Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ευκολότερη πρόσβαση σε φωτοβολταϊκά

από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Πακέτο προτάσεων που θα διευκολύνουν τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις επενδύσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών προτείνει η ΠΑΣΕΓΕΣ, στο πλαίσιο του πρόσφατου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σε σχετική επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Τζανέτος Καραμίχας, προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία κοινοποιήθηκε και στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μπατζελή, κρίνεται απαραίτητο να υιοθετηθούν άμεσα τα εξής: 
Η άμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ορίζει ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε εκτάσεις ιδιοκτησίας των οποίων επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (φωτοβολταϊκοί σταθμοί κλπ), εγκατεστημένης ισχύος μέχρι 100 KW. 

Η δυνατότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να καταθέτουν στο ΔΕΣΜΗΕ αίτηση αδειοδότησής τους για ΑΠΕ στην οποία να περιλαμβάνονται μόνο τα βασικά δικαιολογητικά, χωρίς να απαιτείται για την αδειοδότησή τους η έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών (Δασαρχείο, Πολεοδομία, Αρχαιολογία, ΝΕΧΟΠ, ΔΙΠΕΧΩ κ.λπ.). 
Πακέτο προτάσεων που θα διευκολύνουν τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις επενδύσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών προτείνει η ΠΑΣΕΓΕΣ, στο πλαίσιο του πρόσφατου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στην εθνική κατανομή των έργων ΑΠΕ και ειδικά για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, θεωρείται απόλυτα αναγκαία η διασφάλιση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μιας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως το έτος 2020, ίσης τουλάχιστον με 1.000 MW (1GW).
Η δυνατότητα σε επαγγελματίες αγρότες να εγκαθιστούν από κοινού φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μέχρι 500 KW, αποτελούμενα από μικρότερες μονάδες ισχύος μέχρι 20 KW η κάθε μία, έτσι ώστε με τη λειτουργία συλλογικών φορέων να αξιοποιείται η πράσινη ενέργεια προς όφελος των κατοίκων ενός αγροτικού οικισμού. Mάλιστα κρίνεται αναγκαίο να εφαρμόζεται για την πώληση του παραγόμενου ρεύματος το τιμολόγιο που ισχύει για τα οικιακά φωτοβολταϊκά (0,55 ευρώ / KWH). Η κατά προτεραιότητα σύνδεση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με το δίκτυο της ΔΕΗ σε σχέση με τρίτους που διεκδικούν σύνδεση στο ίδιο δίκτυο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άλλη μια πρόταση που θέλει να κάνει τους αγρότες λαμόγια. Αντί να καλλιεργούν την γη τους θέλουν να παίρνουν άδειες τις οποίες στη συνέχεια να πουλάνε(δεν πιστεύω ότι οι αγρότες έχουν τα κεφάλαια και τις γνώσεις για να κάνουν οι ίδιοι τα φωτοβολταϊκά). Ακόμα δεν κατάλαβαν οι εργατοπατέρες ότι πρέπει να αλλάξουμε για να μη βουλιάξουμε.

Ανώνυμος είπε...

αναρχια πολεοδομικη?καταπατηση αρχαιοτητων?καταργηση νατουρα?

Το Προφίλ μας