Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Ο Μιχ. Παπαδόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Μετά την πολυσυζητημένη Α' Διάσκεψη για το Περιβάλλον, το 1972, στη Στοκχόλμη, που διοργανώθηκε με την ευθύνη του OΗΕ, καθιερώθηκε και ο εορτασμός, κάθε 5 Ιουνίου, της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον.Η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον στόχο έχει να θυμίζει ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι αλληλένδετο με το μέλλον των οικοσυστημάτων που μας παρέχουν τροφή, νερό, αέρα, φάρμακα, κατασκευαστικά υλικά, αλλά και την απέραντη ομορφιά του φυσικού κόσμου.Είναι  μια ευκαιρία για να σκεφτούμε την κατάσταση του περιβάλλοντος σε τοπικό, εθνικό αλλά και πλανητικό επίπεδο.


Η Παγκόσμια Ημέρα αποτελεί την προσωπική πρόσκληση - πρόκληση για τον καθένα μας για να συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη και να μας παροτρύνει να αναλογιστούμε την καθημερινή μας επίδραση στη Γη , να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον μας και στο φυσικό κόσμο. Να γνωρίσουμε εν τέλει το περιβάλλον του τόπου μας και να το αγαπήσουμε. Η μέρα του περιβάλλοντος μας καλεί να σκεφτούμε τοπικά και να δράσουμε παγκόσμια.
Το ΠΑΣΟΚ  που υπερασπίζεται την πράσινη ανάπτυξη και θέλει να οικειοποιηθεί τον όρο, τα μόνα μέτρα που είδαμε να παίρνει στους 10 μήνες της διακυβέρνησης του,  είναι η τεράστια αύξηση της τιμής της βενζίνης , πράγμα που οδήγησε τους έλληνες στην μεγαλύτερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς !
Η υπόθεση περιβάλλον δεν είναι όμως μια «αστεία» υπόθεση και σαφώς πρέπει, ιδιαίτερα στην περιοχή μας να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα.
Από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πήραμε μια πίστωση χρόνου, για την διαμόρφωση του εθνικού μεταβατικού σχεδίου περιβαλλοντικής προσαρμογής των ατμοηλεκτρικών εργοστασίων της  χώρας.
Δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένο ούτε ένα λεπτό, θα πρέπει άμεσα να γίνουν  οι επενδύσεις εκείνες στις υφιστάμενες μονάδες που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους, σύμφωνα με τους όρους της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.
Η κυβέρνηση οφείλει:
1)     Να  προχωρήσει στη μελέτη, εγκατάσταση και λειτουργία νέου αντιρρυπαντικού
εξοπλισμού σε παλιές μονάδες
2)     Να  προγραμματίσει την κατασκευή μονάδας αποθείωσης στον ΑΗΣ Αμυνταίου - Φιλώτα, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία του και μετά το 2020 και να μη χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας άμεσες και έμμεσες .

Όλοι εμείς πρέπει να ξαναβρούμε την ανθρωπιστική και πολιτιστική διάσταση της ανάπτυξης, να (ξανα)αναπτύξουμε μια οικολογική και ολιστική παγκόσμια θεώρηση και να ξανασυνδεθούμε με το φυσικό κόσμο.
Πρέπει να δημιουργήσουμε μια περιβαλλοντική ηθική που θα βασίζεται στην ισοτιμία, στη δικαιοσύνη και στο σεβασμό στη φύση.
Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και να συνεργαστούμε.
Πρέπει  μέσα από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της νέας γενιάς να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η μία ηλίθια ανακοίνωση διαδέχεται την άλλη. Το πολιτικό σύστημα καταρρέει, η συνοχή της κοινωνίας καταλύεται, το μέλλον μας αβέβαιο και ο χοντρός αγρόν αγοράζει. Για να δούμε. Στις επόμενες εκλογές θα ξυπνήσουμε και θα συμπεριφερθούμε σαν ώριμοι πολίτες ή θα συνεχίσουμε να στέλνουμε στη Βουλή σαβούρες και γελοίους.......

Το Προφίλ μας