Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ιδιωτικός χώρος και διαδίκτυο

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
«Τα εν οίκω μη εν δήμω» συνήθιζαν να λένε οι παλιότεροι συμβουλεύοντας τους νέους να μην αποκαλύπτουν λεπτομέρειες του ιδιωτικού τους βίου κατά τη διάρκεια δημόσιων συζητήσεων. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής θεωρούνταν ιδιαίτερα σημαντική ακόμα και στην εποχή που δύο και τρεις οικογένειες μοιράζονταν ένα σπίτι με ένα λουτρό όλο κι όλο κι ας γνώριζαν οι «κυρίες της αυλής» με πάσα λεπτομέρεια τι συνέβαινε εντός των οικιών.
Πως προστατεύεται, όμως, ο ιδιωτικός χώρος στην εποχή της πληροφορίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;
Τι θα έλεγαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας εάν γνώριζαν με πόση λεπτομέρεια αποκαλύπτουμε στο facebook και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις προσωπικές μας συνήθειες, τις προτιμήσεις και αναρτούμε τις φωτογραφίες προσωπικών μας στιγμών;
Το τέλος της ιδιωτικότητας; In the age of Internet, privacy is dead είπε ο Tim O’Reilly περισσότερο γνωστός στον κόσμο του web ως δημιουργός του όρου Web 2.0, αλλά και ιδιοκτήτης του ομώνυμου εκδοτικού οίκου και διοργανωτής των σημαντικότερων συνεδρίων που γίνονται στις ΗΠΑ γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας.
Η παραδοχή αυτή από τον O’Reilly ότι η ιδιωτικότητα δεν έχει κανένα μέλλον στην εποχή του Internet σημαίνει πολλά, καθώς εκείνος γνωρίζει όσο κανείς άλλος ίσως, το που πάει σήμερα η τεχνολογία και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της στην καθημερινότητα μας. Στο χέρι μας είναι να διαφυλάξουμε το ζωτικό μας χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας