Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Από τον Ομηρο στο «story telling»

από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Να που μια επαρχιακή πόλη μακριά από την ακτίνα εμβέλειας της Αθήνας καταθέτει μία τόσο αξιόλογη πολιτιστική πρόταση. Το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης Τεχνών του Λόγου, που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στην Κοζάνη από τις 9 έως τις 18 Απριλίου, αξίζει την προσοχή μας. Οχι μόνο επειδή προβάλλει μια τέχνη σχεδόν παραγνωρισμένη -ελάχιστες είναι πλέον οι αναφορές μας σε παππούδες και γιαγιάδες που μεγαλώνουν τα εγγόνια τους αφηγούμενοι ιστορίες- αλλά και επειδή ο τρόπος που γίνεται είναι ιδιαίτερα προσεγμένος. 
Η πρωτοβουλία ανήκει στον Στέλιο Πελασγό, εισηγητή στην Ελλάδα της αναβίωσης της πανάρχαιας τέχνης του προφορικού αφηγητή. Μια τέχνη που βρίσκεται ανάμεσα σε λογοτεχνία και θέατρο συνδυάζοντας και τη μουσική. Το γνωστό σήμερα ως «story telling» έλκει, βλέπετε, την καταγωγή του κατευθείαν από τον Ομηρο και τον Αίσωπο. Επίτιμος καλεσμένος είναι ο καθηγητής Δημήτρης Μαρωνίτης, που εδώ και είκοσι χρόνια έχει αφοσιωθεί στο τιτάνιο έργο της μετάφρασης των δύο ομηρικών επών. «Ηρωες και ηρωίδες» είναι ο φετινός τίτλος του Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί σε διάφορους χώρους της πόλης και περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια, σεμινάρια, προβολές, συζητήσεις και εκθέσεις. 
Την επική παράδοση της Αφρικής φέρνει στην Κοζάνη ο Χασάν Κασί Κουγιάτε, αφηγητής, σκηνοθέτης και συγγραφέας από την Μπουργκίνα Φάσο. Ο γιος του γνωστού -από τη συνεργασία του με τον Πίτερ Μπρουκ- ηθοποιού θα διηγηθεί ένα έπος που ψάλλουν ακόμη οι ραψωδοί της Δυτικής Αφρικής από την οπτική των γυναικών. Το «παρών» θα δώσει και ο σημαντικότερος επικός αφηγητής της Μ. Βρετανίας Χιου Λάπτον, αλλά και ο μεγαλύτερος βάρδος της Γαλλίας Μπρούνο ντε Σάλε. Θα αφηγηθούν Ομηρο και άλλα μεσαιωνικά έπη. Ενώ οι πολυβραβευμένοι Ουαλοί Ντάνιελ Μόρντεν και Εσελτ Χάρκερ θα αφηγηθούν τσιγγάνικες ιστορίες. Μεσαιωνικούς θρύλους της Νότιας Γαλλίας θα αφηγηθεί η Σοφί Ζουανιάν και η Ελληνογαλλίδα Μάγδα Κοσσίδα Διγενή Ακρίτα. Και ο Καραγκιόζης βρίσκει τη θέση του στο φεστιβάλ (Μιχάλης Χατζάκης και Θωμάς Αγραφιώτης). 
Ο συγγραφέας, μαθηματικός και σκηνοθέτης Απόστολος Δοξιάδης θα αναζητήσει τις σχέσεις παραμυθιού, κόμικς και κουκλοθέατρου. «Στη βάση όλων όσων ασχολούμαι υπάρχει πάντα η ανθρώπινη φωνή. Ακόμη και το Logicomix έχει γραφεί πάνω σε μια ιστορία του Ράσελ», είπε. Τέλος, ο Στέλιος Πελασγός θα μας θυμίσει τις αγνοημένες ηρωίδες, βραβευμένες από τη Διεθνή Αμνηστία για τον σκληρό τους αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το φεστιβάλ έχει και επιστημονικό χαρακτήρα. Η Γαλλίδα ψυχολόγος και συγγραφέας Μορίν Μπουαζάν θα παρουσιάσει την άγνωστη στην Ελλάδα μέθοδο της ψυχογενεαλογίας. Συμμετέχει και ο Αθανάσιος Καράβατος, καθηγητής Ψυχιατρικής. 
* Το Φεστιβάλ διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία, το Διεθνές Φεστιβάλ της Uzeges Γαλλίας και το αντίστοιχο Φεστιβάλ του Πηλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας