Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Ιστών & Οργάνων Σώματος & Μεταμοσχεύσεων

Στη χώρα μας  καθιερώθηκε ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Ιστών και Οργάνων η 1η Νοεμβρίου, γιορτή των Αγίων Αναργύρων, η δωρεά οργάνων συνδέεται  με τη ζωή και όχι με το πένθος, έχει δηλαδή εορταστικό χαρακτήρα.
Το πρωί της Πέμπτης 1 Νοεμβρίου 2012, στην κεντρική Πλατεία της Κοζάνης, μέλη του συλλόγου και η υπεύθυνη διασύνδεσης του ¨Μαμάτσειου¨ Γ.Ν. Κοζάνης με τον ΕΟΜ, θα μοιράσουν το διεθνές οπτικό σύμβολο των μεταμοσχεύσεων (ένα πράσινο κορδελάκι)  και θα ενημερώσουν για τη Δωρεά Ιστών και Οργάνων.
Επίσης θα γίνει εγγραφή  Δωρητών Οργάνων και υποψηφίων Δωρητών Μυελού των Οστών.
Θέλουμε να γιορτάσουμε αυτή τη μέρα μαζί σας.

Σκοπός είναι να ενημερωθεί καθώς και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για την αξία της δωρεάς Ιστών και  Οργάνων Σώματος που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.    
NO DONOR, NO TRANSPLANT (ΟΧΙ ΔΩΡΗΤΗΣ, ΟΧΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ). Δεν υπάρχει Δωρητής  δεν γίνεται μεταμόσχευση.  «Η ιδιαιτερότητα των μεταμοσχεύσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη και η διάδοσή τους, δεν εξαρτάται μόνο από την επιστημονική & τεχνολογική πρόοδο, αλλά κυρίως από την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή  των κοινωνικών φορέων & όλου του κοινωνικού συνόλου…»
Πολλοί συνάνθρωποί μας χάνονται κάθε χρόνο περιμένοντας ένα όργανο που θα σώσει τη ζωή τους ή θα βελτιώσει την ποιότητα της. Για το λόγο αυτό, όσο το δυνατόν περισσότεροι από μας, πρέπει να κατανοήσουμε τη σημασία της δωρεάς οργάνων και να την κάνουμε πραγματικότητα, συμπληρώνοντας τη δήλωση δωρεάς και συζητώντας το θέμα με την οικογένειά μας.
- Ψήφισαν τον Ιούνιο του 2012 τον υποχρεωτικό νόμο 3984/27/6/2011, μας δήλωσαν όλους δωρητές Οργάνων και αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς. Και σε οκτώ μήνες υπαναχώρησαν και τον αναιρούν χωρίς να τον καταργούν, αλλά είναι υποχρεωτική πλέον η συναίνεση των συγγενών του εκλιπόντος.
l                  Τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ εν ζωή με την οικογένειά τους τη θετική του στάση απέναντι στη Δωρεά.
l                  Η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από Εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ και όχι από ανθρώπους που καταλήγουν στο σπίτι ή π.χ σε ένα τροχαίο ατύχημα… (γι αυτό απαιτούμε να λειτουργεί  Μ.Ε.Θ σε όλα τα νοσοκομεία).
l                  Ο Ε.Ο.Μ. είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας ελέγχει, συντονίζει, διαμεσολαβεί και διασφαλίζει όλες τις διαδικασίες από το δότη στο λήπτη.
l                  Η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι κάποια στιγμή της ζωής μας ένα μόσχευμα, είναι πολύ μεγαλύτερη από το να καταλήξουμε υπό συνθήκες που να μπορούμε να δωρίσουμε τα όργανά μας μετά θάνατον  è  Άρα μας αφορά όλους !!!
l                  Εμείς σαν σύλλογος δωρητών Ζωής ήμασταν και είμαστε υπέρ της Δωρεάς Οργάνων αλλά θέλουμε καλά πληροφορημένους πολίτες που με γνώση, ΕΛΕΥΘΕΡΑ, θα αποφασίζουν να γίνουν δωρητές και όχι να αποφασίζουν και να διατάζουν άλλοι (οι κυβερνώντες) για τη χρήση της σορού μας όταν φύγουμε από το μάταιο αυτό κόσμο.
                                                                      

Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος
Τσαουσίδης Θεόδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας