Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΟΠΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΤΑ σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης

Ένα έργο της σκηνογράφου Σοφίας Παντουβάκη εμπνευσμένο από την όπερα για παιδιά Μπρούντιμπαρ στο γκέτο του Τερεζίν Σάββατο 13 – Κυριακή 14 Μαρτίου, στην «Αίθουσα Τέχνης», 9 μ.μ.  
Την περσινή χρονιά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ανάμεσα στα άλλα ασχολήθηκε και με την όπερα. Παρουσίασε το φθινόπωρο ένα αφιέρωμα σε γνωστά κομμάτια της όπερας με τίτλο ILoveOpera και την άνοιξη τη μονόπρακτη όπερα του Περγκολέζι LaServaPadrona σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο. Και φέτος το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, ξανά σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης, θα παρουσιάσει ένα έργο που βασίζεται σε μια όπερα για παιδιά.
Η Όπερα στη Σοφίτα είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση που μιλάει για τη θετική επίδραση του θεάτρου στα παιδιά. Η παράσταση αφηγείται την ιστορία των παιδιών που έκαναν θέατρο όσο ήταν φυλακισμένα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τερεζίν στην Τσεχοσλοβακία, αποδεικνύοντας ότι η θεατρική αφήγηση και εικόνα μπορούν να δώσουν πνευματική δύναμη στα παιδιά, ακόμη και στις χειρότερες συνθήκες ζωής. Στο έργο Όπερα στη Σοφίτα περιλαμβάνεται η όπερα για παιδιά Μπρούντιμπαρ (Brundibár), που γράφτηκε στην Πράγα το 1938 και έγινε γνωστή λόγω των παραστάσεων που δόθηκαν από παιδιά μέσα στο στρατόπεδο, γνωστού ως γκέτο του Τερεζίν, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η έρευνα αποδεικνύει πώς η όπερα Μπρούντιμπαρ, όπως και τα υπόλοιπα έργα που παρουσιάστηκαν στο γκέτο, ήταν ένα μέσο για την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα έδινε στα παιδιά μια εικόνα από αυτό που είναι «κανονική» ζωή.
Συντελεστές: 
Συνθέτης της όπερας Μπρούντιμπαρ: Hans Krása 
Libretto: Adolf Hoffmeister 
Μετάφραση του λιμπρέτο της όπερας Μπρούντιμπαρ στα ελληνικά: Βασίλης Πουλάκος 
Μουσική διεύθυνση: Μαρία Καραγιάννη 
Σκηνοθεσία: Τζένη Αρσένη 
Σκηνικά-Κοστούμια: Σοφία Παντουβάκη 
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Άννα Παπαδοπούλου 
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Καραχισαρίδης 
Ηχητικό περιβάλλον: Γιάννης Μπαντιάνης 
Φωτισμοί: Αντώνης Στεφανόπουλος 
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Κατσώνης 
Βοηθός ενδυματολόγου: Εύη Παπαμάρκου 
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Σπύρος Ανδρεόπουλος, Δήμητρα Βαμβακάρη, Κατερίνα Μπιμπή, Βασίλης Πουλάκος, η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης με 11 παιδιά σολίστ και 25 παιδιά και νέους στο χορωδιακό σύνολο, καθώς και Ορχηστρικό σύνολο που αποτελείται από μαθητές και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης. 
Τιμή εισιτηρίου Γενική είσοδος: 10 ευρώ. 
Εισιτήρια προπωλούνται στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, στην «Αίθουσα Τέχνης», στον ημιόροφο. Πληροφορίες στο τηλ. : 24610-24062

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας