Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

25η Μαρτίου 1821

Από τον χρήστη greeknews

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Διαδίκτυο ανοίγει τους ορίζοντες, ξεπερνάει τα σύνορα του κράτους, δίνει τι δυνατότητα σε όλους να μελετούν κείμενα που είναι διασκορπισμένα στις βιβλιοθήκες όλου του κόσμου. Δεν αρκούμαστε μόνο στην μία αλήθεια και τα ψέματα αποκαλύπτονται πολύ πιο εύκολα.
Ρίξτε μια ματιά στο άρθρο:
Η «κατασκευή»... της Ιστορίας
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artID=4508685

ai-vreS είπε...

Ενδιαφέρον άρθρο και πράγματι υπάρχουν πολλές εκδοχές της ιστορίας. Φίλε μας, σ' ευχαριστούμε για το σύνδεσμο.

Ανώνυμος είπε...

Ο σύνδεσμος αυτός είναι ανακατασκευή της Ιστορίας.
Δεν είναι έτσι τα πράγματα όμως...
Π.χ ο Πατριάρχης σε μερικές ημέρες ήρε την αφορισμός της επανάστασης. Και οι Τούρκοι ως αρχηγό επαναστατών τον κρεμάσανε και αφού τον κομματιάσανε με τα χέρια τους τον ρίξανε στο Βόσπορο. Και παρόλο που του είχανε κάνει πρόταση να φύγει δεν έφυγε.

Ανώνυμος είπε...

Serviotikos,
Το έγγραφο με το οποίο ο Πατριάρχης αφόρισε την επανάσταση υπάρχει. Το έγγραφο της άρσης του αφορισμού υπάρχει; Μήπως είναι εκδοχή που όπως λέει το άρθρο «κατασκευάστηκε» πενήντα χρόνια αργότερα;
«Όπως γράφει ο Serge Ηalim, μπορεί κανείς να φανταστεί πιο περίτρανη απόδειξη ότι η Ιστορία ξεπηδάει από το παρόν, αφού άλλωστε η ίδια είναι που το τρέφει; Γι΄ αυτό είναι ξεκάθαρο ότι οι λογαριασμοί για μια παιδεία που θα μορφώνει και δεν θα παραμορφώνει παραμένουν ανοιχτοί».

Κ είπε...

Αγαπητέ Ανωνυμε δεν θα καθήσω να μαλώνω για το συγγεκριμένο άρθρο. Θα πω μόνο ότι ο αφορισμός ή ο ξε-αφορισμός, όπως και τα υπόλοιπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν χρειάζονται έγγραφα ή πρωτόκολλα για να ενεργήσουν. Προφανώς έγγραφό αφορισμού ζήτησε ο Σουλτάνος.

Η επαναστάτες είχαν γνώση ότι θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε Πατριάρχης να εκδώσει αφορισμό για να προστατέψει τους χριστιανούς στις μη επαναστημένες περιοχές τους αχανής ακόμη Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το ποίμνιο του δηλαδή απο οποιαδήποτε καταστροφή, λαμβάνοντας γνωση και απο τις προηγούμενες πολυάριθμες και πολλές φορές επιπόλαιες επαναστάσεις που στοίχησαν μόνο αίμα στους υπόδουλους. Βλεπε Ορλωφικά κλπ.

Απλώς η άρση του οποιουδήποτε αφορισμού το μόνο που απαιτείται απο εκκλησιαστικής πλευράς είναι να να γίνει απο τον ίδιο αρχιερέα που έκανε τον αφορισμό ή απο τον διάδοχό του.

Αυτά έχω να πω και ας κρίνει ο καθένας.

Το Προφίλ μας