειακής   φιλοσοφίας και αντίληψης, από ένα γενικότερο αναπτυξιακό μοντέλο που χρόνια στηρίζεται και φουσκώνει, σε πήλινα χρηματοοικονομικά εργαλεία, μακριά από την παραγωγή, την ζωογόνο δύναμη της υπαίθρου.
Στην επόμενη δεκαετία ένα από τα σημαντικά προβλήματα, που θα απασχολήσει κοινωνικοοικονομικά την Ευρώπη θα είναι τα τρόφιμα και ο  αγροδιατροφικός   τομέας.
Ένας ακήρυχτος αγροδιατροφικός πόλεμος.
Απλά, επειδή  η  ελάχιστη άνοδος του βιοτικού επιπέδου των χωρών χαμηλού κόστους και των αναδυόμενων οικονομιών,  θα δημιουργήσει  εμπορικό και παραγωγικό έλλειμμα, κυρίως τροφίμων και αγροτικών προϊόντων  και προ παντός στην Ευρώπη.

Συνεπώς απλά και πρακτικά, ευέλικτα και δημιουργικά, με γνώση και εμπειρία, αναδιάρθρωση δηλαδή, κάνουμε το αυτονόητο και το αναγκαίο.
Παράγουμε  αυτό που μπορούμε, αυτό που λείπει, αυτό που ξέρουμε, αυτό που εμπεριέχει την υπεραξία των ξεχασμένων γεύσεων και πρακτικών.
Η προσαρμοστικότητα, οι αλλαγές και η ευελιξία, είναι στοιχεία που σήμερα πρέπει να ορίζουν και να προσδιορίζουν την αναδιάρθρωση της γεωργίας και κατ΄ουσίαν το μέλλον της.
Η αναδιάρθρωση μια έννοια δυναμική, έξω από τις λογικές του τύπου:
«Βγάλε αυτό, βάλε εκείνο» μια έννοια ανταγωνιστική, που θα βηματοδοτεί, αν όχι μπροστά αλλά μέσα στις εξελίξεις, και θα καθίσταται αποτελεσματική, βιώσιμη και κερδοφόρα, αν επιβάλλει τη συνεργασία και την ενεργή κίνηση όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Επιδίωξη  μέσα από μια ολοκληρωμένη οικονομική γεωργική πρακτική, η παραγωγή τελικών αγροτικών προϊόντων-τροφίμων που θα τα χαρακτηρίζει η δυναμική της δικτύωσης , η ασφάλεια και η ποιότητα της ταυτότητας αυτών, και της παραγωγικής διαδικασίας.

Κλειδί για όλα αυτά η ενεργή και καινοτόμα τοπική  αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα.

Οφείλει με αρωγό τις συνολικές πολιτικές, να πάρει ηγεμονικά εκείνες τις πρωτοβουλίες και εκείνα τα επιχειρησιακά ρίσκα, αγνοώντας τις καμπάνες της κερδοφορίας και να οδηγήσει πρακτικά και γνωστικά το σύνολο της οικονομίας της υπαίθρου, σε μια νέα πορεία .

Τα οφέλη πολλαπλά, οι στόχοι απλοί και υλοποιήσιμοι.
Πρέπει
Διαπίστωση

Ο παραγωγικός πλούτος των ελληνικών περιφερειών είναι –όχι βεβαίως στην έκταση που ήταν- πλούτος διατροφικός και βιοτεχνικός.

Πιστεύω

Να μεταβάλουμε θετικά τα οικονομικά μεγέθη των γεωργικών  εκμεταλλεύσεων και των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων (υφιστάμενων και νέων) με ελάχιστο κόστος και με φιλικές και ασφαλείς   περιβαλλοντικά   και χωρικά παρεμβάσεις, βασιζόμενοι κυρίως στον άνθρωπο γεωργό-κτηνοτρόφο-επιχειρηματία.

Αρχές ¨
·        Τα τελικά προϊόντα να είναι ποιοτικά-  ασφαλή-δικτυωμένα προϊόντα
·        Η αγροτική οικονομία και η αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα να παράγουν με άξονα το ελεγχόμενο και προσδιοριζόμενο κόστος παραγωγής σύμφωνα με τις αγορές και τις καταναλωτικές ανάγκες όπου απευθύνονται.

Στόχοι-Παρεμβάσεις
·        Γεφύρωση της πανεπιστημιακής γνώσης με την αγροτοεπιχειρηματικότητα.
·        Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή.
·        Ενοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών σε έναν φορέα και αποκέντρωση αυτού.
·        Επιτάχυνση των εκταμιεύσεων των  επενδυτικών σχεδίων.
·        Συνυπευθυνότητα στην παραγωγή-(πρωτογενής/δευτερογενής)-τομέας.
·        Υιοθέτηση  και εδραίωση της ορθής γεωργικής παραγωγής και της συμβολαιακής γεωργίας.
·        Διατήρηση γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία και στην γεωργία.
·        Κατάρτιση Ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού κτηματολογίου.
·        Ειδικά προγράμματα ανάπτυξης στις μικροπεριφέρειες σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
·        Οι οργανισμοί ελέγχου  να μπουν στην ουσία των πραγματικών ελέγχων και να ξεφύγουν από την τυπική γραφειοκρατική διαχείριση.(Ηλεκτρονικοί έλεγχοι παραγωγικών δομών ,σφαγείων, αποθηκών, αγορών, κλπ).
·        Δημιουργία καλαθιού πόρων, για το καλάθι της Δυτικής  Μακεδονίας ,από τοπικές  και εθνικές πηγές.

·        Συνέργια   των « 13 καλαθιών» και διακριτός μη ανταγωνιστικός διαχωρισμός των παραγωγικών δράσεων, καθώς και της ισότιμης αντιμετώπισης από τα κέντρα εξουσίας.
·        Επιβράβευση της εξωστρέφειας και της ολοκληρωμένης ελεγχόμενης κοστολογικά γεωργικής πρακτικής.
·        Δημιουργία πρότυπων-πιλοτικών αγροτοεπιχειρηματικών εκμεταλλεύσεων, με πυρήνα την καθετοποίηση και το ελεγχόμενο κόστος, με συνέργεια  πολιτείας-ιδιωτών-τραπεζικού συστήματος, ως δείγμα σωστής και βέλτιστης παραγωγικής πρακτικής.
·        Κατεύθυνση και ενθάρρυνση στους κατεξοχήν γεωργούς να ασκήσουν παράλληλα και την  κτηνοτροφία,  την ατμομηχανή της νέας αρχής.
·        Ψηφιοποίηση και αναλυτική ηλεκτρονική  παρακολούθηση των γεωργικών πρακτικών, αρχειοθέτηση, αγροτικά σχολεία, γενετικά  κέντρα ,πολιτική γης ,ανοιχτή διάχυση και ανάλυση των πληροφοριών, παρατηρητήρια τιμών, αξιολόγηση τεχνικών συμβούλων και εμπλεκόμενων οργανισμών.
Οι ευκαιρίες ίσως πολλές. Χρόνος και   επιλογές λίγες .Ώριμα και σύντομα αρχίζουμε από τη αρχή .Ξεκινάμε αρχίζοντας η συνεχίζοντας από την Δυτική Μακεδονία με πρωτοπόρους και πρωτεργάτες όλους εμάς, τους πραγματικούς διαχειριστές της υπαίθρου, έχοντας πάντα σε παράλληλη πορεία τις περιφερειακές κι εθνικές πολιτικές για τον αγροτικό χώρο.
Ακολουθούμε μια και μοναδική μεθοδολογία στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς. Αυτή είναι:
η αντίληψη ότι η
ανάπτυξη είτε θα είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή ταυτόχρονα οικονομική, κοινωνική,
τεχνική/τεχνολογική, πολιτική και πολιτισμική, σε διαλεκτική αρμονία και με σεβασμό στο
συγκεκριμένο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, του οποίου μέρος είναι ο άνθρωπος, ή δενθα υπάρχει καθόλου η
το μήνυμα ενός φίλου αγροτοεπιχειρηματία
αν η πολιτεία δεν μπορεί να βοηθήσει,
τουλάχιστον ας μην μας εμποδίζει.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια πολύ καλή και άρτια καταρτισμένη εισήγηση από ένα χαρισματικό και αγωνιστή άνθρωπο. Μπράβο Σωκράτη άξιος!

Ανώνυμος είπε...

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Σωκράτη που περιέγραψε την πραγματικότητα της Ελληνικής γεωργίας με απλά λόγια και έκανε τις αυτονόητες προτάσεις. Δεν χρησιμοποίησε τις βαρετές πλέον τεχνοκρατικές φράσεις και μιλώντας με λόγια παραγωγού στον Υπουργό.
Υ/Γ: αν και φαρμακοποιός στο επάγγελμα όταν ερωτηθεί με τι ασχολείται λέει ότι "έχω αγελάδια και φτιάχνω τυριά" (δείγμα του χαρακτήρα του)

Το Προφίλ μας