Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ατού ...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ είχε δύο βασικά ατού στο εσωτερικό της χώρας. ∆εν φόβιζε τη µεσαία τάξη και τον έλεγαν Παπανδρέου. Ηταν δηλαδή 100% ΠΑΣΟΚ, έχοντας όµως υψηλή διεισδυτικότητα στον κεντρώο και κεντροδεξιό χώρο. Στο εξωτερικό ήταν κυρίαρχος. Οχι µόνο γιατί είχε... – πάλι – το πιο αναγνωρίσιµο επώνυµο της ελληνικής πολιτικής, αλλά και γιατί ήταν συγχρονισµένος όσο κανείς µε τις διεθνείς τάσεις.ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΛΕΙΣΑΜΕ έναν χρόνο στο Μνηµόνιο, ευκαιρία να επανεξετάσει κανείς το πολιτικό προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου. Πώς έχουν επηρεαστεί τα βασικά χαρακτηριστικά του από τις νέες συνθήκες; Μια πρόχειρη απάντηση είναι ότι ο Γιώργος έχει ζοριστεί – όπως όλοι µας. Φάνηκε κι από τις φωνές που έβαλε την Παρασκευή στη Βουλή. Τις άκουσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ήταν µάλλον το σαµάρι.

ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ από το εξωτερικό. Ο Παπανδρέου πήρε σωστές – µε τα διεθνή δεδοµένα – και τολµηρές – για τα δεδοµένα κάθε χώρας – αποφάσεις πριν από έναν χρόνο. Η Ελλάδα έπρεπε να ζητήσει βοήθεια. Για το καλό µας. Για το καλό της ευρωζώνης. Για το καλό της παγκόσµιας οικονοµίας, την οποία ένα ελληνικό κραχ θα βύθιζε πέρσι την άνοιξη σε ύφεση. Ο Γιώργος έπαιξε λοιπόν σωστά – όπως είχε κάνει και προ δεκαετίας ωςυπουργός Εξωτερικών µε τηνελληνοτουρκική προσέγγιση. Ωστόσο, δεν τον παίζουν σωστά.

Η ∆ΙΑΠΙΣΤΩΣΗ δεν έχει να κάνει µόνο µε τους Γερµανούς που συνεχίζουν τις διαρροές και τα µισόλογα για την ελληνική οικονοµία, επωνύµως ή ανωνύµως. Πέρσι ήταν το ∆ΝΤ, φέτος είναι η αναδιάρθρωση και – Θεός φυλάξοι – η δραχµή. Η διαπίστωση αφορά και συντρόφους σοσιαλιστές όπως ο Ντοµινίκ Στρος-Καν. Ο επικεφαλήςτου ∆ΝΤ φλερτάρει µε το ενδεχόµενο να είναι υποψήφιος στις προεδρικές της Γαλλίας το 2012. Στον βωµό των φιλοδοξιών του θυσιάστηκε όχι µόνο η πολιτική αλληλεγγύη προς τον Παπανδρέου, αλλά και το θεσµικό τακτ του ∆ΝΤ. Ο Ντοµινίκ εξέθεσε τον Γιώργο και µάλιστα «on the record», µε δηλώσεις σε γαλλικό τηλεοπτικό πρόγραµµα. ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, η κυβέρνηση Παπανδρέου υστερεί στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών του Μνηµονίου. ∆εν τις θέλει το ΠΑΣΟΚ που, µέχρι πέρσι, µαγευόταν από το επώνυµο του Πρωθυπουργού. Η καθυστέρηση όµως έχει ως αποτέλεσµα να βαθαίνει η ύφεση και να µας έχουν µε το κανόνι οι αγορές. Αυτό πιέζει τις τράπεζες και έχει προκαλέσει πιστωτική ασφυξία στην αγορά. Ο ιδιωτικός τοµέας αναστενάζει και η ανεργία µεγαλώνει. Αποτέλεσµα; Οι «µεσαίοι» – κεντρώοι και κεντροδεξιοί – υποστηρικτές του Παπανδρέου αµφιβάλλουν και αγωνιούν.

ΟΛΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ δύσκολα λοιπόν; Ναι. Αλλά ο Παπανδρέου διατηρεί τα τρία ατού. Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε οι «µεσαίοι», ούτε οι άφιλοι ξένοι έχουν άλλον να στραφούν. Αρα µπορεί να κάνει παιχνίδι.
ΤΑΝΕΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μα ποσο πορωμενος και μακακας μπορει να εισαι κ. Μητροπουλε???Αλα ξεχασα , πληρωνεσε πλουσιοπαροχα για να μας κανεις πλυση εγκεφαλου με τις κοτσανες σο.Αμ δε πια κυριοι!!!Μασαει η γιδα ταραμα????Σπινιαρει η γατα στο γιαουρτι????Μαζωχτουτι να φυγ'τι , γιατι θα σας μασουμι ειμεις

Το Προφίλ μας