Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

O Δημήτρης Ντέμος από τα Σέρβια Κοζάνης και η Εφαρμογή του «FuelGR»

Με την εφαρμογή fuelGR οι χρήστες smartphone ή H/Y μπορούν να δουν σε χάρτη τα πρατήρια και τις τιμές καυσίμων σε όλη την Ελλάδα. Η εφαρμογή υπάρχει σε εκδόσεις για Android, Windows 8/8.1/10, Windows Phone 8, καθώς και σε web έκδοση (χρήση με browser).
Το fuelGR κατασκευάστηκε από φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Εφαρμογών Φώτη Κόκκορα, που είχε την αρχική ιδέα, δημιούργησε το μηχανισμό τροφοδοσίας της εφαρμογής με δεδομένα και όρισε τις λειτουργικές της προδιαγραφές. Ειδικότερα:

  • ο Δημήτρης Ντέμος υλοποίησε τις εκδόσεις για Windows (πτυχιακή εργασία) και Android, με επιπλέον σημαντική συμβολή στις υποδομές υποστήριξης της εφαρμογής,
  • ο Θάνος Πηγαδάς υλοποίησε την έκδοση για Web browser (πτυχιακή εργασία).
  • ο Τάσος Θεοδοσίου υλοποίησε την έκδοση για Windows Phone 8 (πτυχιακή εργ.),
 
To fuelGR είναι ένα ωραίο παράδειγμα αξιοποίησης δημόσιων και ανοικτών δεδομένων (public open data) που συγκεντρώνουν διάφορες κρατικές και μη υπηρεσίες κατά την λειτουργία τους. Υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο γύρω από την ιδέα των ανοιχτών δεδομένων καθώς αποδεδειγμένα συμβάλουν στη δημιουργία υπηρεσιών και εφαρμογών προστιθέμενης αξίας ενώ παράλληλα προάγουν και την επιχειρηματικότητα. Ήδη η μαζική χρήση της εφαρμογής fuelGR σε συγκεκριμένες περιοχές προκάλεσε ανταγωνισμό μεταξύ των πρατηρίων και συμπίεση των τιμών καυσίμων.
Η πηγή απ’ όπου αντλεί δεδομένα η εφαρμογή fuelGR είναι το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, του οποίου η αντίστοιχη υπηρεσία ενημέρωσης, με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα, θεωρείται ξεπερασμένη αλλά και δύσχρηστη.
Εκτός από συνεχή ενημέρωση τιμών, το fuelGR παρέχει τα ακριβέστερα δεδομένα θέσης για τα πρατήρια, με 9 στα 10 πρατήρια να έχουν διασταυρωθεί χειροκίνητα για την θέση τους. Καμία άλλη εφαρμογή ή online πηγή ενημέρωσης για καύσιμα δεν παρέχει τέτοια ακρίβεια – οι περισσότερες δεν δίνουν καθόλου θέση ή δίνουν μία (συνήθως κακή) εκτίμηση θέσης. Αποτέλεσμα του εμπλουτισμού των δεδομένων από την ομάδα του fuelGR είναι:
  • η παροχή οδηγιών πλοήγησης προς το πρατήριο που επέλεξε ο χρήστης
  • η δυνατότητα προβολής πραγματικής εικόνας του πρατηρίου (μέσω Google Street View) ώστε να δει ο χρήστης την ποιότητα του πρατηρίου ως εγκατάσταση και το τι άλλες υπηρεσίες παρέχει (πλυντήριο, shop, κτλ).
Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής (πάνω από 20000 χρήστες) και λαμβάνει εξαιρετικά σχόλια για την πληρότητά και την ευχρηστία της (έκδοση για Android). Ο χρήστης απλά εκκινεί την εφαρμογή και αυτή λαμβάνει αυτόματα φρέσκα δεδομένα πρατηρίων και τιμών με βάση τη γεωγραφική θέση της συσκευής (χρησιμοποιεί το GPS της συσκευής) και κάνει αυτόματα zoom στην περιοχή. Εναλλακτικά ο χρήστης μπορεί να υποδείξει της περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στο χάρτη (με κίνηση του χάρτη ή/και παρατεταμένη πίεση). Επιλέγοντας την “πινέζα” ενός πρατηρίου ο χρήστης βλέπει τις λεπτομέρειες του πρατηρίου και μπορεί να λάβει οδηγίες πλοήγησης προς αυτό, εικόνα του πρατηρίου από το Google StreetView, καθώς και πλήρη τιμοκατάλογο καυσίμων του πρατηρίου. Τα δεδομένα λήψης και οι προβαλλόμενες πληροφορίες μπορεί προαιρετικά να φιλτραριστούν ορίζοντας τύπο καυσίμου και εταιρία(-ες) που ενδιαφέρουν, καθώς και παλαιότητα τιμών, δηλ. πόσο παλιά καταχωρημένες τιμές είναι αποδεκτές. Παρέχονται πληροφορίες για βενζίνη (όλων των τύπων), πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, καθώς και υγραέριο.
Είναι προφανές ότι αν κάποιος δε βρίσκει στην εφαρμογή κάποιο γνωστό του πρατήριο, τότε είτε το πρατήριο δεν είναι καταχωρημένο από τον ιδιοκτήτη του στο Παρατηρητήριο Τιμών ή αυτός έχει πολλές μέρες να ενημερώσει για τις τιμές του. Οι πρατηριούχοι οφείλουν να κάνουν και τα δύο αυτά βάσει Νόμου – δυστυχώς κάποιοι δεν το κάνουν αλλά με τέτοιες εφαρμογές να μπαίνουν σε όλο και ευρύτερη χρήση, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούν! Επιπρόσθετα, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να υποδείξει ότι κάποιο πρατήριο πιθανώς δεν είναι σε σωστή θέση. Με αυτό τον τρόπο οι χρήστες μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της υπηρεσίας.
Εικόνα 3: Προβολή πρατηρίων σε λίστα (από την έκδοση fuelGR για Web).
 Η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει και offline καθώς θυμάται το τελευταίο σετ δεδομένων που έλαβε. Με αυτό τον τρόπο, ακόμη και χρήστες χωρίς συνεχή σύνδεση στο Internet, μπορούν να ωφεληθούν. Για παράδειγμα, κάποιος βλέπει τα πρατήρια στην περιοχή ενδιαφέροντος μέσω του wifi του σπιτιού του και στη συνέχεια μπορεί να τα ανακαλεί χωρίς live σύνδεση, ενώ ταξιδεύει.
Η εφαρμογή fuelGR για Web έχει διακριθεί (Μάρτιος 2015) σε hackathon για Ανοιχτά Δεδομένα (Open Data) που συνδιοργάνωσαν η ΕΛΛ/ΛΑΚ (www.eellak.gr) και το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” (www.athena-innovation.gr).
Όλες οι εκδόσεις της εφαρμογής fuelGR είναι δωρεάν προσβάσιμες από τη διεύθυνση:
Για διευκρινήσεις και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί, επικοινωνήστε με το info@fuelgr.gr
Λάρισα, 24/02/2016
kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας