Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Τα λεφτά και τα δεδομένα

Του Πάσχου Μανδραβέλη 
Eίναι εκπληκτικό, αλλά σ’ αυτή τη χώρα όλα θεωρούνται δημόσια εκτός από την πληροφορία για το τι κάνει το κράτος. Εκεί τα πάντα εμπίπτουν στη θεωρία των προσωπικών δεδομένων. Ετσι, οι πολίτες δεν πρέπει να γνωρίζουν ποιους συλλαμβάνει η Αστυνομία, η Βουλή παλαιότερα δεν μπορούσε να πληροφορηθεί τι λεφτά έπαιρναν τα στελέχη των ΔΕΚΟ και τώρα δεν πρέπει να μάθουμε ποιοι μάς ζητάνε κάποια εκατομμύρια ευρώ.


Οπως έγινε γνωστό, από κατάθεση δικαστικού σε αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κάποιοι συνταξιούχοι βουλευτές ζήτησαν αναδρομικά μέχρι 250.000 ευρώ έκαστος. Χρησιμοποίησαν το γνωστό γαϊτανάκι: οι δικαστές επιδικάζουν στον εαυτό τους αύξηση των αποδοχών τους (διότι κάποιος στον δημόσιο τομέα πήρε παραπάνω απ’ όσες έπρεπε υπερωρίες), οι μισθοί των δικαστών είναι συνδεδεμένοι με τους μισθούς των βουλευτών, οι συντάξεις των βουλευτών είναι συνδεδεμένες με τους μισθούς των βουλευτών κ.ο.κ. Εχουμε δηλαδή το γνωστό χάος, διά του οποίου αφαιμάσσονται νομοτύπως τα δημόσια ταμεία.
Η αποκάλυψη αυτή δημιούργησε αίσθηση και λογικώς δύο βουλευτές (ο κ. Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Παύλος Μαρκάκης του ΛΑΟΣ) με ερωτήσεις προς στην κυβέρνηση ζήτησαν να μάθουν ποιοι είναι αυτοί που στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία ζητάνε μερικά εκατομμύρια από τα δημόσια ταμεία.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαβίβασε τις σχετικές ερωτήσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το όποιο αρνήθηκε διότι «περαιτέρω αναφορά σε ονόματα πρώην βουλευτών θα ήγειρε αμφισβητήσεις ως προς την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων».
Εγιναν προσωπικά δεδομένα άλλων τα χρήματά μας; Αυτή η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μοιάζει περισσότερο με ληστεία από κουκουλοφόρο: «δώσε τα λεφτά και μην ρωτάς πολλά». Δεν ξέρουμε σε ποιες σχολές σπούδασαν οι δικαστές ή ποιες σχολές σκέψης διακονούν. Απλώς ελπίζουμε ότι οι νομικές θεωρίες που διδάχθηκαν, να εφάπτονται κάπως της λογικής. Διότι τα πράγματα, τουλάχιστον από τη λογική σκοπιά, είναι απλά: έρχονται κάποιοι άνθρωποι και ζητούν από εμάς τους φορολογούμενους δεκάδες εκατομμύρια. Θα μάς επιτρέψουν τουλάχιστον να ρωτήσουμε ποιοι είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας