Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ομιλία Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό


Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, από πολλούς σ’ αυτή την αίθουσα ακούστηκε ότι ο Προϋπολογισμός δεν είναι μόνον αριθμοί. Φυσικά και δεν είναι. Είναι πολιτικές, που αφορούν σε ανθρώπους, που είτε κάνουν τη ζωή τους καλύτερη είτε την επιδεινώνουν, που είτε δίνουν προοπτική, συμμαζεύοντας τα δημόσια οικονομικά, είτε δεν το κάνουν.
Όμως, ο προϋπολογισμός είναι και αριθμοί. Και το πρόβλημα είναι ότι, για να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση, πρέπει τουλάχιστον να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα, να συμφωνήσουμε σ’ αυτούς τους περίφημους αριθμούς. Δέχεται  ή όχι η αντιπολίτευση ότι, το 2009, αυτή η χώρα είχε ένα έλλειμμα 36 δισ. ευρώ και ένα χρέος 300 δισ. ευρώ; Να μας το πει καθαρά.
Ακούμε από την  Αριστερά ότι ένα μέρος του χρέους δεν είναι πραγματικά δικό μας. Το ίδιο ακούμε και από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Από τη Νέα Δημοκρατία δεν είμαι σίγουρος, τί ακούμε. Πότε-πότε μας λένε «το έλλειμμα ήταν τελικά 9,9%». 


Πριν από λίγο, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς, κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής τον πίνακα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δείχνει αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία τέσσερα χρόνια, τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, τον οποίο μας κληροδότησε. Τον καταθέτω ξανά, λοιπόν, και εγώ στα Πρακτικά της Βουλής, για δεύτερη φορά για να το δουν όλοι οι Βουλευτές, για να ξέρουμε για τί ακριβώς μιλάμε. Μιλάμε για ένα έλλειμμα 36 δισ. ευρώ, το οποίο πήρε αυτή η κυβέρνηση και το οποίο κλήθηκε να χειριστεί. Να μην μιλάμε στον αέρα. Να μιλάμε με πραγματικά στοιχεία.
Θα ήταν κοινοτυπία να πούμε ότι το 2010 ήταν μια δύσκολη χρονιά, είναι αυτονόητο. Η χρονιά, όμως, θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο δύσκολη, αν σήμερα δεν είχαμε να συζητάμε έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος με τα χρήματα του πακέτου στήριξης μπορεί τουλάχιστον να χρηματοδοτεί τα ελλείμματά του και αν σήμερα βρισκόμασταν εδώ να συζητάμε για μια χρεοκοπημένη οικονομία. Για καταλάβουμε λίγο τί σημαίνει αυτό.
Η ελληνική οικονομία, τους τελευταίους έξι μήνες, από το μηχανισμό στήριξης άντλησε συνολικά 38 δισ. ευρώ. Ας τα αφαιρέσουμε αυτά και ας σκεφτούμε λίγο από πού ακριβώς το κράτος θα έβρισκε να πληρώσει 20 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις; Από πού ακριβώς θα έβρισκε να πληρώσει τα 20 δισ. ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση; Από πού θα πλήρωνε για τις δημόσιες επενδύσεις; Αφήστε τους τόκους. Αφήστε τα τοκοχρεολύσια. Από πού θα έβρισκε χρήματα για να πληρώσει αυτές τις δαπάνες, που όλοι θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες, για να ζει ο Έλληνας πολίτης σε ένα ευνομούμενο κράτος; Θα τα πλήρωνε από τα λιγότερα από 50 δισ. έσοδα που είχαμε το 2009; Είμαστε, λοιπόν, εδώ και κάνουμε μια συζήτηση για το κατά πόσο το μνημόνιο είναι μονόδρομος ή όχι. Φυσικά, δεν είναι μονόδρομος. Φυσικά, υπάρχουν άλλοι δρόμοι. Το ερώτημα είναι, αν αυτοί, οι άλλοι δρόμοι οδηγούν κάπου; Και αν ναι, πού;  
Ακούσαμε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να επικαλείται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Θα έπρεπε, όμως, να είναι λίγο πιο ειλικρινής με τους Έλληνες πολίτες.  Θα έπρεπε να πει σε αυτή τη Βουλή και στους Έλληνες πολίτες τα ίδια πράγματα που λέει στους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και όχι να πηγαίνει στο εξωτερικό και να λέει άλλα πράγματα. Διότι στο εξωτερικό λέει διαφορετικά. Αναφέρει ότι η χώρα έπρεπε να κάνει όπως και η Ιρλανδία, να διαπραγματευτούμε σοβαρά, όπως και η Ιρλανδία. Γιατί δεν λέει στους Έλληνες πολίτες πόσο μειώθηκαν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις, πόσο μειώθηκαν τα επιδόματα στην περίπτωση της Ιρλανδίας και το μόνο, το οποίο επικαλείται είναι η μείωση της φορολογίας; Το μόνο ζήτημα σε αυτή τη χώρα είναι η φορολογία των επιχειρήσεων; Δεν είναι να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους; Αυτό δεν το διαπραγματευτήκαμε εμείς; Η Ιρλανδία, που μείωσε τα επιδόματα σε αυτά τα επίπεδα, διαπραγματεύτηκε καλύτερα; Μας λέει ότι δεν αξιοποιήσαμε τα ατού μας, δηλαδή, να απειλήσουμε με χρεοκοπία.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έρχομαι σε ένα ζήτημα, το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό. Ακούσαμε από πολλές πτέρυγες στη Βουλή, από όλη σχεδόν την Αντιπολίτευση μια αβάσταχτη ελαφρότητα γύρω από το ζήτημα της χρεοκοπίας. Ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα να μας λέει ότι είναι ψευδεπίγραφο το δίλημμα της χρεοκοπίας. Ακούσαμε από τη Νέα Δημοκρατία ότι οι άλλοι θα έχαναν περισσότερα, αν εμείς χρεοκοπούσαμε. Αλήθεια, το έχουμε πραγματικά συζητήσει αυτό με τους Έλληνες πολίτες; Έχουμε συζητήσει τί θα συνέβαινε σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, αν αυτή η χώρα είχε κηρύξει παύση πληρωμών, πριν από μερικούς μήνες; Τι θα συνέβαινε στις καταθέσεις των ανθρώπων, τι θα συνέβαινε στις δουλειές τους, τι θα συνέβαινε στην Δημόσια Διοίκηση που δεν θα είχαμε χρήματα να πληρώσουμε αστυνομικούς, πυροσβέστες, δασκάλους, γιατρούς; Αυτό είναι το μέλλον, το οποίο θέλουν για αυτή τη χώρα οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης;
Ακούσαμε πολλά για ανάκαμψη και ανάπτυξη, μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Μήπως εννοούσατε μέτρα όπως για παράδειγμα τη μείωση στον ΦΠΑ, που κάναμε, για να τονώσουμε τον τουρισμό; Μήπως εννοούσατε την αναστολή του πόθεν έσχες, που κάναμε, για να τονώσουμε την οικοδομή; Μήπως εννοούσατε τη μείωση στα κέρδη, τα οποία επανεπενδύονται και γίνονται επενδύσεις και θέσεις εργασίας από το 24% στο 20%, που έχουμε αναγγείλει; Μήπως υπάρχουν άλλα μέτρα ανάκαμψης, τα οποία έχει να μας προτείνει η Νέα Δημοκρατία; Διότι πέρα από τις γενικόλογες κρίσεις για ανάκαμψη και ανάπτυξη, καλό είναι να ξέρουμε για το τι ακριβώς μιλάμε.
Ακούσαμε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Περιμένουμε να δούμε, αν σε συνέχεια των ανακοινώσεων που έκανε η κυβέρνηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όταν θα έρθουν στη Βουλή αυτά τα ζητήματα, θα έχουμε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Ακούσαμε για το λάθος, το οποίο έκανε η κυβέρνηση με τις γενικές και οριζόντιες περικοπές και την ανάγκη να γίνουν στοχευμένες περικοπές. Μπορείτε να μας πείτε πού; Φέρτε μας τους κωδικούς του προϋπολογισμού και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτές τις στοχευμένες περικοπές, τις οποίες μας λέτε. Έως ότου όμως το κάνετε αυτό, επιτρέψτε μας να πούμε ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να λες ότι θα ισοσκελίσεις τον προϋπολογισμό, χωρίς να μειώνεις τις δαπάνες και χωρίς να αυξάνεις τα έσοδα. Και αυτό, όσο και αν ηχεί καλά στα αυτιά, οι Έλληνες πολίτες καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά ότι δεν είναι τίποτα άλλο από κοροϊδία. Και επειδή, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, έχουμε μπροστά μας άλλα δυο χρόνια, το 2012 και το 2013, μετά τον Προϋπολογισμό του 2011, και επειδή η κυβέρνηση πρέπει να φέρνει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής στη Βουλή, εγώ σας καλώ ως Υπουργός Οικονομικών να έρθετε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, να ανοίξουμε τα βιβλία και να μας πείτε, πώς θα ισοσκελίσουμε τον Προϋπολογισμό μέσα σε δεκαοκτώ μήνες και ποιο είναι ακριβώς το δημοσιονομικό πρόγραμμα σας. Ποιες είναι οι προτάσεις σας και τι διαφορετικό θέλετε να κάνετε από αυτά που εμείς προτείνουμε να κάνουμε; Να συμφωνήσουμε στα νούμερα και να μη μιλάμε γενικά για την ανάγκη να υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη, αλλά συγκεκριμένα το πώς θα βοηθήσουμε να ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός του κράτους. Και εμείς αυτό θέλουμε, να έχουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Όσον αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές, άκουσα με μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις πολλών Βουλευτών από την Αντιπολίτευση. Είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι τομές και οι αλλαγές που επιχειρούμε να κάνουμε σε όλη την παραγωγική δομή της ελληνικής οικονομίας. Είναι το κέντρο βάρους του Προγράμματος, το οποίο επιχειρούμε να υλοποιήσουμε. Παρ’ όλα αυτά, ακούω –όπως είπε ο κ. Τσίπρας- ότι φτιάχνουμε έναν εφιάλτη. Και ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τι άλλο είναι από το να δώσουμε ευκαιρία σε νέους επιστήμονες; Και όχι, κύριε Σαμαρά, δεν έχουμε ακόμη αναγγείλει τι θέλουμε να κάνουμε στα κλειστά επαγγέλματα, ακριβώς γιατί θέλουμε να κάνουμε διάλογο με όλους τους φορείς. Γι’ αυτό ακριβώς στο Υπουργικό Συμβούλιο, χθες, έγινε μια πρώτη ενημέρωση και αυτόν το διάλογο θα κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.
Άκουσα, ακόμη, και βασικά ζητήματα διαφάνειας - στα οποία όλοι θα πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι ως πολιτεία - να μην αναγνωρίζονται από την Αντιπολίτευση. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι επιτέλους αυτή η χώρα έχει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, ότι ουδείς αυτή τη στιγμή αμφισβητεί τα νούμερα που δίνουμε. Άκουσα τον κ. Καρατζαφέρη να λέει, «εν πάση περιπτώσει, όλες οι χώρες έβαζαν λάδι στους αριθμούς». Κύριε Καρατζαφέρη, μπορεί να είναι έτσι. Εμείς, όμως, εμφανιστήκαμε με τενεκέδες από λάδι. Αυτό ήταν το πρόβλημά μας. Γι’ αυτό κανείς δεν μας πίστεψε. Γι’ αυτό η αξιοπιστία της χώρας μας κατέρρευσε. Για αυτό βρεθήκαμε στη σημερινή κατάσταση που είμαστε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τίποτα δεν θα πετύχει, αν δεν είμαστε όλοι μαζί. Τίποτα δεν θα προχωρήσει, αν συνεχίσουμε να προσποιούμαστε ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, χωρίς να τις κατονομάζουμε και να μετράμε αν ο λογαριασμός βγαίνει ή όχι. Τίποτα δεν θα γίνει, αν χώσουμε το κεφάλι μας στην άμμο και δεν δούμε τί γίνεται γύρω μας.
Δεν σας καλώ να ψηφίσετε αυτόν τον Προϋπολογισμό, γιατί υπόσχεται να μας πάει στη γη της επαγγελίας.
Σας καλώ να τον ψηφίσετε, στηρίζοντας την συνέχεια και την συνέπεια μιας προσπάθειας που ξεκίνησε, για να τιμήσουμε τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες, το 2010.
Σας καλώ να είστε εξαιρετικά αυστηροί στην πορεία της υλοποίησής του και να παρακολουθείτε από πολύ στενά.
Και εμείς θα συμβάλλουμε σε αυτό, δίνοντας στοιχεία, όπως ποτέ καμία κυβέρνηση δεν έχει δώσει. Διότι και αυτός ο Προϋπολογισμός, όπως και κάθε άλλος, όπως και κάθε άλλη μάχη που πρέπει να δώσουμε, το επόμενο χρονικό διάστημα, πρέπει να πετύχει. Και θα πετύχει.
Ευχαριστώ πολύ.

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα πετυχουμε! Όλοι μαζί για να σωθεί η χώρα μας, να πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού. Προχώρα Γιώργο, πιστεύουμε στις ικανότητές σου και στο ήθος σου.

Ανώνυμος είπε...

Από τους πιο σοβαρούς πολιτικούς αυτή της στιγμή στην Ελλάδα. Γιώργο σε στηρίζουμε. Όλο μπροστά.

Ανώνυμος είπε...

χριστε μου με τι βλακες -που πιστευουν οτι ειναι εξυπνοι -εχουμε μπλεξει. ο ορισμος του επικινδυνου!

η χωρα π[ληρωνει ετησιως απο 17 έως 26 δις (τοσα θα ειναι επισημως το 2015) σε τοκοχρεωλυσια! 15-17 % του αεπ με προβλεψη να φτασε στο 22% το 2015! και μιλανε για αναπτυξη! ο ανθρωπος που εχει αποτυχει σε οσους στοχους εχει βαλει (φοροδιαφυγη, περαιωση κλπ). που εξομοιωνει το φορο σε πετρελαιο θερμανσης και κινησης! και που δηλωνει ευθαρσως ουσιατικα οτι "που να βρουμε λεφτα για μισθους αφου προεχει η εξοφληση των τοκοχρεωλυσιων"


χριστε μου υπαρχουν ανθρωποι που τους στηριζουν....ραγιαδισταν

Ανώνυμος είπε...

Παμμέγιστε οικονομολόγε γιατί στερείς την πατρίδα μας από τις γνώσεις σου ;;;
Γιατί το κάνεις αυτό ;;;;; εεεεεε
Προτείνω να αναλάβεις πάραυτα , τουλάχιστον , σύμβουλος παρά τω Πρωθυπουργό, εκεί μαζί με τον Λουκά Παπαδήμο , ίσως στην θέση του εκλιπόντος Σκιόπα .
Διότι αυτή είναι όλοι ΣΚΡΑΠΕΣ .
Παμμέγιστε ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΕ .
……………………………………..
ΠΟΣΟ ΑΝΟΗΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ;;;;;;;;;;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 11:34 π.μ.
Προφανώς το πάθος σου θολώνει το μυαλό και κάνεις λάθος στους λογαριασμούς. Αλλοιώς πως εξηγείς ότι τα 35 δις € του ελλείματος του 2009 τα βλέπεις ως λιγώτερο από 10% και τα 17-26 δις ως 15-17%; Εκτός αν εκτιμάς οτι το ΑΕΠ της χώρας τότε θα είναι μόλις 150 δις €.
Η σύγχιση δε είναι τόση που κατακρίνεις ακόμη και ουσιαστικά μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής (όπως π.χ. το πετρέλαιο). Πάλι καλά που δεν τα έβαλες και με τις αποδείξεις.
Έχεις ακούσει πολλούς να ζητάνε επίμονα αυστηρό έλεγχο; Είναι αλήθεια ότι δεν είναι όλα σωστά από αυτά που κάνει ο Παπακωνσταντίνου, αλλά μπορείς να είσαι σίγουρος ότι αυτοί που δεν τον θέλουν, είναι όσοι όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν το χέρι απλωμένο στα λεφτά που ψάχνεις σε ποιανών τσέπες πήγαν....

Ανώνυμος είπε...

όποιος έχει διάθεση να κατακρίνει τον Παπακωνσταντίνου ας μας πει ποιός άλλος θα μπορούσε σήμερα να κάνει αυτά που κάνει αυτός. Να μιλάει με όλους τους διεθνείς παράγοντες και να προσπαθεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα που δημιούργησε ο μπουχέσας και η παρέα του ( ή καλύτερα η συμμορία του). Να προσπαθεί να βρει τρόπο να ορθοποδήσει μια οικονομία απόλυτα ξεχαρβαλωμένη. Να προσπαθεί να ισορροπήσει όχι απλά σε τεντωμένο σχοινί αλλά σε μια τρίχα. Όλα κρέμονται από μια κλωστή στην Ελληνική οικονομία και ο Παπακωνσταντίνου ( και ο Παπανδρέου βέβαια) προσπαθούν και πιστεύουν ότι μπορούμε να σωθούμε. Τουλάχιστον αυτοί προσπαθούν. Μπορεί να γίνονται και λάθη αλλά γίνεται και προσπάθεια.

Όσο για τους κακομοίρηδες που οικονομολογούν (π.χ. ο 11:34) ας σκεφτούν για ένα με δύο λεπτά (εάν βεβαίως μπορούν να το κάνουν) πόσο πολύπλοκη είναι η κατάσταση.

Σε μια χώρα που ο μέσος μισθός στους εργαζομένους στον ΟΠΑΠ είναι 150.000 ευρώ το χρόνο και παίρνουν 18,5 μισθούς δεν θα πρέπει να μπει κάποτε μια τάξη;

Ανώνυμος είπε...

"Σε μια χώρα που ο μέσος μισθός στους εργαζομένους στον ΟΠΑΠ είναι 150.000 ευρώ το χρόνο και παίρνουν 18,5 μισθούς δεν θα πρέπει να μπει κάποτε μια τάξη;"

1ον) Ο μέσος μισθός δεν είναι 150.000 ευρώ το χρόνο,τα άκρα είναι αυτά που παρουσιάζουν τα πασοκοκάναλα.

2ον)Όταν κόβεις 150.000 ευρώ από έναν και τα δίνεις στους χαμηλοσυνταξιούχους ή χαμηλόμισθους συμφωνώ,όταν τα παίρνεις και τα δίνεις σε ξένους πιο πλούσιους τραπεζίτες τότε είμαι ενάντια,αυτό κάνει ο Παπακωνσταντίνου στερώντας την Ελληνική αγορά από ρευστότητα οδηγώντας την στην σίγουρη χρεοκοπία,αφού πρώτα βγει το χρήμα έξω.

ai-vres βάζε σε παρακαλώ όλων τα μηνύματα,θετικά ή αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ,υπάρχουν και άλλες απόψεις όχι μόνο οι νεοφιλελεύθερες.

Ανώνυμος είπε...

ΑΪ ΒΡΕΣ
ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΑΣ ΕΣΥ ΩΣ ΔΗΘΕΝ "ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ"...
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΣΟ.."ΑΝΟΗΤΟΙ" ΕΙΜΑΣΤΕ,-ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙΣ-,ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΠΑΣΟΚ..

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 3:32 μ.μ. μη χρεώνεις σχόλια στον ai-vres. Αν αναφέρεσαι στο σχόλιο 10:40 μ.μ. είναι από Εορδαία μεριά, είναι δικό μου και δεν έχω σχέση με Σέρβια. Όσο για τον φίλο 11:39 π.μ. θέλω να του πω πως στην παρούσα φάση τα μέτρα Παπακωνσταντίνου ήταν αναγκαία, δε γινόταν αλλιώς. Εαν δεν παίρναμε το δάνειο από τον Μάϊο κιόλας θα είχαμε παύση πληρωμών από το Δημόσιο. Είναι δύσκολη και περίπλοκη η οικονομική κατάσταση της χώρας. Δεν είναι τόσο απλό όπως το λες να τα πάρει από τους πλούσιους και να τα δώσει στους φτωχούς. Οι δανειστές απαιτούν εγγυήσεις δεν μας τα δίνουν επειδή είμαστε όμορφοι. Ο Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να σωσει τη χώρα από την χρεοκοπία. Πίστεψέ με κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και αυτά τα ομολογουμένως σκληρά μέτρα δεν τα παίρνει με ελαφριά καρδιά. Και θα πετύχει φίλε μου γιατί δουλεύει και πιστεύει σ΄αυτό που κάνει. Μακάρι με τον ίδιο ζήλο να αγωνίζονταν όλοι, αδιαφορώντας για το προσωπικό τους πολιτικό κόστος.

Ανώνυμος είπε...

10:29 π.μ.

Αφού με το μνημόνιο οδηγούμαστε στο 1/3 των μισθών και των συντάξεων και στις χειρότερες δυνατές εργασιακές συνθήκες για τους φτωχούς και τις καλύτερες ευκαιρίες για τους πλούσιους, τι σκατά το θέλουμε το μνημόνιο?

Ας κρατήσουμε τα όποια χρήματα υπάρχουν μέσα στην Ελλάδα για να το κράτος,ας κηρύξουμε στάση πληρωμών προς τους ξένους τοκογλύφους(το δανειστές ακούγεται πιο cool αλλά η αλήθεια είναι πως είναι τοκογλύφοι,ψάξε να δεις πόσα χρόνια τώρα πληρώνουμε τόκους τόκων και μόνο),να γυρίσουμε στην δραχμή που θα μας δώσει την δυνατότητα να κάνουμε πάλι εξαγωγές(τρανό παράδειγμα η Αργεντινή που όταν αποσύνδεσε το πεσο από το δολάριο είδε προκοπή μετά από 20 χρόνια) και να δώσουμε και το μήνυμα και στην υπόλοιπη καταχρεωμένη Ευρώπη πως πρώτα θα ζουν οι λαοί και μετά θα αρπάζουν οι πλούσιοι.

Αφού αυτό που λέω έχει γίνει στην Αργεντινή και θα ξαναγίνει σίγουρα από κάποια ευρωπαϊκή χώρα στο άμεσο μέλλον γιατί όχι να ξεκινήσει από εδώ?
Για να μην πειράξουμε το ΠΑΣΟΚ?
Είναι τα κόμματα πάνω από τα παιδιά σας?Δεν πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν τα δάνεια και το φόρτωμα των επομένων γενεών?
Όλα για το κωλοκόμμα?

Ανώνυμος είπε...

Όσοι υποστηρίζουμε ότι η χώρα δεν μπορεί να πάει άλλο έτσι, δεν το κάνουμε επειδή το κόμμα είναι πάνω από τα παιδιά μας. Όταν ο Σημίτης έλεγε ότι η χώρα έχει ανάγκη από εκσυγχρονισμό είχε δίκηο, αλλά με την επιτυχία της ΟΝΕ, νόμισε ότι κυβερνάει τη 'Μεγάλη Έλλάδα' και εκτροχίασε την οικονομία με την Ολυμπιάδα της ρεμούλας και της σπατάλης. Όταν ήρθε ο Καραμανλής υποσχώμενος την επανίδρυση του κράτους, παρά τις πολλές επιφυλάξεις είπαμε ότι κάτι μπορεί να γίνει, έστω και με όρους νεοφιλελευθερισμού, αλλά οι νηστικοί έπεσαν με τα μούτρα στο μέλι και όταν με τη βοηθεια του μπακατσελομητσοτακεϊκου κέρδισε το 2007 τις εκλογές εκτροχίασε πάλι την οικονομία δημιουργώντας συνθήκες που τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει άρον - άρον τη διακυβέρνηση της χώρας και να παραδόσει την καυτή πατάτα στο ΠΑΣΟΚ.
Η Ελλάδα του 2009 ήταν μια επιχείρηση με τζίρο 50 δις €, που για να τον κάνει έκανε έξοδα 85 δις €. Ταυτόχρονα το χρέος της (στους διεθνείς τοκογλύφους που όταν μας τα έδιναν δεν μας πείραζε) ήταν 300 δις €. Δηλαδή έξι φορές ο τζίρος της.
Σύμφωνοι. Μια λογική θα ήταν να πούμε: δεν μπορούμε να ξοφλήσουμε το χρέος και κλείνουμε την επιχείρηση. Δηλαδή απολύουμε όλους μα όλους τους δημόσιους υπαλλήλους ή τους πληρώνουμε με υποσχετικές - όπως οι αντάρτες όταν "δανείζονταν" πρόβατα ή τρόφιμα από το λαό, και οργαν΄νουμε συσίτια για τους μη έχοντες συνταξιούχους κλπ. Ταυτόχρονα δε ταξιδεύει ελληνικό πλοίο, αεροπλάνο, τραίνο, φορτηγό στο εξωτερικό γιατί θα κατασχεθεί. Που θα βρίσκαμε πετρέλαιο για να κινηθεί η οικονομία; Θα αγοράζαμε απο μαυραγορίτες;
Ο άλλος τρόπος ήταν να δανειστούμε και πάλι. Αυτή τη φορά με δυσβάσταχτους όρους, πείθοντας οτι θα τα καταφέρουμε, αλλάζοντας πολιτική, Περνώντας από τη σπατάλη στο νοικοκύρεμα. Και υποχωρώντας ακόμη και σε κυριαρχικά δικαιώματα όπως ας πούμε να δόσουμε το δικαίωμα στους δανειστές μας να κάνουν κατάσχεση και μέσα στη χώρα. Να κατασχέσουν δηλαδή εκτάσεις του δημοσίου και άλλα περιουσιακά του στοιχεία.
Αυτή είναι η επιλογή του μνημονίου, που δίνει την προοπτική αν τα καταφέρουμε να τα διατηρήσουμε όλα. Γιαυτό πρέπει να τα καταφέρουμε.

Ανώνυμος είπε...

1:25 μ.μ.

Τι επιλογές δίνει το μνημόνιο?

Η Αργεντινή όταν αποφάσισε ότι δεν αναγνωρίζει το χρέος της και δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένη να πληρώσει μόνο το αρχικό ποσό και όχι τους τόκους είδες κανείς να τους κατάσχεσε πλοία, αεροπλάνα, τρένα ή φορτηγά?

Για ποιο λόγο δημιουργείς ψεύτικους φόβους στον κόσμο?

Να δανειστούμε εκ νέου για ποιο λόγο?

Δανειζόμαστε ή δεν δανειζόμαστε για να πληρώνουμε τοκογλύφους?
Τα έξοδα του κράτους είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με τους τόκους παλαιότερων τόκων που συνεχώς αυξάνουν.
Και στο κάτω κάτω της γραφής όλοι συμφωνούν να πάρουμε λεφτά από τους πλούσιους και τους υψηλόμισθους για να τα δώσουμε σε φτωχούς ή σε υποδομές της χώρας,για να τα δώσουμε στους τοκογλύφους δεν θέλουμε που μας οδηγεί σε σίγουρη καταστροφή.

Όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Το μνημόνιο που επαινείς στην ουσία αυτό που έκανε είναι: ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΕΙ ΠΑΛΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ,ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Που αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ.

Φυσικά αν ο λαός αποφασίσει ότι δεν δίνει δραχμή στους τοκογλύφους,δεν την δίνει και κανείς δεν θα τολμήσει να έρθει να πάρει ούτε μια σπιθαμή γης.

Είμαστε πολύ απλά θύματα ενός πλιάτσικου που θα εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες,πλέον είναι ξεκάθαρο,τώρα για ποιο λόγο δεχόμαστε να μας κάνουν Ρουμανία ή Ουγγαρία νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος λόγος από τα κομματόσκυλα του ΠΑΣΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

Επανέρχομαι για τον 8:15 μμ.
Καταρχήν δεν επαινώ το μνημόνιο. Υποστηρίζω αν δεν κατάλαβες ότι η χώρα δεν μπορεί να πάει άλλο έτσι. Περιμέναμε από τον εκσυγχρονισμό ή την επανίδρυση κάτι, αλλά δεν είδαμε τίποτα. Αφού δεν κάναμε μόνοι μας ότι έπρεπε, θα το κάνουμε τώρα με το ζόρι.
Δεν ξέρω πόσο καλά έχεις ενημερωθεί για την ιστορία της Αργεντινής, αλλά μάλλον πρέπει να διαβάσεις καλύτερα. Μάλλον και προηγούμενα θαύμαζες την Ιρλανδία, όπως τώρα την Αργεντινή.
Θεωρείς ότι ένας επιχειρηματίας δανείζεται, δεν πρέπει στα έξοδά του να βάζει την αποπληρωμή των τόκων και των χρεωλυσίων του; Μου θυμίζει την λογική Καραμανλή, που μάλλον θιασώτης του είσαι. Δεν πληρώνουμε όχι μόνο χρεωλύσια, αλλά ούτε τόκους για τα δάνεια που πήραν άλλοι. Τώρα αν δανειστήκαμε κι εμείς λίγα (αλήθεια πως τα καταφέραμε και φθάσαμε από 180 δις στα 300 και πλέον το χρέος;) ποιος το λογαριάζει.
Ας έρθουμε τώρα σε αυτό που συμφωνούμε. Να πάρουμε λεφτά από τους έχοντες και τους υψηλόμισθους. Ποιοί είναι αυτοί; Γιατί απ' ότι κατάλαβα δεν είναι του ΟΠΑΠ, του ΟΣΕ, της ΔΕΗ. Εγώ ξέρω ότι το εκκαθαριστικό του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα έχει άσσο μπροστά στον πενταψήφιο, του δημόσιου έχει δύο και ορισμένες φορές και τρία, της ΔΕΗ έχει τρία, τέσσερα, πέντε, έξη και ενίοτε και πλέον. Όμως το πρόβλημα δεν είναι αν κάποιοι παίρνουν περισσότερα. Ή δεν είναι μόνο αυτό. Είναι άν παράγουν τόσα όσα πληρώνονται. Και αν θα έπρεπε με τόσο ευκολο τρόπο να δημιουργούμε θέσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο. Σκέψου την ΑΓΡΟΓΗ. Σκέψου τους αγροφύλακες, τα Stage, τους σχολικούς φύλακες, τους σχολικούς τροχονόμους. Πόσο ακόμη θα μπορούσε να συνεχίσουμε έτσι;
Με εντυπωσιάζει βέβαια η αποφασιστικότητα σου, ότι δεν δίνουμε σπιθαμή γης. Μαζί σου. Άλλωστε τη χρειαζόμαστε για να κάνουν realestate οι Βατοπεδινοί.
Θύματα τέλος είμαστε. Όχι τόσο ενός πλιάτσικου τοκογλύφων, αλλά δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων μας που εμείς ψηφίζουμε, συνήθως με κύριο κριτήριο το προσωπικό μας μικροσυμφέρον και κατα δεύτερο λόγο την ιδεολογία μας. Και βγάζουμε τους υπουργούς που θα μας κάνουν το ρουσφέτι μας αλλά θα κονομήσουνε χοντρά από τις περιτές προμήθειες. (Υποβρυχίων που γέρνουν, αντιγριπικά εμβόλια για πενταπλάσιο πληθυσμό από της χώρας, εργολαβίες με ελάχιστες εκπτώσεις, σεισμόσπιτα για να μην ξεχνιώμαστε κλπ). Αρκεί να κάνουμε τη δουλίτσα μας που ενίοτε είναι μια καλή μετάθεση του κανακάρη μας, ή ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο, αλλά και μία ανάθεση έργου, ή μία αναπηρική συνταξούλα ή και ένας διορισμός στο Δημόσιο έστω και με Stage στην αρχή.
Αν έχουμε υπόψη ότι καθε € που βάζουν στην τσέπη όλοι όσοι καταχρώνται την εμπιστοσύνη μας ή εξασφαλίζουν την ανοχή μας κοστίζει επι πέντε ή επι δέκα ή και είκοσι φορές περισσότερο και ότι αυτό είναι ευκολότερο να γίνει με δανεικά και όχι με άμεση μείωση του ταμείου, τότε μπορούμε να καταλάβουμε και πως φθάσαμε εδώ, αλλά και πως είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ψάχνουμε αλλού τις ευθύνες (στους τοκογλύφους κλπ).
Η αντίθεση ανάμεσα στην εργασία και το κεφάλαιο εξακολουθεί να υπάρχει. Όσο όμως θα υποτιμούμε το ρόλο της εξουσίας δημοκρατικής ή μη, θα αρμενίζουμε στραβά.

Ανώνυμος είπε...

apo tromaktiko:
Για το ότι μας κοροϊδεύουν ουδεμία αμφιβολία υπάρχει. Το ερώτημα είναι γιατί! Και εξηγούμαι.
Πρώτα μας έλεγαν ότι η επιμήκυνση της εξόφλησης του χρέους...
θα ήταν καταστροφή και έγκλημα εναντίον της χώρας. Βέβαια εμείς εννοούσαμε επιμήκυνση του χρέους των αγορών αλλά αυτοί εννοούσαν επιμήκυνση του χρέους προς την τρόϊκα.
Ας δούμε λοπόν με απλή αριθμητική τι συμβαίνει.
Ερωτώ λοιπόν.
1. Το 2013, 2014 το χρέος της χώρας θα υπερβαίνει τα 400 δις ευρώ εξ ων τα 110 δις ευρώ προς την τρόϊκα;;;
Απάντηση ναι.
2. Είναι αλήθεια ή όχι ότι για λήγοντα ομόλογα, ή όπως αλλιώς τα λένε, πολύ παλαιών χρεών (όχι του προηγούμενου κ. Κώστα αλλά του άλλου «εκσυγχρονιστή» κ. Κώστα αλλά και παλαιότερα) θα πρέπει να πληρώσουμε το 2013, 75 δις ευρώ, και το 2014 επίσης άλλα 75 δις ευρώ;;
Απάντηση ναι.
3. Είναι αλήθεια ή όχι ότι με ένα προυπολογισμό που μαζεύει περίπου 50 δις ευρώ το χρόνο είναι αδύνατη η αποπληρωμή των ανωτέρω 150 δις ευρώ, έστω και αν επιμηκυνθεί η εξόφληση του δανείου της τρόϊκας;;
Απάντηση, ναι.
4. Είναι αλήθεια ή όχι ότι για να γίνει ή αποπληρωμή του ποσου αυτού των 150 δις ευρώ η τρόϊκα θα μας δανείσει πάλιν προφανώς άλλα περίπου 150 δις ευρώ;;
Απάντηση, ναι.
5. Συνεπώς είναι αλήθεια όχι ότι το 2014 θα έχει γίνει μία τρύπα στο νερό και παρά τη διάλυση της χώρας, την ύφεση,τη δυστυχία κτλ θα χρωστάμε πάλιν περίπου 450 δις ευρώ από τα οποία 260 δις ευρώ (110+150=260) που θα είναι σκληρό νόμισμα, θα τα χρωστούμε στην τρόϊκα και τα υπόλοιπα 190 δις ευρώ (450-260=190) θα τα χρωστούμε στις αγορές;;
Απάντηση, ναι.
6. Είναι δεδομένο ή όχι ότι και με την επιμήκυνση της εξόφλησης των πρώτων 110 δις ευρώ της τρόϊκας μέχρι το 2022, θα είναι αδύνατον και πάλι να ανταποκριθούμε στην πληρωμή των δανείων, όσον και αν επιμηκυνθεί η εξόφληση του νέου πιθανολογούμενου αλλά σίγουρου δανείου των 150 δις ευρώ που θα παρουμε από την τρόϊκα;;
Απάντηση.
Ακόμα και αν το νέο δάνειο των 150 δις ευρώ αρχίσει να εξοφλείται μετά το 2022 (δηλαδή μετά την εξόφληση του πρώτου δανείου από την τρόϊκα των 110 δις ευρώ), θα παραμένει δάνειο 190 δις προς αγορές και 110 δις ευρώ προς τρόϊκα, δηλαδή σύνολο 300 δις ευρώ χρέος, δηλαδή όσο χρέος είχαμε το τέλος του 2009 όταν ανέλαβε ο κ. ΓΑΠ. Δηλαδή μετά 5 χρόνια διάλυσης της χώρας θα έχουμε κάνει μία τρύπα στο νερό και θα χρωστάμε επίσης άλλα 150 δις ευρώ για μετά το 2022.
Συνεπώς:
7. Αφού με όλην αυτήν τη διάλυση της χώρας, την ύφεση, τη δυστυχία, κτλ, το μόνον που θα πετύχουν οι κ. κ. ΓΑΠ και Παπακωνσταντίνου θα είναι μόνον να έχουν πάρει οι αγορές σχεδόν όλα τα χρήματα που πήραμε από την τρόϊκα, δηλαδή 260 δις ευρώ (110+150=260) και θα χρωστάμε πάλιν 450 δις ευρώ (110+150+190=450), δεν θα μπορούμε και πάλιν το 2014 να πληρώνουμε για τα δάνεια των 450 δις ευρώ (εξ ων τα 260 της τρόϊκας ενυπόθηκα σίγουρα).
8. Αποτέλεσμα θα είναι να επιτευχθεί ο στόχος της τρόϊκας ήτοι:
α) Οι αγορές να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους
β) Να χρωστάμε τεράστιο ποσό στην τρόϊκα για να ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ.
Θα είμαι υπόχρεος σε οποιονδήποτε εκφράσει αντίθετη αποψη προς τα ανωτέρω.
Τέλος, με την εμπειρία από το «σοσιαλιστή» μας πρωθυπουργό το ίδιο παρατήρησα να γίνεται και με τον «σοσιαλιστή» κ. Στρος Κάν. Σε γενική ερώτηση της κ. Παπανδρέου για τα ανωτέρω άρχισε να αναπτύσσει πόσο λάθος έκανε η ΝΔ που δεν υπερψήφισε το μνημόνιο. Εκτός αν η τηλεόραση δεν μετέδωσε την απάντηση του.
Συμπέρασμα.
Εφ όσον δε γίνει κάτι άλλο (ευρωομόλογο, δανεισμός της χώρας μας από την ΕΚΤΕ με χαμηλό επιτόκιο) και αφού το «κούρεμα» του χρέους προς της αγορές πλέον δεν μας σώζει αφού το χρέος αυτό θα είναι μικρό και το χρέος προς την τρόϊκα δεν κουρεύεται αλλά μας κουρεύει, τότε πάμε για εκπλειστηριασμό της χώρας.
Οφείλουμε να συγχαρούμε τόσον τον κ. Πρωθυπουργό όσον και τον κ. Παπακωνσταντίνου για «τη μεθοδικότητα» τους.

Ανώνυμος είπε...

10:16 μ.μ.
Του κώλου τα εννιάμερα.........

Λογάκια,λογάκια χωρίς νόημα.

Πρώτον δεν έχω ψηφίσει ποτέ μου τον χοντρό.

Είμαι της άποψης να πάρουμε ποσοστό από τα λεφτά των πλούσιων και των υψηλόμισθων,-που εννοείται πως είναι οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι (και μιας και είσαι και οπαδός του νεοφιλελεύθερου ΠΑΣΟΚ),το ΠΑΣΟΚ έβαλε το 80% αυτών στο δημόσιο(όχι ότι έχει σημασία,αλλά να μην ζεις στην φαντασία ότι έχεις καμία διαφορά με τον νεοδημοκράτη)- και να τα δώσουμε για επενδύσεις και σαν επιδόματα στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που θα τονώσουν την αγορά(πάντως αν είναι να πάνε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των τραπεζιτών προτιμώ να τα τρώνε οι δεητζήδες).

Όσων αφορά την τοκογλυφική πληρωμή των τόκων των δανείων δεν το συζητώ ότι η Ελλάδα και οποιαδήποτε χώρα δεν είναι επιχείρηση όπου 10 εκατ. άνθρωποι απλά μπορούν να βγουν στην φτώχεια.Δεν μπορείς να συγκρίσεις μια χώρα με επιχείρηση.
Όταν το παιδί σου πρέπει να το πας στον γιατρό δεν χρησιμοποιείς τα ίδια λεφτά για να πληρώνεις τον τοκογλύφο,κοιτάς να σώσεις το παιδί σου και αν δεν σου μένουν λεφτά γράφεις τον τοκογλύφο στα @@ σου.

Λες "είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ψάχνουμε αλλού τις ευθύνες (στους τοκογλύφους κλπ)."

Εννοείται ότι φταίμε σε μεγάλο βαθμό,αλλά η μεγαλύτερη ευθύνη είναι αυτών που κάνουν τώρα το πλιάτσικο,ξέρεις είναι και άλλες χώρες στην ίδια κατάσταση με εμάς,οι ΗΠΑ με το ελάχιστο κράτος και τον παντοδύναμο ιδιωτικό τομέα(δεν είχαν ούτε αγροφύλακες,stage,σχολικούς φύλακες, ούτε σχολικούς τροχονόμους),η υπερπαραγωγική Ιαπωνία(που παράγει τα πάντα όχι σαν την Ελλάδα που δεν φτιάχνει ούτε μανταλάκια),η πρωτεύουσα της κοινοπολιτείας Αγγλία(που η πίστη στην εξουσία είναι το λιγότερη τυφλή και όχι σαν την Ελλάδα που όπως λες "υποτιμούμε το ρόλο της εξουσίας".

Είμαι 30 χρονών δεν έχω τίποτε άλλο παραμόνο ένα αυτοκίνητο 1400 κυβ. μεταχειρισμένο στο όνομά μου,δουλεύω 9,5 ώρες για 700 ευρώ σε μια δουλειά χειρωνακτική που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που σπούδασα(δουλεύοντας και τότε στο μαγαζί του πατέρα μου) και θεωρώ εχθρό μου οποιονδήποτε μου λέει ή υπονοεί ότι "μαζί τα φάγαμε".

Ανώνυμος είπε...

Στους απλουστευτικούς "υπολογισμούς" του tromaktiko, θα απαντήσω αργότερα.
Τώρα θέλω να πω κάποιες σκέψεις στο 30χρονο των 700 €, που μάλλον ψάχνει τον ή τους εχθρούς του, και χωρίς εννιάμερα.
Δεν υποστηρίζω το νεοφιλελευθερο ΠΑΣΟΚ, όπως λάθος συμπαιρένεις. Είμαι αντίθετος στις εύκολες λύσεις, γιατί δεν είναι λύσεις. Είναι οι γνωστές κουβέντες του καφενείου, που έχουν λύσεις για όλα, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να σταματήσουμε τον κατήφορο της χώρας.
Κατάπιαμε πολλά όλοι τα προηγούμενα χρόνια. Οι πολιτικοί μας γίνονταν ευχάριστοι με δανεικά, που όμως τα σκορπούσαν με ευκολία, αντί να τα επενδύουν. Πάρε για παράδειγμε το δρόμο Κοζάνης - Σερβίων. Πόσα χρήματα έχουν ξοδευτεί τα τελευταία χρόνια και με ποιό αποτέλεσμα; Πόσα δόθηκαν για το δρόμο Βελβενδό - Καταφύγι; Και θυμήσου τα προβλήματα που είχε.
Η σκέψη να τα πάρουμε από τους πλούσιους μου θυμίζει τους προβληματισμούς της εφηβείας μου. Αλλά επειδή κανείς δεν θα δόσει οικειοθελώς ότι έχει, θα πρέπει ο νούς σου να πάει σε επανάσταση. Αυτή η ιδέα όμως για να προχωρήσει θέλει πρόταση για τη νέα διακυβέρνηση και τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας και όχι μπούρδες για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία. Πολλλές χρήσιμες ιδέες θα βρείς στους οραματιστές και του 18ου και του 19ου αιώνα. Χρήσιμες σκέψεις μπορείς να βρείς και σήμερα στη Νότια Αμερική και αλλού.
Η αξία της εργασίας, του ανθρώπινου μόχθου απαξιώνεται και θεοποιείται η ικανότητα να έχεις χρήματα - χωρίς να εξετάζεται πως αποκτήθηκαν, η ικανότητα να ξοδεύεις - χωρίς να εξετάζεται αν σου ανήκουν ή είναι ξένα. Τα εξωφρενικά bonus και άλλες "αμοιβές" όσων κατάφερναν να αυξάνουν την αμοιβή του κεφάλαιου.
Το υποτμούμε το ρόλο της εξουσίας δεν πήγαινε εκεί, αλλά στην ανάγκη να συγκρουστούμε στην επιδίωξη μιας δικαιότερης κοινωνίας όχι μόνο με την ιδιοκτησία, αλλά και με την εξουσία, που είναι η άλλη μορφή του κεφάλαιου, που έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως υποκατάστατο - και καλύθτερο μερικές φορές - του κεφάλαιου.
Αν λοιπόν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, οι άμεσες επιδιώξεις μας πρέπει να είναι να πληρώσουν περισσότερα - πολλά - οι έχοντες και κατέχοντες, αλλά και να δυναμώσει ο έλεγχος προς αυτούς που ασκούν εξουσία. Ποιος νομίζεις ότι χρειαζόταν να συγκεντρώσει την οργή των δικαίως αγανακτησμένων πολιτών; Αυτός που έχει διαφορετική γνώμη, ή αυτός που βάζει στην τσέπη του και όχι στο δημόσιο ταμείο 300.000 €; Ή δεν έχεις ακούσεις τέτοιες καταγγελίες, που πέρασαν έτσι χωρίς συνέπειες;

Ανώνυμος είπε...

η εξομοιωση του φορου στο πετρελαιο θερμανσης και κινησης ειναι αποδοχη οτι δεν μπορουν να πιασουν την φοροδιαφυγη (βασικα στα καυσιμα των πλοιων γινεται τι απιστευτο πλιατσικο). ετσι λοιπον πληρωνουν αθωοι και ενοχοι την αδυναμια του ελεγκτικου μηχανισμου! να εξαιρεσω οτι οι εμμεσοι φοροι-οι πλεον αδικοι και εις βαρος των φτωχων-αντιπροσωπευουν πλεον το 60% των τακτικων εσοδων εναντι κοινοτικου μεσου ορρου 41%.
η συλλογη αποδειξεων για την τηρηση του αφορολογητου πρεπει να διδασκεται στα πανεπιστημια ως ανεκδοτο. πως γινεται ο αμεσος φορος εισοδηματος να συγχεεται με την καταναλωση ενας παπακωνσταντινου ξερει...
προφανως ο πρωτος που εγραψε εχει κανει λαθος υπολογισμους αλλα γραφει δυο σωστα. 1. η χωρα πληρωνει απο 8-10% ετησιως του αεπ σε τοκοχρεωλυσια (17-25 δις ετησιως) 2. η χωρα παραιτηθηκε απο την προστασια της εθνικης κυριαρχιας της αφου εκχωρησε εθνικη κυριαρχια (λογια παπανδρεου) και ορισε το ευρωπαικο δικαστηριο υπευθυνο για τις διαφορες και το αγγλικο δικαιο

κατα τα αλλα επειδη εγραψε καποιος ειρωνικα στον τροπο να παει για συμβουλος: προσωπικα -επαγγελματιας οικονομολογος επι 15ετιας και οικονομικος διευθυντης σε αε επι 5ετια-δεν θα δουλευα ποτε για συνειδητα ψευτες (μην αραδιασω τα ψεμματα και τις ανακριβεις τους ολοι τις ξερουμε), κομματοσκυλα και προσκυνημενους οπως οι κυβερνητες. ο κος παπακωνσταντινου που εχει εργαστει? αποτελει τον ορισμο του κρατικοδιαιτου κομματοσκυλου (απεσταλμενος του σημιτη στον οασα, μελος του δσ του οτε επι σημιτη κλπ). κος ρεππας? η αννουλα η κοζανιτισσα?
υγ : πληροφοριακα:τον γεναρη μπορουσαμε να δανειστουμε με 4,5% αλλα φαινοταν ακριβα....τωρα με την επιμυκηνση παμε κοντα στο 5,8%....και οταν τελειωσει το παραμυθι του ελλειματος θα αρχισει το παραμυθι του χρεους (που το 2015 θα ειναι οντως κοντα στο 150% του αεπ. ειναι απιστευτο που σχεδον ολοι πλεον οι οικονομολογοι (απο κρουγκμαν εως υιο στιγκλιτζ και βαιμπροτ) , ανθρωποι που ειναι ενταγμενοι στον καπιταλισμο και αυτον πρεσβεουν ως συστημα, διακυρρησουν το λαθος των μετρων (υφεσιακα μετρα) αλλα ο παπακ/νου και το αφεντικο του επιμενουν...
αθηναιος

Ανώνυμος είπε...

Στο ποσό των 2.120,75 ευρώ διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο του 2010 το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009 που κόστιζε 2.020,52 ευρώ. Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) η αύξηση άγγιξε το 5% και υπολογίζεται στα 100,23 ευρώ.

Σημειώνεται πως το ποσοστό αυτό είναι αντίστοιχο με εκείνο του 12μηνου Οκτωβρίου 2009 – Οκτωβρίου 2010. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού αυξήθηκε τον Νοέμβριο σε μηναία βάση κατά 4,69 ευρώ.

Τα στοιχεία του ΕΛΚΕΚΑ καταδεικνύουν πως την μεγαλύτερη αύξηση στο 12μηνο Νοεμβρίου 2009 – Νοεμβρίου 2010 παρουσίασαν τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός η τιμή των οποίων αυξήθηκε κατά 19%. Στον τομέα των μεταφορών παρατηρείται αύξηση 16% και στον τομέα της στέγασης αύξηση 6%.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231072465


να προσθέσουμε την μείωση των εισοδημάτων απο 5% (δημόσιοι υπάλληλοι) έως 30% (μαγαζιά) , την ανεργία, την μείωση του κατώτερου μισθού, την αποζημίωση σε δόσεις , την μη αποζημίωση εάν απολυθείς σε ένα χρόνο (από δίμηνο) και μπορούμε να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας στον κο παπακωνσταντίνου γεώργιο και τους υποστηρικτές του.......

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΤΑ ΙΔΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΛΟΙ ΠΑΝΕ ΓΙΑ .....ΤΣΙΠΟΥΡΑ

Ανώνυμος είπε...

Προτιμώ να δώσω συγχαρητήρια στον Παπακωνσταντίνου που προσπαθεί να βάλει μια σειρά στο δημόσιο τομέα και την οικονομία και ένα φάσκελο στους συνδικαλισταράδες μας γιατί αυτοί ευθύνονται πολύ περισσότερο για την κατάντια της χώρας και του συνδικαλισμού.

Ανώνυμος είπε...

Αθημαίε ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΕ
Η συλλογή των αποδείξεων δεν γίνεται για το εφορολόγητο, αλλά για τη συμμετοχή όλων στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Βέβαια έκανε μεγάλο λάθος που δεν δέχθηκε το σύνολο των αποδείξεων, αλλά υπέκυψε στην άποψη των "μάχιμων" οικονομολόγων, οτι δεν μπορούν και δε χρειάζεται να μαζευτούν τόσες αποδείξεις. Υποχώρησε απο τη σωστή θέση 'όλες οι αποδείξεις, για τα πάντα και η ΔΕΗ κλπ'.
Πάντως αν τα 25 δις είναι 10% του ΑΕΠ, τα 17 δις είναι κάτι λιγώτερο από 7%, εντάξει; Και όταν μιλάμε για νούμερα πρέπει να είμαστε ακριβείς. Εδώ δεν χωράει περίπου τόσα...
Κυρίως όμως θα ήθελα, αθηναίε ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΕ, να σου επισημάνω να ρίξεις μια ματιά στο πόσα προσφέρθηκαν με το επιτόκιο αυτό το Γενάρη του 2010 και πόση ήταν η συνολική προσφορά. Για να σταματήσουμε να παραμυθιαζόμαστε με αηδίες. Και αυτά να τα λένε αυτοί που τότε λέγαν οτι δανείστηκε πολύ ακριβά ο Παπακωνσταντίνου. Το να μην τον συμπαθείς, είναι δικαίωμά σου. Το να εκτιμάς ως σπουδαίο οικονομολόγο τον Παπαθανασίου, επίσης. Αλλά να σου θολώνει το μυαλό η αντιπάθεια....
Ο Υπουργός μας δεν είναι ανεπάγγελτος και δεν νοιωθει ανασφάλεια για το προσωπικό του αύριο. Δουλειά είχε και θα έχει. Η υπεράνθρωπη προσπάθειά του γίνεται γιατί αγαπάει τη χώρα και την Κοζάνη!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αθηναίε και αγαπητοί όλοι οι άλλοι οικονομολογούντες, υπάρχει κανείς που έχει αντίρρηση ότι θα έπρεπε κάποτε να μπει τάξη σε αυτή τη χώρα:

Στη χώρα όπου περίπου 30.000 νεκροί παίρνουν σύνταξη

Στη χώρα όπου ο μέσος μισθός στον ΟΠΑΠ είναι κάπου 80.000 ευρώ

Στη χώρα όπου υπάρχουν εκατοντάδες συνδικαλιστές στη ΔΕΗ που δεν δούλεψαν ποτέ και παίρνουν απίστευτους μισθούς (5.000, 6.000 αλλά και παραπάνω)

Στη χώρα όπου ο ΟΣΕ χρωστάει πάνω από 10 δισ αλλά υπάρχουν κηπουροί που παίρνουν 3.000 το μήνα και κλειδούχοι με 7.000 το μήνα

Στη χώρα όπου υπάρχουν δεκάδες οργανισμοί (π.χ. Οργανισμός διώρυγας της Κορίνθου, Οργανισμός αποξήρανσης της Κωπαΐδας, οργανισμός Σταφίδας ) που έχουν διοικητικά συμβούλια, που πληρώνονται, που έχουν υπαλλήλους που δεν κάνουν τίποτα αλλά πληρώνονται

Στη χώρα όπου όλοι οι γιατροί τα παίρνουν είτε με φακελάκι είτε από τα φάρμακα και τα νοσοκομειακά υλικά

Στη χώρα όπου ένας εκπαιδευτικός παίρνει 1400 ευρώ το μήνα και ένας υπάλληλος δήμου (του δημοτικού) παίρνει 1500 το μήνα


Στη χώρα, στη χώρα, στη χώρα ........


ατελείωτος ο αριθμός παραδειγμάτων απίστευτης ασυδοσίας όλων μας

Ε, λοιπόν ο Παπακωνσταντίνου θέλει δεν θέλει και θέλουμε δεν θέλουμε θα βάλει τάξη, όχι σε όλα, αλλά τουλάχιστον να γίνει κάτι, να γίνει μια αρχή

Όσο για τις μαγκιές του τύπου ¨να μην πληρώσουμε τους τοκογλύφους, να τους πούμε πάρτε τα @@@ μας"

πόσο μα πόσο ηλίθιος μπορεί να είναι κάποιος που μπορεί να υποστηρίξει τέτοιες βλακείες!!!!

"Γιατί δεν δανείστηκε πολλά τότε που ήταν χαμηλό το επιτόκιο, γιατί δεν πήρε από τους Κινέζους, γιατί δεν πήρε από τους Ρώσους που είναι ορθόδοξοι και θα μας βοηθήσουν"

Υπάρχει έστω και ελάχιστη λογική σε όλες αυτές τις απίθανες και απελπιστικά πρόχειρες αναλύσεις;

Τι είναι 300 δισεκατομμύρια, άντε έτσι πάμε στους κινέζους και μας τα δίνουν γιατί δεν είχαν τι άλλο να τα κάνουν;

"Ο δρόμος θέλει περπάτημα και το χρέος πλέρωμα", έλεγαν οι παλιοί


Όταν ήρθε ο μπουχέσας το 2004 και έλεγε ότι θα εξοικονομήσουμε 10 δις το χρόνο, και όλα αυτά τα περί επανίδρυσης του κράτους κάπου λίγο πήγα να πιστέψω ότι ίσως κάτι να γίνει, γιατί ήταν και πειστικός ο μπαγάσας!

Αποδείχτηκε όμως ο μέγας αρχιτεμπέλαρος των αιώνων και ο αρχηγός της χειρότερης συμμορίας που έπεσε ποτέ στον τόπο.

Επομένως είναι μεγάλη ανάγκη να πετύχει ο Παπακωνσταντίνου. Και θα πετύχει. Και πρέπει όλοι να βγάλουμε το σκασμό και να μην πετάμε μπούρδες του τύπου "ο ανεπάγγελτος" γιατί εάν ήσασταν όλοι εσείς στη θέση του θα είχατε προ πολλού παραδώσει τα όπλα, αλλά και το πνεύμα

Όσο για τους θαυμαστές του Παπαθανασίου, ας σκεφτούν για λίγο το σκηνικό να ήταν αυτός τώρα που θα είχε να διαπραγματευτεί με τρόϊκες, κοινοτικούς, μπλούμπλεργκ κλπ. Δεν βγάζει γέλιο αυτή η σκηνή;

Ανώνυμος είπε...

καλά τα λές ρε φίλε 11:53 αλλά ξέχασες να μας πεις ότι ζούμε:

στη χώρα όπου ο Τζοχατζόπουλος έχει 20 σπίτια αξίας εκατομμυρίων

στη χώρα όπου ο Πετσάλνικος ακόμα διορίζει στη Βουλή

στη χώρα όπου ο Αλογοσκούφης ακόμα διδάσκει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο

στη χώρα όπου ο Μποκοβός (αλήθεια τον θυμάστε αυτόν τον αστέρα της πολιτικής; Υπουργός μεταφορών το 1975) διόρισε σε μία μέρα 1000 άτομα στον ΟΤΕ

στη χώρα όπου ο Αδριανός και ο Ρουσόπουλος και ένα σωρό άλλοι έχουν πάρει πτυχίο από το Ανοιχτο Πανεπιστήμιο με αδιάβλητες (χα χα) διασικασίες

στη χώρα όπου ο Πάγκαλος λέει ότι μαζί τα φάγαμε (και δυστυχώς έχει δίκιο) γιατί το παράδειγμα του Μποκοβού το ακολούθησαν όλοι μα όλοι οι υπουργοί όλων τω ν κυβερνήσεων και γέμισε το δημόσιο, οι ΔΕΚΟ, οι δήμοι με ανθρώπους που είχαν ως μόνη φιλοδοξία στη ζωή τους να παίρνουν ένα μισθό βρέξει - χιονίσει. (όχι βέβαια ότι δεν υπάρχουν υπάλληλοι στο δημόσιο με πολλά προσόντα και υψηλό αίσθημα ευθύνης και εργατικότητα)

στη χώρα όπου όλοι θα διορίζονταν με opengov αλλά διορίστηκαν διοικητές στα νοσοκομεία μας (Κοζάνης και Πτολεμαίδας) ξέρετε ποιοί και με ποιά προσόντα

στη χώρα όπου θέσεις σε υπουργεία πουλιούνται γιατί βέβαια έχουν για τον όποιον τις πάρει πολύ χρήμα μετά (θέσεις στο ΣΔΟΕ, στο Λογιστήριο του Κράτους, στα Τελωνεία, κλπ.)

άντε μετά ο Παπακωνσταντίνου να κάνει πολιτική και να περισώσει και να περιμαζέψει τα ασυμάζευτα. άντε μετά ο Παπακωνσταντίνου να μην κάνει λάθη.

Αναρωτήθηκε κανείς γιατί ο Παπακωναταντίνου έκανε αρκετές βλακείες;

Για παράδειγμα, γιατί πήγε να διαγράψει τα χρέη τα 24 δις και δεν έδωσε μια λίστα με τα ονόματα;

Νομίζετε ότι ο Παπακωνσταντίνου έχει χρόνο να ασχοληθεί με τα πάντα όταν έχει τη Moody's, τη Fitch και όλους αυτούς που έχουν την οικονομία μας στο στόχαστρο;

Κάποιοι σύμβουλοι και μανδαρίνοι του υπουργείου του είπαν κάνε αυτό διέγραψε τα 24 δις (ούτως ή άλλως ήταν απαίτηση της τρόϊκας, γιατί κάθε χώρα έχει διαδικασία διαγραφής χρεών που δεν μπορεί να εισπραχτούν)

είναι λοιπόν τόσο μεγάλο το μπάχαλο και τόσο μεγάλη η έκταση της διαφθοράς που το μόνο που μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς είναι να αφήσουμε τον Παπακωνσταντίνου ήσυχο να κάνει τη δουλειά του και να αναλογιστούμε το μέγεθος της ευθύνης που έχει

ΕΙΝΑΙ ΗΡΩΑΣ και όλα τα υπόλοιπα είναι μπαρμπούτσαλα

Ανώνυμος είπε...

αν ο 1:18 δεν είναι ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου ή κάποιο πολύ κοντινό του άτομο δεν έχω λόγια... Ο χαρακτηρισμός ραγιάδες ή υποτελείς είναι πολύ λίγος...

Στα τετρακόσια χρόνια τουρκοκρατίας έγιναν πολλές μεμονωμένες προσπάθειες εξέγερσης από αδούλωτα πνεύματα, αλλά καταπνίγηκαν αμέσως. Επί τετρακόσια χρόνια ο Έλληνας ραγιάς ήταν αδρανής. Το μυστικό του τούρκου κατακτητή, όπως και κάθε κατακτητή, ήταν… η συνεργασία του με ντόπιους πρόθυμους προεστούς, τους οποίους χρησιμοποιούσε για να κρατά το σκλαβωμένο γένος σε αδράνεια.

Κάποιοι προτιμούν να είναι ραγιάδες υπακούοντας στους σύγχρονους κοτζαμπάσηδες. Κάποιοι άλλοι είναι φύσει ελεύθεροι, αδούλωτα πνεύματα και θα πάρουν παραμάζωμα τους προεστούς με τους υποτελείς τους.

Ανώνυμος είπε...

Ούτε ραγιάς είμαι φίλε 1:52 μ.μ ούτε προεστός,ούτε κολλητός του Παπακωνσταντίνου. Ένας χαμηλόμισθος δημόσιος υπάλληλος (από τους πιο χαμηλόμισθους), για την ακρίβεια εκπαιδευτικός με 2 παιδιά, με 21 χρόνια προϋπηρεσία με αυξημένα τυπικά προσόντα και με μισθό 1400 Ευρώ το μήνα. Βεβαίως και μου κόστισαν τα οικονομικά μέτρα όμως για το μέλλον αν όχι το δικό μου, αλλά τουλάχιστον των παιδιών μου θέλω να μπει επιτέλους μια σειρά σε αυτό το μπάχαλο που λέγεται Ελλάδα. Αυτό προσπαθεί ο Παπακωνσταντίνου και είναι η τελευταία μας ελπίδα. Ανοίξτε τα μάτια σας μην παραμυθιάζεστε από τους δήθεν επαναστάτες του Περισσού και τους δήθεν αριστερούς του καναπέ τύπου Τσίπρα. Μαζί τους ήμουν κι εγώ κάποτε για χρόνια ολόκληρα, τα καλύτερα χρόνια της νιότης, με απογοήτευσαν οι λογικές και οι πρακτικές τους δεν ελπίζω τίποτε από αυτούς. Καμιά ρεαλιστική πρόταση. Αλλά τι να περιμένεις από επαγγελματικά στελέχη που δεν γνωρίζουν τι είναι αγορά εργασίας και αμοίβονται για την ιδεολογία τους από το ίδιο το κόμμα τους. Θέλω να πιστεύω 1:52 μ.μ. ότι εσύ δεν είσαι ένας από αυτούς.

Ανώνυμος είπε...

Βρε Κολοκοτρώνη 1:52!!!

Βρε Οδυσσέα Ανδρούτσε,

Βρε Παπαφλέσσα,


Βρε Αστραπόγιαννε που τα έβαλες με τους κοτζαμπάσηδες και τους κατατρόπωσες

Τι προτείνεις δεν κατάλαβα. Ο 1:18 είπε ότι είναι ήρωας ο Παπακωνσταντίνου και το αιτιολόγησε με επιχειρήματα για το μπάχαλο της χώρας μας . Εγώ δε λέω ότι είναι ήρωας (σιγά μην του στήσουμε και ανδριάντα) αλλά θα πω ότι προσπαθεί. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ.

Ο άνθρωπος κάνει και λάθη και μάλιστα πολλά αλλά ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ και εν πάσει περιπτώσει έχει πρόταση: το μνημόνιο

όλοι εσείς οι Αστραπόγιαννοι τι προτείνετετε;

Αντίσταση και εξέγερση κατά του μνημονίου και των δανειστών και των τοκογλύφων;

όλοι εσείς του Περισσού που ως εκ του περισού νοιάζεστε για τους εργαζόμενους, για ποιούς εργαζόμενοους μιλάτε;

για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, στη ΔΕΗ, στον ΟΣΕ, στον ΟΠΑΠ των 50 και 10 χιλιάδων το μήνα;

Καμιά κουβέντα για τους άνεργους είπατε ποτέ;

και εάν ας πούμε διαολοστείλουμε τους τοκογλύφους τότε πως θα ζήσουμε; από που τα λεφτά; θα τυπώνουμε μόνοι μας;

εάν γίνει επανάσταση που ονειρεύεται το ΚΚΕ τότε τί θα γίνει; θα κρατικοποιηθούν τα πάντα, και θα αποφασίζει η Παπαρήγα ποιός θα μείνει που, ποιός θα κάνει ποιά δουλειά, ποιός θα καταναλώνει τί, ποιός θα κατανέμει τον όποιο κοινωνικό πλούτο και πώς.
όλα αυτά θα τα αποφασίζει η Παπαρήγα;


Όχι, ευχαριστώ, θα πάρω μνημόνιο

Ανώνυμος είπε...

πάρε μνημόνιο και βαλ΄το όπου θέλεις.

όσο για τους εργαζομενους των ΔΕΚΟ με αυτές τις αποδοχές για πες μας κι εσυ ποιοι είναι? οι εκ του περισσού? ή οι εκ του βολευτού? αλλά το κουτόχορτο που πασσάρει η Μακρή και οι ομοίοι της το τρώνε πολλοί.

Δεν μου λες, όλα αυτά που έκοψαν και θα κόψουν θα πάνε σε παιδεία, θα πάνε σε υγεία, σε υποδομές??? ή δεν σε νοιάζει γιατί έχεις να πληρώνεις τα ιδιωτικά?
μήπως δόθηκαν 78 δις σε τράπεζες? (έστω ως "εγγυήσεις" που παπαγαλίζουν αρκετοί-δεν βρέθηκε κανείς να εγγυηθεί τον άνεργο ή τον συνταξιούχο)
και πόσα ακομα δίνονται σε "επενδύσεις"...

α δες και για τους ανεργους: http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=29/12/2010&id=12966&pageNo=32&direction=1

αν και θα έπρεπε να ψάχνεις λίγο μόνος σου πριν γράψεις...

όσο για το μέλλον το δικό σας, το δικό μου, των παιδιών σας και ρων παιδιών μου προδιαγράφεται...λαμπρό! με επιστροφή στο μακρινό παρελθόν...

Ανώνυμος είπε...

Επειδή δεν έχω πολύ χρόνο, αυτό το link που έχεις για το ριζοσπάστη αναφέρεται στους ανέργους που απολύθηκαν από την τυποεκδοτική;

όσο για μνημόνιο θα πάρω και θα βάλω όπου θέλω

Παπαρήγα δεν θέλω ούτε εγώ ούτε το υπόλοιπο 90% των ελλήνων που δύσκολα θα πείσετε οσα χρόνια κι αν προσπαθήσετε

Ανώνυμος είπε...

αχ! ξαφνικά δεν έχεις χρόνο?
δεν πειράζει, μπορείς να απαντήσεις αύριο, μεθαύριο...
αλλά όσες μέρες και να περασουν μάλλον δεν θα μπορέσεις να μου πεις για ποιο λόγο ακριβώς να χαρώ που κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις από μένα και τους συμπολίτες μου, πάρα πολλά άτομα μένουν άνεργα με εμφανείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους, αυξάνεται το ρεύμα στην πλειοψηφία των νοικοκυριών χωρίς καμία βελτίωση της παροχής υπηρεσιών της ΔΕΗ, μου κόβουν εξετάσεις από τα ταμεία που είναι απαραίτητες κι ένα σωρό άλλα που ακόμα και να μη ζεις σε αυτή τη χώρα τα βλέπεις...

Το Προφίλ μας