Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Ο ασθενής λόγος του κ. Τσίπρα

Του Νότη Παπαδόπουλου
Σε ένα πράγμα ήταν, όλα αυτά τα χρόνια,  κυρίαρχος ο Αλ.Τσίπρας - στην επικοινωνία. Όμως ,στην μαραθώνια συνέντευξή στον Ν. Χατζηνικολάου - τρεις ώρες και βάλε -   αποδείχτηκε σκιά του παλιού του εαυτού . Φανερά κουρασμένος και δύσθυμος, με επιχειρήματα που συχνά ήταν δύσκολο κανείς να παρακολουθήσει και με ατάκες που έδειχναν έλλειψη πολιτικής κρίσης και μικρή επαφή με την πραγματικότητα  ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να υπερασπιστεί την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική που έχει φέρει τη χώρα στο σημερινό  χάος  . 
Η άρνηση του κ. Τσίπρα να κάνει αυτοκριτική για την καταστροφική πολιτική των «ανοιχτών θυρών» της κυβέρνησης του (κλείσιμο Αμυγδαλέζας και  πρόσκληση προς όλους τους κατατρεγμένους του πλανήτη, τον Φεβρουάριο του 2015, να έρθουν στην Ελλάδα) ήταν η χειρότερη στιγμή της συνέντευξης. Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, έφτασε να υπερασπίζεται την υπουργό του «λιάζονται και εξαφανίζονται» ενώ απέδωσε την
ευθύνη για το  τσουνάμι των προσφύγων αποκλειστικά στους Τούρκους.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου φταίει, ρώτησε ο κ.Τσίπρας, που η  Τέρκις Αιρλάϊνς προσφέρει εισιτήριο 50 ευρώ χωρίς την ανάγκη βίζας για να πετάξει κανείς από το Μαρόκο στην Κωνσταντινούπολη ; «Ξέχασε», με λίγα λόγια,  τις απίστευτες δηλώσεις- κάλεσμα της υπουργού του ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ μετανάστη και πρόσφυγα κι όλοι είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον δεκαπλασιασμό των αφίξεων (80.000 το 2014, πάνω από 800.000 το 2015, όταν ο πόλεμος στη Συρία έχει αρχίσει από το 2011!)
 Μιλώντας για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι οι αριστερές ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ για την Ατλαντική Συμμαχία  στερούνται σοβαρότητας- βεβαίως μία αριστερή κυβέρνηση έχει τις απόψεις της και τις κόκκινες γραμμές της, αλλά κοιτάς τι μπορεί να ευνοήσει τα εθνικά συμφέροντα, είπε αναφερόμενος  στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα ,απαρνήθηκε  -επί της ουσίας-  παλαιότερες δηλώσεις του υπέρ της εξόδου της χώρας από την Σένγκεν παραδεχόμενος ότι μία τέτοια εξέλιξη σήμερα   θα επιφέρει χτύπημα στον ελληνικό τουρισμό και σημαίνει περιθωριοποίηση και ντε φάκτο νομιμοποίηση των κλειστών συνόρων.
Το ίδιο δύσκολη και ανεπιτυχής ήταν και η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πείσει για την σοφία της ατέρμονος επτάμηνης  διαπραγμάτευσης  που οδήγησε στο στράγγισμα της ελληνικής οικονομίας και στο τρίτο μνημόνιο.
Έφτασε μάλιστα στο σημείο  να  αμφισβητήσει τις προβλέψεις της ΕΕ και του ΔΝΤ επί κυβερνήσεως Σαμαρά- Βενιζέλου για ανάπτυξη 2,9 % στο τέλος  του 2015, αποποιούμενος έτσι την ευθύνη για την αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησής του που οδήγησε τελικά στο τέλος του 2015 σε ύφεση 0,3 % - δηλαδή στην αφαίρεση σχεδόν 6 δισ ευρώ από την οικονομία μέσα σε ένα χρόνο !
Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε με οργή στον άλλοτε  «εθνικό κεφάλαιο»  Γ. Βαρουφάκη λέγοντας ότι είναι «ανοησίες»  όσα  υποστήριξε ο πρώην υπουργός του ότι ο κ.Τσίπρας προτιμούσε να νικήσει οριακά το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα κάτι που θα του επέτρεπε ανώδυνα να συμβιβαστεί.Προς επίρρωση των λεγομένων του μάλιστα ανέπτυξε την καινοφανή θεωρία  ότι εκείνες τις μέρες του δημοψηφίσματος  ήταν τέτοια η ένταση  που κάποιοι απειλούσαν να καταλάβουν το Μαξίμου. Και για να ενισχύσει το επιχείρημά του επικαλέστηκε σχετικό tweet του... Θάνου Τζήμερου!
 Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα - χωρίς να παρουσιάσει κάποιο στοιχείο- ότι μέσα στο μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μαζί με το Πάσχα θάρθει και η ανάσταση της οικονομίας ,υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με γνώμονα τις κόκκινες γραμμές της -να μην μειώσει συντάξεις και να στηρίξει τους λιγότερο προνομιούχους.
 Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν στις υψηλές συντάξεις  και να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής για τα υψηλότερα εισοδήματα .Του διέφυγε ,πάντως, να αναφέρει  ότι με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα τρόφιμα που συμφώνησε η κυβέρνησή του  θίγονται κυρίως   οι φτωχότεροι ,ότι για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία επιβλήθηκε μείωση στις  συντάξεις 6 % υπέρ ΕΟΠΥΥ και ότι -σύμφωνα με την Τράπεζα Ελλάδος- τα νοικοκυριά που ζουν στα επίπεδα της φτώχειας  αυξήθηκαν κατά 8 % το 2015 ενώ είχαν μειωθεί κατά 7,1 % το 2014 .
Δυστυχώς για τον κ.Τσίπρα τα προβλήματα της χώρας δεν λύνονται με τα λόγια και αποδεικνύονται  εφτάψυχα -σαν τις γάτες των Ιμαλαΐων.
ΤΟ ΒΗΜΑ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οσο και να χτυπατε, οσα ψεματα κι αν πειτε θα πληρωσετε κι ο τσιπρας το 19 θα ξαναβγει με 45%. Φιλακια.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ. ΘΑ ΤΟΝ ΒΓΑΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ, ΟΙ ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΙ,ΟΙ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ... ΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΦΙΛΑΚΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Τι εγινε μορφωμενε; (ουτε εξω απ τα πανεπιστημια που χω βγαλει δεν περνας...); Τσουζουν οι νεοι φορολογικοι συντελεστες; Βρε θα πλερωσεις λεμε.......

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ; ΑΣΕ ΜΑΣ ΤΑ 'ΠΑΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ. ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΠΕΡΑΣΑΤΕ ΣΤΟ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΜΠΕΙΤΕ ΦΥΛΑΚΗ. ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ. ΕΚΛΑΣΕ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΤΕ ΕΣΕΙΣ...

Ανώνυμος είπε...

Ναι απ αυτα που βγαλε ο τσιπρας και περισσοτερα. Δεν ειχε λεφτα ο μπαμπας να με στειλει εξω να το παρω ευκολα. Εμεις περναμε με πανελλαδικες και κοπιαζουμε για τα πτυχια.

Το Προφίλ μας