Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

"Η γέφυρα των Σερβίων": άσκηση φυσικής από τον Χρήστο Ελευθερίου

O Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού αποφασίζει να εκμεταλλευτεί  την  πανέμορφη υψηλή γέφυρα Σερβίων  φτιάχνοντάς τη, χώρο για όλους τους λάτρεις των extreme sports, πίστα για bangee jumping. H υψηλή γέφυρα Σερβίων έχει ύψος τώρα το φθινόπωρο 51,8m από την επιφάνεια του νερού.  Ενας αγανακτισμένος, από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και της Δημοτικής αρχής,  Σερβιώτης θέλει να δοκιμάσει την τύχη του και τις αντοχές του κάνοντας bangee jumping. O θαρραλέος Σερβιώτης  που  έχει ύψος 1,80m μέχρι τον σβέρκο του ονόματι Λαός  έχει μάζα 0,1tn (για να πλησιάζει τα κιλά του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου) δένεται από ελαστικό σκοινί που παίζει το ρόλο ενός ιδανικού ελατηρίου σταθεράς Κ=1000Ν/m και φυσικού μήκους L=40m. Aπό λάθος (μπορεί και επίτηδες) όμως περνάει την θηλιά του σκοινιού όχι στην μέση του αλλά στον σβέρκο του. Ο Λαός πηδάει χωρίς αρχική ταχύτητα όρθιος και χωρίς να περιστρέφεται  προς την επιφάνεια της λίμνης από τη γέφυρα. Να βρεθούν:
A) Πόσο θα είναι το πλάτος ταλάντωσης του Λαού κατά την κάθοδο;
B) Yπάρχει η πιθανότητα ο Λαός να πιάσει κάποιο ψάρι κατά την πτώση του; (όποιος δεν βρέξει τον κώλο του ψάρια  δεν τρώει)
Γ) Αν η μέγιστη δύναμη που μπορεί να δεχθεί ο λαιμός του Λαού χωρίς να σπάσει  είναι Fmax=11.000Ν  ο Λαός θα αντέξει τελικά;
Δ)Τι ελάχιστη ενέργεια θα έπρεπε να δώσει η Madame  Μ (που ανέλαβε τελικά διοικητής  της επιχείρησης) στον Λαό,  στην αρχική του θέση ώστε να τελειώνουμε με τον Λαό, αν υποθέσουμε ότι ο Λαός μετά την εμφάνιση της Madame Μ φοβήθηκε και μαζεύτηκε κουβάρι κατά την πτώση του.
Το μήκος της θηλιάς  να θεωρηθεί αμελητέο μπροστά στο μήκος του σκοινιού και το σχοινί δένεται από την γέφυρα στο ίδιο ύψος με το ύψος του σβέρκου του Λαού.
Πηγή: http://ylikonet.blogspot.gr/
Και βρείτε τη λύση εδώ!

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kαλά ο Δάσκαλος πότε προλαβαίνει με τόσες μηνύσεις να γράφει και ασκήσεις φυσικής;

Kαι τανκς και Κτελ δηλαδή!!!!

Αρε δάσκαλε το έχασες το γουμάρι εντελώς όπως θα έλεγες και εσύ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Για ποιές θλιές ,αγανακτισμένους μλάς;Άπ τα τανκς στς λίμνις με θλιες στς βερκους θα φτασουμιν. λε, λε ,λε το χας ου καημένους.

Ανώνυμος είπε...

ιδις ,χασαμ τουν ύπνουν μι σενα.τρεις η ώρα κι σι σχουλιαζουμ.

Ξενοφώντας Βαΐζογλου είπε...

Μια παρατήρηση

Η βάση της Γέφυρας στην τρίτη κολόνα από πλευρά Νεράιδας είναι στο επίπεδο 247,37 + 57 = 304,37m (57m είναι το μέγιστο ύψος της Γέφυρας)
Αρα 304,37 - 281,34 (σημερινή Στάθμη Λίμνης)= 23,03 m
Συμπέρασμα: Ο Λαός θα έχει πέσει μέσα στο νερό, κατ΄ευθείαν στο στόμα του Γουλιανού, έτσι το μεγάλο ψάρι θα καταβροχθίσει τον Λαό, γι΄αυτό Δάσκαλε όσο είναι νωρίς σε ΠΑΡΑΚΑΛΩ αναθεώρησε τους υπολογισμούς, μπας και γλιτώσει.

Ανώνυμος είπε...

Όχι μόνο φιλοσοφίες κάποιος ας λύσει την Άσκηση ….

Χρήστος Ελευθερίου είπε...

Φίλε Ξενοφών σε ευχαριστώ για την σωστή παρατήρησή σου.Μου αρέσουν οι καλόβουλες παρατηρήσεις.Διορθώνομαι.Θα προσπαθήσω να ξανά γράψω την άσκηση με τα πραγματικά δεδομένα μόλις βρω λίγο χρόνο.Η φυσική είναι η επιστήμη της αλήθειας και οι ασκήσεις πρέπει να πατούν σε πραγματικά δεδομένα.

Ανώνυμος είπε...

Σημαντική ερώτηση: η άσκηση αυτή είναι''άσκηση-pizza'' ???????? (Σίφης)

Ανώνυμος είπε...

Αν με πληροφόρησαν σωστά,η οικονομική διαφορά για την ανταλλαγή οικοπέδων μεταξύ Δήμου Σερβίων Βελβεντού-ΚΤΕΛ είναι ένα ποσόν κάτω των 10.000Ε.Αληθεύει;Πάντως δεν διαψεύδεται από κάποια πλευρά.Δεν είναι κρίμα να απειλείται η χρήση <> για ένα τόσο μικρό ποσό;Ο αυτοαποκαλούμενος συγγραφέας των Σερβίων που τόσο πολύ υποκλίνεται στην αίγλη των τάνκς δεν αναλογίζεται πόσο απομειώνει την αξία τους όταν προτείνει την χρήση τους για ψύλλου πήδημα;Τα τάνκς κύριε <> εδραίωσαν εξουσίες επί εξουσιών,διέταξαν και αναδιέταξαν τα σύνορα των κρατών,κατένειμαν και ανακατένειμαν τους φυσικούς -ενεργειακούς πόρους απ άκρου εις άκρον του πλανήτη.Έλυσαν χρόνιες διαφωνίες χωρίς περιττούς διαλόγους και ανούσιες συνομιλίες.Πάνω απ όλα όρισαν τις έννοιες φτωχός -πλούσιος,δυνάστης -δυναστευόμενος,ζωή-θάνατος.Εξ αυτού ο ύψιστος κοινωνικός και πολιτικός τους ρόλος.Σε αυτό,τον τελευταίο καιρό φαίνεται να συμφωνούν πολλοί.Πρώτοι δεσπόζουν τα μέλη γνωστής ακροδεξιάς οργάνωσης που στις πρόσφατες εκλογές εξέλεξε αρκετούς βουλευτές στο κοινοβούλιο.Έπονται <> και κοντυλοφόροι του δικού σας αναστήματος.Και (αλλοίμονό μας) δεν ξέρουμε πόσοι άλλοι.
Με τον όρο <> εννοούμε τα σιδερένια κουτιά και γενικά όλα τα μέσα που χρησιμοποιούν οι εξουσίες για την εδραίωσή τους σε βάρος όσων δεν μπορούν να αντισταθούν στην ιδιοτέλειά τους.Εννοούμε την βία την ψυχική και σωματική ,την αλαζονεία και τον αυταρχισμό.Εννοούμε την ίδια την εξουσία και τα μηρυκαστικά της βούλησής της( <>, <>,παρατρεχάμενους και τόσους άλλους).Όμως η δράση της εξουσίας γεννά την λαική αντίδραση.Το νόμο δράση -αντίδραση έπρεπε λόγω επαγγέλματος να τον γνωρίζει ο φυσικός κ. Ελευθερόυ.Σήμερα επανέρχεται <> για να μας θέσει προβλήματα ταλάντωσης.Περιμένετε κ. Ελευθερίου.Μείνατε μεταξεταστέος στο κεφάλαιο δράση-αντίδραση.Προσπαθήστε ξανά.Μετά θα σας εξετάσουμε στο κεφάλαιο του εκκρεμούς(στην φυσική και στην πολιτική).Και μετά θα σας εξετάσουμε στο κεφάλαιο της ταλάντωσης για να δούμε αν τα έχετε εμπεδώσει όλα σωστά. Υ.Γ. Τη λύση στο ψευδοπρόβλημα την έχουμε.Λίγη υπομονή παρακαλώ.Θα επανέλθουμε.

ΑΚΠΠ(Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών πέρα από το Ποτάμι) είπε...

Επειδή το τραβας πολύ το σχοινί φίλε ανώνυμε με τα μεγάλα κείμενα και όσο να θες με τις μακακίες σου να μειώσεις τον Δάσκαλο δεν τα καταφέρνεις.
Εμείς σε προτίνουμε κάνε εσύ την δοκιμή από την Γέφυρα για να δούμε την Δράση σου και Αντίδραση σου έτσι για να καταλάβουμε, αλλιώς κάνε καμιά τούμπα μια δυο τρείς χίλιες δεκατρείς και μία.
Η ΖΗΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΠΡΑΓΜΑ, ΤΟΝ ΖΗΛΕΥΕΙΣ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ Ε!!!!!!
ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΊΣΑΙ ΤΑΠΑΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΤΟΝ ΦΤΑΣΕΙΣ.

ΔΑΣΚΑΛΕ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙΡΟ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΔΑΣΚΑΛΟ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΔΑΣΚΑΛΟ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΔΑΣΚΑΛΕ

Ανώνυμος είπε...

Είπε ο Goebbels (ΑΚΠΠ) και έφυγε,
θα έρθει η ώρα του γιάννη βαλαώρα και για σας "σύντροφοι"

Ανώνυμος είπε...

βρε συ μι τα τρανά τα κείμινα τι ουραία που γραφς;φαίνισι πουλί μουρφουμένους.αλλά μι στεναχώρσις γιατι άφσις τουν χουτζά μιταξιταστέου. ξισικώθκαν κι πως τς λεν η ακππ. ψηφιζν λεν τουν δάσκαλου που ζγιζ ικατο κλα κεχ ύψους 2μετρα.

Ανώνυμος είπε...

http://ylikonet.gr/profiles/blogs/3647795:BlogPost:100709

Kαι χωριατοάσκηση ο Δάσκαλος.

Το Προφίλ μας