Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

ΑΕΚ: Παίζει μπάλα και διηγείται την Ιστορία της...

Το νέο κόσμημα στην OPAP Arena, το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού είναι πλέον γεγονός και το Μουσείο της ΑΕΚ που έρχεται σύντομα θα ολοκληρώσει το όραμα ενός μοναδικού Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού. Εκεί όπου η Ένωση παίζει μπάλα και διηγείται την Ιστορία της...

«Έπειτα, λίγα πράγματα που δεν αναγνωρίζω, έπειτα, το σπιτάκι μας. Τα τζάμια του κάτω παραθύρου σπασμένα, η σιδερένια πόρτα φριχτά σκουριασμένη... Έχω ακόμη το κλειδί της στην Αθήνα». Τα λόγια του Γιώργου Σεφέρη σε έναν τοίχο του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στην OPAP Arena προκαλούν συγκίνηση όταν τα διαβάζεις.

Σε έναν χώρο όπου ο κάθε επισκέπτης, είτε έχει μικρασιατική ή ποντιακή καταγωγή είτε όχι, κάνει βουτιά στην Ιστορία μαθαίνοντας για τον πολιτισμό των προσφύγων. Αντιλαμβάνεται όσα βίωσαν με τον ξεριζωμό και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα όπου προσπάθησαν να ξαναφτιάξουν μια νέα ζωή.

Αντικείμενα της καθημερινότητας, φορεσιές, έπιπλα. Κειμήλια που κουβαλάνε τα δάκρυα και τον πόνο των προσφύγων, αλλά και φωτογραφίες τους που δείχνουν ανθρώπους τίμιους και περήφανους. Που παρά τον βίαιο διωγμό τους ήταν τόσο δυνατοί πνευματικά για να καταφέρουν να ξανασταθούν στα πόδια τους. Όλα αυτά σε συνδυασμό με οπτικοακουστικό υλικό και διαδραστικούς πίνακες παντρεύουν την παραδοσιακή έννοια του όρου μουσείο με τη σύγχρονη και δίνουν ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα, όπως αυτό που απόλαυσαν όσοι ήταν παρόντες στα χθεσινά εγκαίνια.

Όσα έχτισαν και έχασαν οι πρόσφυγες στην Κωνσταντινούπολη, στη Μικρασία, στον Πόντο, στην Καππαδοκία και στην Ανατολική Θράκη, το δράμα που βίωσαν κατά τον ξεριζωμό τους και η αναγέννησή τους μέσα από την τραγωδία παρουσιάζονται με έναν μοναδικό τρόπο μέσα από το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού στο γήπεδο της ΑΕΚ.

Η ανάδειξη της προσφυγικής Ιστορίας στην OPAP Arena σε όλο της το μεγαλείο, με τον εμπνευστή και δημιουργό αυτού του Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού, τον Δημήτρη Μελισσανίδη να βάζει έναν ακόμα τεράστιο λίθο στο όνειρο που έγινε πραγματικότητα εδώ και έναν χρόνο στη Νέα Φιλαδέλφεια.


Κάθε έκθεμα που υπάρχει στο Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού έχει μια ξεχωριστή ιστορία να πει. Γι' αυτό και η κάθε επίσκεψη εκεί, ανεξάρτητα από την ομάδα που υποστηρίζει κανείς, θα αποτελεί πλέον και ένα μάθημα ιστορίας.

Από κοντά έρχεται σύντομα και το τρίτο παιδί, όπως το χαρακτήρισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Το Μουσείο της ΑΕΚ. Μαζί με το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού και το γήπεδο θα ξεδιπλώνουν την κληρονομιά της Ένωσης ολοκληρώνοντας το όραμα από τη μέρα που έπεσαν τα πρώτα θεμέλια.

Γιατί η ΑΕΚ εκεί παίζει μπάλα και διηγείται την Ιστορία της...

https://www.gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας