Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Η ΕΝΩΣΗ για την ημέρα της Γυναίκας

Αναμφισβήτητα, οι κατακτήσεις των γυναικών, η έξοδος του μισού πληθυσμού της γης από την περιθωριοποίηση και την αφάνεια αιώνων, αποτελεί την πιο σημαντική κοινωνική αλλαγή του 20ου αιώνα. Ωστόσο, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και, σίγουρα, όχι σπαρμένος με ρόδα, αφού υπάρχουν χώρες στον κόσμο, όπως το Αφγανιστάν, όπου οι γυναίκες στερούνται θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. 
Δυστυχώς, η κακομεταχείριση και η βία εις βάρος των γυναικών αποτελεί πρόβλημα με παγκόσμια, διαταξική και διαπολιτισμική διάσταση. Ωστόσο, οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών δεν εκφράζονται μόνο μέσα από τη σωματική κακοποίηση, αλλά και μέσα από άλλες μορφές, όπως είναι οι συνεχιζόμενες διακρίσεις και ανισότητες στην αγορά εργασίας, ο έμμεσος αποκλεισμός από τα κέντρα άσκησης πολιτικής και λήψης αποφάσεων, η άνιση και άδικη κατανομή του χρόνου και των οικογενειακών υποχρεώσεων, ανάμεσα στα δύο φύλα, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις, η σωματεμπορία, η πορνογραφία. Σήμερα, όμως, στην αγορά εργασίας, η ζωή και η θέση της εργαζόμενης γυναίκας, στον κόσμο της βαθιάς κρίσης που ζούμε, συνεχώς χειροτερεύει, λόγω και της συγκεκριμένης θέσης της μέσα στην κοινωνία 
Οι άνεργες νέες γυναίκες, με πτυχίο ανώτερης-ανώτατης σχολής, βρίσκονται στους ανώτερους δείκτες. Όλο και λιγότερες γυναίκες συγκεντρώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, όλο και περισσότερες γυναίκες -μακροχρόνια άνεργες- δεν έχουν δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλισης. Η ελαστικοποίηση της εργασίας πλήττει, κυρίως, τις εργαζόμενες γυναίκες, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποδοχών τους, την εντατικοποίηση της δουλειάς τους και την απώλεια των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Η συρρίκνωση της κοινωνικής πολιτικής λειτουργεί ανασταλτικά στην απελευθέρωση της εργαζόμενης γυναίκας, αφού ενισχύει τους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων και περιορίζει τις πραγματικές δυνατότητές της στην παραγωγή και στην κοινωνία Γι' αυτό το λόγο το Σωματείο Ενέργειας ΔΕΣΜΗΕ-ΔΕΗ Η ΕΝΩΣΗ και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δηλώνουν ότι : 
Η 8 του Μάρτη είναι μια μέρα που η σκέψη μας πηγαίνει σ' όλες τις γυναίκες του κόσμου που αγωνίσθηκαν και αγωνίζονται για ισότητα στη ζωή, στη δουλειά, στην οικογένεια, στην κοινωνία. 
Η 8 του Μάρτη είναι μια μέρα που όλoi μαζί δηλώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ανατροπή των φυλετικών διακρίσεων σε βάρος τους, για την κατοχύρωση του δικαιώματός τους στην εργασία, στην κοινωνία, στην πολιτική. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την ανατροπή των δομών, που καθορίζουν τον πολιτικό κοινωνικό και εργασιακό μας ρόλο, για ένα πολιτισμό των 2 φύλων, για ένα κόσμο ανθρώπινο, ειρηνικό και δημοκρατικό. 
Η 8 του Μάρτη δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει μια μέρα με επετειακό χαρακτήρα. Είναι μια μέρα μνήμης, απολογισμού και αποφάσεων.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΕΙΣ της "ΕΝΩΣΗΣ" του συνδικάτου της ΔΕΗ,
που τολμάτε
να ΕΓΚΩΜΙΑΖΕΤΕ τις γυναίκες.... που σημαίνει ΕΠΑΙΝΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ, ΕΞΑΙΡΩ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ

ΕΓΩ, ως ΓΥΝΑΙΚΑ της ΝΔ, σας λέω,
ότι δεν αξίζει ΟΥΤΕ να σας ΣΧΟΛΙΑΣΩ,
παρά μόνο να ΣΑΣ ΦΤΥΣΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!!!!!!!!!!!!

ai-vreS είπε...

Φίλη μας,
οι αφορισμοί είναι καλοί όταν συνοδεύονται από επιχειρήματα...

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ!!!!

"ΤΑ ΕΝ ΟΙΚΩ ΟΥ ΕΝ ΔΗΜΩ"... Αγαπητό aivreS

ai-vreS είπε...

Έτσι σας θέλουμε, κυρίες!

Το Προφίλ μας