Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Γ. Βλατής: Για την ημέρα της Γυναίκας


Για την ημέρα της γυναίκας  
Του Γιάννη Βλατή
Η 8η Μαρτίου έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, φόρος τιμής στην αγωνιστικότητα που επέδειξαν αυτή τη μέρα του 1857 στη Νέα Υόρκη, εργάτριες διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Πολλά έχουν αλλάξει από το 1857 μέχρι σήμερα σε ότι αφορά τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Η πολυπόθητη ισότητα έχει επιτευχθεί σ’ ένα μεγάλο βαθμό τόσο στο χώρο εργασίας, όσο και στην κοινωνία γενικότερα, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο.
Παρότι ο εορτασμός της ημέρας αυτής θεωρείται πλέον κυρίως εθιμοτυπικός, μας βάζει κάθε χρόνο, τέτοια μέρα στον πειρασμό της αριθμητικής, της στατιστικής αλλά και της αποτίμησης των πραγματικών στοιχείων.
Είναι στ’ αλήθεια ισότιμες οι γυναίκες με τους άνδρες σήμερα, μετά από τόσους αγώνες και θυσίες; Οι αριθμοί υποδεικνύουν ότι απέχουμε από το δίκαιο και ιδεατό.
Οι γυναίκες – ακόμη και στον λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο- πληρώνονται λιγότερο, έχουν περισσότερα καθήκοντα, αφού διατηρούν την  αποκλειστικότητα των πολλαπλών ρόλων (μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη…), προσλαμβάνονται τελευταίες και απολύονται πρώτες.
Από το 1857 μέχρι σήμερα, για περισσότερα από 150 χρόνια δηλαδή, οι γυναίκες καλούνται καθημερινά να αγωνιστούν για τα αυτονόητα, να υπερασπιστούν την ίδια τους τη φύση (μητρότητα) απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας.
Τι οφείλουμε να κάνουμε; Να προασπίσουμε τα δικαιώματά των γυναικών. Να περιφρουρήσουμε όσα με κόπο κατέκτησαν.  Με την ενδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, με εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση, με αναγνώριση και στήριξη της προσφοράς της ανασφάλιστης νοικοκυράς στην οικογενειακή οικονομία και ισορροπία μπορούμε να δώσουμε ώθηση στην ήδη έντονη δυναμική της.
Ο λαός συνηθίζει να λέει: Θέλεις κάτι ν’ ακουστεί, πες το σ’ έναν άνδρα. Θέλεις κάτι να γίνει, πες το σε μια γυναίκα. Σήμερα λοιπόν που υπάρχει η ανάγκη να κάνουμε μια νέα αρχή στη χώρα μας, σήμερα που καλούμαστε όλοι να κάνουμε σκληρές θυσίες, μας δίνεται η ευκαιρία παίρνοντας ως παράδειγμα την ιστορικά αποδεδειγμένη γυναικεία αυτοθυσία να διδαχθούμε από την επιμονή και την υπομονή τους και εμπράκτως να επιβραβεύσουμε την καρτερικότητα και αγωνιστικότητα τους.
Ο Γιάννης Βλατής είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Κοζάνης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε ΒΛΑΤΗ Γ.
είστε ο ΜΟΝΟΣ που ΣΥΜΠΑΘΩ απο τους "ΣΩΤΗΡΕΣ" του ΠΑΣΟΚ, απο τον ν. ΚΟΖΑΝΗΣ,
επειδή ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΘΕΜΑΤΑ που σχετίζονται με την περιοχή λόγω ενεργού δράσης σας σε πολλούς τομείς στην ΜΑΥΡΗ 20ετία.....
Γιατί με ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΙΤΕ με δηλώσεις τύπου

1)....τη μέρα του 1857 στη Νέα Υόρκη, εργάτριες διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Πολλά ΑΛΛΑΞΑΝ στην ΕΛΛΑΔΑ απο αυτήν την ΕΠΟΧΗ????

2)....διατηρούν την αποκλειστικότητα των πολλαπλών ρόλων (μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη…), προσλαμβάνονται τελευταίες και απολύονται πρώτες

ΕΔΩ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΕΙΑ!!!προς ΤΙΜΗΝ ΣΑΣ!!!!

Το Προφίλ μας