Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

"Αφήστε μας να δουλέψουμε"

"Αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε" ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ευθύνη να επιλύσει την κρίση της, οι προσπάθειες της, όμως, δυσχεραίνονται από τα αρνητικά σενάρια. Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας ότι "είναι ευθύνη της Ελλάδας να επιλύσει την κρίση της". "Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα", είπε, "έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά ήταν κακοδιοικούμενη".
Υπογράμμισε ότι παρά τα δημοσιεύματα στον Τύπο, η Ελλάδα είχε "εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε ένα χρόνο: μείωσε κατά 5% το έλλειμμα και κατά 7,2% το πρωτογενές έλλειμμα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2012, χάρις στα δραστικά μέτρα".

Ανέφερε επίσης ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2011 οι ρυθμοί ανάπτυξης απέκτησαν θετικό πρόσημο, ενώ στους τελευταίους 5-6 μήνες οι εξαγωγές αυξήθηκαν μηνιαίως και κατά μέσον όρο κατά 35%.
Το γεγονός αυτό δείχνει, είπε ο πρωθυπουργός, ότι ο ιδιωτικός τομέας ανταποκρίνεται. Παράλληλα μειώνουμε τον πληθωρισμό, αυξήσαμε την ανταγωνιστικότητά μας και περιμένουμε μια καλύτερη τουριστική χρονιά.
"Αφήστε μας ήσυχους, ξέρουμε ότι έχουμε προβλήματα, αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε", τόνισε ο κ.Παπανδρέου, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, τους αναλυτές και όσους δημιουργούν με τη σεναριολογία το αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις για περισσότερη διαφάνεια, για το συνταξιοδοτικό, για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα βάσει του λεγόμενου "σκανδιναβικού" μοντέλου. Ειδικά για το φορολογικό δήλωσε ότι λόγω του ότι ήταν άδικο, δημιούργησε την κουλτούρα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην έκθεση του Ινστιτούτου του Μπρούκλιν, η οποία παραλληλίζει την Ελλάδα με τη Χιλή. Υποστήριξε ότι η διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ότι η Χιλή, μετά τη δικτατορία, απέκτησε υγιείς υποδομές για τη ρύθμιση και την ανάπτυξη της οικονομίας της και δημιούργησε διαφάνεια.
Στην Ελλάδα δεν κάναμε το ίδιο είπε και πρόσθεσε τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου ότι μέσω διαρθρωτικών αλλαγών θα μπορούσε και η Ελλάδα να εξοικονομήσει 4-8% του ΑΕΠ ετησίως.
Το πρώτο που θα έπρεπε να είχαμε να κάνει και εμείς ήταν οι διαρθρωτικές αλλαγές, είπε, γιατί έτσι θα είχαμε επιλύσει την κρίση και το πρόβλημα του χρέους μας.
Υποστήριξε επίσης ότι εντός της ευρωζώνης υπήρχε ένα είδος προστασίας που δεν επέτρεψε στη χώρα να αντιληφθεί τις διαρθρωτικές αδυναμίες.
Η ταχύτητα των αγορών είναι μεγαλύτερη από τις πολιτικές αποφάσεις
Απαντώντας στο ερώτημα του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, Αγχελ Γκούρια, για το εάν η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το 2008 το πρόβλημα του γενικότερου δημοσιονομικού συστήματος ήταν ότι δεν υπήρχε διακυβέρνηση. Υπήρχε μια φούσκα ευφορίας, και παράλληλα υπήρχαν φόβοι για το παραμικρό. Ο ελάχιστος κίνδυνος που έκανε τα spread να εκτοξεύονται και δυσκολεύουν την Ελλάδα στο δανεισμό της.
Υπογράμμισε την ταχύτητα με την οποία αντιδρούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε αντίθεση με τις πολιτικές αποφάσεις που είναι πιο αργές. Η ταχύτητα των αγορών δεν είναι απαραίτητα κακό, είπε ο πρωθυπουργός, όταν όμως επισκιάζουν το πολιτικό σύστημα, είναι πρόβλημα δημοκρατίας γιατί υποσκάπτει βαθιά το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών μας.
Αναφέρθηκε, τέλος, στις ανισότητες εντός των κρατών αλλά και ανάμεσα στα κράτη, για τους "φορολογικούς παραδείσους" και για τον "συντελεστή ευτυχίας των πολιτών" που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από τους ηγέτες. Κατέληξε δε με την έκκληση- αγανάκτηση "αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε".
Μετά το τέλος της ομιλίας του, παίρνοντας το λόγο ο κ. Γκούρια αναφέρθηκε στα λόγια του προέδρου της ΕΕ Βαν Ρομπάι που δήλωσε ότι θεωρείτο ως επιτυχημένος υπουργός Οικονομίας γιατί μείωσε το έλλειμμα στο Βέλγιο κατά 6% του ΑΕΠ μέσα σε έξι χρόνια. Η Ελλάδα μείωσε το έλλειμμα της κατά 5% μέσα σε ένα χρόνο, είπε ο κ. Γκούρια, προκαλώντας το χειροκρότημα των παρισταμένων.
ΕΘΝΟΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΙΟ ΓΕΛΙΟ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΜΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ
ΑΝΕΡΓΗ 1 ΧΡΟΝΟ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ

Ανώνυμος είπε...

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/05/blog-post_922.html

Το Προφίλ μας