Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Εμπορικός Σύλλογος Εορδαίας: Μεταφορά εργατικής πρωτομαγιάς

Αγαπητές/οί Συνάδελφοι,
Σύμφωνα με τις διατάξεις του αναγκαστικού νόμου 380/1968, ο Υπουργός Εργασίας έχει τη δυνατότητα, με απόφασή του κάθε χρόνο, να καθορίζει την Πρωτομαγιά ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
Όταν η Πρωτομαγιά συμπέσει με ημέρα Κυριακής, δεν μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη μέρα, αφού με τις διατάξεις του ν. 1400/1983 καταργήθηκαν οι διατάξεις για μετάθεση αργιών σε άλλη μέρα όταν συμπίπτουν με Κυριακές. Δυνατότητα μεταφοράς υπάρχει μόνο σε περίπτωση σύμπτωσης της Πρωτομαγιάς με ημέρα Μεγάλης Εβδομάδας ή την Κυριακή του Πάσχα, όπως ακριβώς ισχύει φέτος.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο Υπουργός Εργασίας έχει δικαίωμα με απόφασή του να μεταφέρει την αργία της πρωτομαγιάς σε άλλη εργάσιμη ημέρα (άρθρο 7, ν. 74/1975).  Σε υλοποίηση της σχετικής δυνατότητας εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 12618/288/17-3-2016 απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία,
η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται φέτος για την Τρίτη του Πάσχα, 3 Μαΐου 2016.
Συνεπώς κατά την ημέρα αυτή απαγορεύεται γενικά η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός αυτών που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.


Για το Δ.Σ.
        Ο Πρόεδρος                                                               Η Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Ηλιόπουλος                                      Χριστίνα Μπανιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας