Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ημερίδα για τη σωτηρία των μνημείων από την πλήρωση της λίμνης Ιλαρίωνα

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Μαΐου 2010 στην Παλιουριά Δεσκάτης και αποδεικνύεται από τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου και την απήχηση που είχε η πρωτόγνωρη για την τοπική κοινωνία εκδήλωση.Το θέμα της ημερίδας που ήταν "Τα Ιστορικά-Θρησκευτικά-Γεωλογικά μνημεία της περιοχής. Η σωτηρία-ανάδειξη-αξιοποίησής τους", κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων που με τη σειρά τους έθεσαν τους δικούς τους προβληματισμούς και την αγωνία τους τόσο για τη σωτηρία των μνημείων όσο και για την προοπτική ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.






Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής ο Βαγγέλης Σιαμπανόπουλος άνοιξε την αυλαία της ημερίδας καλωσορίζοντας τον κόσμο και τους επισήμως προσκεκλημένους και παρουσιάζοντας σε γενικές γραμμές τα θέματα της ημέρας και τους στόχους της Επιτροπής, για τη σωτηρία της σκήτης του Αγίου Νικάνορα και την αποκατάσταση της κατακλυζόμενης πεζογέφυρας Ελάτης-Μονής Ζάβορδας. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων και η προβολή του ντοκιμαντέρ του Αργύρη Παφίλη "Βουνάσα-Τουρνίκι-Ζάβορδα", όπως πάντα πλούσιο σε εικόνες σπάνιας ομορφιάς και ανάλογης αφήγησης από τον καταξιωμένο δημοσιογράφο.


Η Γεωργία Καραμήτρου, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής στην εισήγησή της με θέμα "Η αρχαιολογική έρευνα στο μέσο ρου του Αλιάκμονα", αναφέρθηκε διεξοδικά στους χώρους -Λογγάς Ελάτης, Παλιουριά, Βρωμονέρια Παναγιάς- όπου έχουν γίνει ανασκαφές και θα κατακλυστούν από την πλήρωση της λίμνης Ιλαρίωνα, τονίζοντας ότι πρέπει να αρθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να συνεχιστεί και φέτος απρόσκοπτα τα ανασκαφικό έργο.


Ακολούθως η προϊσταμένη της 17ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μαρίζα Τσάπαλη με την εισήγησή της "Το Τουρνίκι κατά τον 15ο αιώνα", αναφέρθηκε στα δύο σπουδαία μνημεία που θα επηρεαστούν άμεσα από την πλήρωση του ταμιευτήρα της λίμνης, δηλαδή της μονής Παναγίας Τουρνικίου και της σκήτης του Αγίου Νικάνορα στη Ζάβορδα. Για το μεν πρώτο επιβεβαίωσε ότι σύντομα θα μεταφερθεί-μετακινηθεί σε απόσταση 127 μ. και καθ' ύψος 27 μ. ώστε να βρεθεί πάνω από τη "στάθμη πλημμύρας" της λίμνης που θα δημιουργηθεί για δε τη σκήτη του Αγίου Νικάνορα ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να επισπεύσει τις εργασίες συντήρησης.


Σειρά είχε η διακεκριμένη δρ Γεωλογίας του ΙΓΜΕ Άννα Ewing Ράσσιου που με θέμα "Η γεωλογική κληρονομιά της Ελλάδας που βρίσκεται στην κοίτη του Αλιάκμονα",  παρουσίασε την γένεση και την εξέλιξη των πετρωμάτων της περιοχής που παρουσιάζουν παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον αφού υπολογίζεται ότι σχηματίστηκαν εδώ και 700 εκατομμύρια (!!) χρόνια. Εξήγησε δε "ότι τα εν λόγω πετρώματα γεννήθηκαν από τον διαχωρισμό της αρχαίας ηπείρου Παγγαίας και τη δημιουργία της Ευρώπης και της Αφρικής. Τα πετρώματα βυθίστηκαν στον ωκεανό της Τιθύος που σχηματίστηκε ανάμεσά τους σε βάθος μέχρι και 100 χιλιομέτρων, ενώ αργότερα βγήκαν ξανά στην επιφάνεια, όταν η Ευρώπη και η Αφρική συγκρούστηκαν…"


Το κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε το στέλεχος της ΑΝΚΟ Κώστας Δεσποτίδης, με το θέμα "Αξιοποίηση και προβολή περιοχής τεχνητής λίμνης φράγματος Ιλαρίωνα". Εστίασε στην πρόταση της ΑΝΚΟ για τη ζεύξη Ελάτης-Ζάβορδας που είναι η λύση του τελεφερίκ και αναφέρθηκε γενικότερα στις υποχρεώσεις της ΔΕΗ και σε παράλληλα έργα ανάπτυξης της περιοχής και αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων που θα προκύψουν από τη δημιουργία της λίμνης του Ιλαρίωνα.


Η ημερίδα έκλεισε με τις ερωτήσεις του κοινού και τις τοποθετήσεις του δημάρχου Δεσκάτης Νίκου Μίγκου, του προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Ποντίων και Μικρασιατών Γιώργου Σεβίλογλου και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Δημήτρη Λαγιώτη και Αποστόλη Καβούκα.


Παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι, Δεσκάτης Νίκος Μίγκος -συνδιοργανωτής και οικοδεσπότης- και Βεντζίων Δημήτρης Αγνάντος, οι αντιδήμαρχοι Καμβουνίων Αποστόλης Θεοχάρης και Σάκης Πουλιόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ν.Α. Κοζάνης Θανάσης Κοσματόπουλος, η εκπρόσωπος του Δήμου Κοζάνης Τάσα Σιόμου, η σύμβουλος της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας Ξανθή Σαββοπούλου, οι πρόεδροι των Τοπικών Διαμερισμάτων Παλιουριάς και Ελάτης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελάτης, στελέχη του Διανομαρχιακού Φορέα Παρακολούθησης, Προστασίας και Ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής Ταμιευτήρα Λίμνης Ιλαρίωνα, εκπρόσωποι συλλόγων κ.α.      


Το συντονισμό της ημερίδας έκαναν οι, Βαγγέλης Σιαμπανόπουλος, Καψάλης Τηλέμαχος και Γιώργος Σεβίλογλου.


Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν, η Συντονιστική Επιτροπή για τη σωτηρία της σκήτης του Αγίου Νικάνορα και την αποκατάσταση της κατακλυζόμενης πεζογέφυρας Ελάτης-Ζάβορδας, ο Δήμος Καμβουνίων, ο Δήμος Δεσκάτης, η Ένωση Συλλόγων Ποντίων και Μικρασιατών Γρεβενών και το Δ.Δ. Παλιουριάς.


Στα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα της ημερίδας καταγράφονται, η ευαισθητοποίηση και το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου της περιοχής για τη σωτηρία των μνημείων και την ανάπτυξη της περιοχής καθώς και η δυναμική που έχει αναπτύξει το άτυπο Συντονιστικό Όργανο ενεργών πολιτών -που είχε τον πρωτεύοντα ρόλο στη διοργάνωση- για την προώθηση των θεμάτων της ευρύτερης περιοχής.





ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας