Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Κινητοποιήσεις κατά της «μικρής ΔΕΗ»

Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ξεσηκώνεται σύσσωμη η Δυτική Μακεδονία κατά της «μικρής ΔΕΗ». Οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από κατοίκους ή εργαζόμενους στη ΔΕΗ, αλλά από φορείς και ακόμη και το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο στην προχθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να κινητοποιηθεί.
Ετσι, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής φορέων της περιοχής, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Γιώργο Δακή και τη συμμετοχή εκπροσώπων των τριών σωματείων της ΔΕΗ και των τριών επιμελητηρίων της περιοχής, του προέδρου του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Ελλάδος, της προέδρου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και εκπροσώπου της Εκκλησίας.
Η επιτροπή θα μεταβεί στην Αθήνα για να μεταφέρει στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο τις θέσεις και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας κατά της δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ» και της μετέπειτα πώλησής της σε ιδιώτες, όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο. Επίσης, την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή, αποφασίστηκε να διοργανωθεί είτε ένα μεγάλο ενιαίο συλλαλητήριο στην Κοζάνη, είτε ξεχωριστές συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας: Κοζάνη, Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά.
Στο πλαίσιο των δράσεων που θα αναληφθούν αποφασίστηκε ο ίδιος ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, να έρθει σε επαφή με τους περιφερειάρχες Ηπείρου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για να συντάξουν κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Ο Γ. Δακής εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και των όσων αυτή συνεπάγεται για την περιοχή και ζήτησε να επιστραφούν τα εδάφη της ΔΕΗ στις τοπικές κοινωνίες, να αποκατασταθούν τα ορυχεία, αλλά και η καταστροφή που έχει επέλθει στην περιοχή από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ. Οπως είπε, με τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» τίθενται εν αμφιβόλω θέματα όπως το μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ, η μείωση του εργατικού δυναμικού της Δ. Μακεδονίας που απασχολείται στη ΔΕΗ, η διασφάλιση των συνταξιούχων της εταιρείας, το ζήτημα της τηλεθέρμανσης και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους ως κύριου μετόχου της ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας