Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Εκατόμπεδον: Eνα ορατόριο για την Κοζάνη

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Το ορατόριο του Παναγιώτη Δημόπουλου «Εκατόμπεδον» παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης 11ης Οκτωβρίου στην κατάμεστη αίθουσα Τέχνης. Το μουσικό έργο που γράφτηκε κατά παραγγελία του δήμου Κοζάνης για τον εορτασμό των 100 χρόνων, κατά κοινή ομολογία, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό.  Μέσα σε μια περίπου ώρα οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία της πόλης και της χώρας ξαναζωντάνεψαν μέσα απο τη μουσική και την αφήγηση επιλεγμένων κειμένων. Διαγγέλματα, αποσπάσματα απο το Θουκιδίδη και τον Αρχίλοχο, το Γιάννη Ρίτσο και άλλες επιλεγμένες πηγές βοήθησαν να «στηθεί» μια αφήγηση των πρώτων 100 χρόνων της ελεύθερης πόλης που ξεκίνησε απο την επομένη της 11ης Οκτωβρίου 1912 και κατέληξε στο σήμερα.
Οι παγκόσμιοι πόλεμοι, ο εμφύλιος, η δικτατορία, αλλά και τοπικά γεγονότα όπως ο σεισμός του ’95 έγιναν το αφηγηματικό οικοδόμημα πάνω στο οποίο στήθηκε το μουσικό έργο.
Το πλήθος των μουσικών που συμμετείχαν, οι σολίστες Ελένη Λιώνα, μεσόφωνος και Zαφείρης Κουτελιέρης, βαρύτονος, η χορωδία, αλλά και οι αφηγητές, όλοι υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Δημόπουλου έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο την εορταστική ημέρα σε μια και μοναδική συναυλία.
Το έργο, σύμφωνα με το σημείωμα του ίδιου του συνθέτη, γράφτηκε σε τρία επίπεδα, το αισθητικό ώστε να είναι εύληπτο και απλό, το ιστορικό που περιλάμβανε στιγμές απο την κοινή ιστορία και το ποιητικό, ώστε να είναι η μουσική μιας σημαντικής βραδιάς, μιας και μόνο περίστασης για τους Κοζανίτες.
«Eνα ορατόριο για την Κοζάνη, την τελευταία ημέρα του πρώτου αιώνα που αυτή έζησε, κρατώντας πολλά απο την πρότερη εποχή της, αλλά πια με τους ελληνικούς θεσμούς και τρόπους» γράφει ο συνθέτης Παναγιώτης Δημόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την ανάθεση αυτή τιμή και προνόμιο.
Ο συνθέτης έδωσε στο έργο του τον τίτλο «Εκατόμπεδον» που παραπέμπει στο ναό που υπήρχε στη θέση του Παρθενώνα και καταστράφηκε από τους Πέρσες. Hταν ο ναός των 100 βημάτων – γι’ αυτό και ονομάστηκε Εκατόμπεδον. 100 βήματα – 100 χρόνια ελεύθερης Κοζάνης.
Το ορατόριο περιπλανήθηκε στις 10 δεκαετίες που μεσολάβησαν από την ημέρα της απελευθέρωσης μέχρι σήμερα. Ο συνθέτης επέλεξε τα κατάλληλα κείμενα, τα οποία αποδόθηκαν απο έξι αφηγητές, ενώ άλλα μελοποιήθηκαν για τη χορωδία και τους δύο σολίστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας