Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Υπάρχει άλλη πρόταση;

Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου
Διαβάζω κι ακούω να επαναλαμβάνεται απ' όλες σχεδόν τις πλευρές ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει. Και, φυσικά, δεν είναι αλήθεια. Διότι για ν' αποδειχθεί αν κάτι είναι επιτυχημένο ή αποτυχημένο θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί. Και μέχρι στιγμής τουλάχιστον το μνημόνιο δεν έχει εφαρμοστεί σ' όλη του την έκταση. Εκτός κι αν η φοροδιαφυγή έχει παταχθεί, η εισφοροδιαφυγή έχει περιοριστεί, η διαφθορά έχει εξαλειφθεί και η δημόσια σπατάλη έχει μειωθεί θεαματικά, αλλά δεν το έχουμε αντιληφθεί.
Από την άλλη πλευρά, εκείνο που δεν διαβάζω και δεν ακούω είναι τι άλλο μπορούμε να κάνουμε αν αύριο το πρωί αποφασίζαμε να καταγγείλουμε τη συμφωνία με την τρόικα. Μέχρι στιγμής καμία σοβαρή πρόταση δεν έχει προβληθεί. 
Και λέγοντας «σοβαρή πρόταση» εννοώ μια διαδικασία η οποία δεν θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία του κράτους και στην εξαθλίωση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών.
Χθες, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο», ο Μίκης Θεοδωράκης βρέθηκε κάποια στιγμή αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Και στην ερώτηση πώς μπορεί ν' αντιμετωπιστεί η κρίση, απάντησε πως έχουμε να κάνουμε μ' έναν «γόρδιο δεσμό» που για να λυθεί χρειάζεται «το ξίφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Καταλάβατε κάτι; Φυσικά και όχι. Οι μεγαλοστομίες είναι πάντα το τελευταίο καταφύγιο όσων δεν έχουν να πουν τίποτα.
Οπως και οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, που πολλά ρωτάνε για το μνημόνιο και τις επιπτώσεις του, αλλά ποτέ δεν μπαίνουν στον κόπο να διερευνήσουν ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνουν οι ερωτώμενοι. Και ο λόγος που δεν το κάνουν είναι επειδή γνωρίζουν προκαταβολικά ότι στην καλύτερη περίπτωση θα εισπράξουν κάποια απάντηση ανάλογη μ' εκείνη του Μίκη για τον Μέγα Αλέξανδρο και το ξίφος του.
Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι για το μνημόνιο θα πρέπει να ισχύει η λογική πως «έτσι είναι και σ' όποιον αρέσει». Υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων και θα πρέπει να επιδιώκονται. Οπως ήδη έχει γίνει, άλλωστε, με την επιμήκυνση και με τη μείωση του επιτοκίου. Και θα ξαναγίνει και με νέες ρυθμίσεις, αν επιμένουμε. Αλλά όλα αυτά υπό τον όρο ότι θα εφαρμόζεται, γιατί, καλώς ή κακώς, αποτελεί μονόδρομο για την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας