Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Επιστολή προς τον Νομάρχη Κοζάνης για το πρόβλημα του νερού του Πολυρράχου

Βασίλης A. Κωνσταντόπουλος
Νομαρχιακός Σύμβουλος
Επιστολή προς τον Νομάρχη Κοζάνης για το πρόβλημα του νερού του Πολυρράχου
Κύριε Νομάρχη,
Σας είναι γνωστό ήδη από την συζήτηση που έγινε στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Πέμπτης 25/02/10, μετά από σχετικό ερώτημα μου προς τον αντινομάρχη κ. Γ Σόκουτη, το πρόβλημα του νερού, το οποίο αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δ.Δ. Πολυρράχου του Δήμου Σερβίων λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε νιτρικά.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις που διενήργησε το Κέντρο Περιβάλλοντος της Ν.Α. Κοζάνης, η συγκέντρωση σε νιτρικά του νερού του Πολυρράχου για την πενταετία 2005-2009 κυμαίνεται από 74,83 mg/L έως 104,7 mg/L, όταν το όριο είναι 50 mg/L.
Το ΚΕΠΕ μάλιστα με έγγραφο του προς τον Δήμο Σερβίων προχωρεί και σε συστάσεις για ΄΄ανεύρεση άλλης πηγής υδροληψίας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα΄΄.
Οι ευθύνες βέβαια του Δήμου Σερβίων είναι μεγάλες αφού απέκρυπτε ένα τέτοιο γεγονός. Όμως έχει δημιουργηθεί η αίσθηση στους πολίτες (και όχι αδίκως), ότι και οι υπηρεσίες της Ν.Α. Κοζάνης δεν συντονίστηκαν αποτελεσματικά, αφού όπως προκύπτει από τα γεγονότα, η Δ/νση Υγιεινής της Ν.Α. Κοζάνης δεν είχε ενημερωθεί από το ΚΕΠΕ για το πρόβλημα στο νερό Πολυρράχου.
Σήμερα η κατάσταση στο Δ.Δ. Πολυρράχου είναι συγκεχυμένη. Οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν αν μπορούν να  χρησιμοποιήσουν το νερό για πλύσιμο, για μαγείρεμα, για πότισμα, κ.λ.π.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και σε συνέχεια της συζήτησης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της 25/02/10, προτείνω τα παρακάτω:
·   Κλιμάκιο της Δ/νσης Υγιεινής της Ν.Α. Κοζάνης, πιθανώς πλαισιωμένο από υπαλλήλους του Κέντρου Περιβάλλοντος να ενημερώσουν σε γενική συνέλευση τους κατοίκους του Πολυρράχου για τις όποιες δυνατότητες χρήσης του υπάρχοντος νερού.
·   Ο Δήμος Σερβίων συνεπικουρούμενος πιθανώς και από την Ν.Α. Κοζάνης να συνεχίζει να διανέμει πόσιμο νερό στους κατοίκους του χωριού, έως ότου δοθεί οριστική λύση.
·   Η Ν.Α. Κοζάνης ν’αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να εξευρεθεί άμεσα άλλη πηγή υδροληψίας (σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΚΕΠΕ).
Όπως ήδη έχουμε συζητήσει στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο, πιθανώς η οριστική λύση να είναι η σύνδεση με την δεξαμενή νερού του Δ.Δ. Τριγωνικού, το οποίο φαίνεται πως έχει επάρκεια σε κατάλληλο πόσιμο νερό.
Βεβαίως όπως είναι φανερό για την παραπάνω λύση απαιτείται η συναίνεση των κατοίκων του Τριγωνικού, η οποία μπορεί να ληφθεί επίσης σε γενική συνέλευσή τους.
·   Ταυτόχρονα πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό η μελέτη του έργου, σύνδεσης των δυο δεξαμενών νερού Τριγωνικού και Πολυρράχου έτσι ώστε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος.
·   Επειδή είναι πιθανό  πρόβλημα καταλληλότητας νερού ν’αντιμετωπίζουν και άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Σερβίων, πρέπει άμεσα το Κέντρο Περιβάλλοντος να προχωρήσει με δαπάνες της Ν.Α. Κοζάνης σε αναλύσεις νερού και των άλλων διαμερισμάτων του Δήμου προκειμένου να ελεγχθεί η καταλληλότητα τους.
·   Τέλος, σε όλες τις περιπτώσεις που από τις αναλύσεις προκύπτει ακατάλληλο νερό, πρέπει το Κέντρο Περιβάλλοντος να ενημερώνει αρμοδίως την Δ/νση Υγιεινής της Ν.Α. Κοζάνης, η οποία είναι αρμόδια να προβεί στις δέουσες ενέργειες.
Αυτό θα εισηγηθώ και προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Περιβάλλοντος στην επόμενη συνεδρίαση του.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Κέντρο Περιβάλλοντος είναι Αμιγής Νομαρχιακή Επιχείρηση με μοναδικό μέτοχο τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης. Ιδρύθηκε το 1998 και προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, ενώ συγχρόνως, μέσω της νομικής του υπόστασης, βοηθά στην πληροφόρηση του πολίτη και στο συντονισμό δράσεων για το περιβάλλον.
Το Κέντρο Περιβάλλοντος έχει τέσσερις βασικές κατευθύνσεις:

Έλεγχος και παρακολούθηση της ποιότητας του περιβάλλοντος:
Ποιότητα Υδάτων
Ατμοσφαιρική Ρύπανση
Υγρά Απόβλητα
Έδαφος
Τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα
Πραγματοποίηση εισηγήσεων - γνωμοδοτήσεων.

Το ΚΕ.ΠΕ.:
Προσφέρει στους πολιτικούς ιθύνοντες πληροφορίες απαραίτητες για τη λήψη αποφάσεων σχετικών με την προστασία του περιβάλλοντος.

ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΩΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕ.....
ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕΣ???
ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ???

Κυριάκος Τσολακίδης, Δημοτικός Σύμβουλος είπε...

Το ΚΕΠΕ Έχει σύμβαση με την ΤΕΔΚ ώστε να στέλνει τις μετρήσεις στους Δήμους, στην προκειμένη περίπτωση στον Δήμο Σερβίων, από εκεί και πέρα αρμόδιοι είναι οι Δήμοι για ενημέρωση του κόσμου και για περαιτέρω ενέργειες σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα.
Τα μέλη του ΔΣ του ΚΕΠΕ δεν λαμβάνουν γνώση των μετρήσεων. Ας μή κατηγορούμε ανθρώπους που δεν φταίνε.
Το θέμα του νερού του Πολυρράχου ετέθη απο την Αξιωματική Αντιπολίτευση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερβίων.
Η δημοτική αρχή απάντησε ότι από τότε που αντιλήφθηκε το θέμα έπραξε τα δέοντα.
Νομίζω ότι και ΣΗΜΕΡΑ ακόμη η Δημοτική Αρχή ΔΕΝ έχει αντιληφθεί την σοβαρότητα του θέματος.

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΕΠΕ Έχει σύμβαση με την ΤΕΔΚ ώστε να στέλνει τις μετρήσεις στους Δήμους....

Eσύ δεν είσαι στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερβίων????

Ας ενημέρωνες τους δημότες ΕΣΥ.

ΤΩΡΑ μου θυμίζεται τις ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΕΣ και την λαϊκή παροιμία:
"Δυο ΓΑΪΔΑΡΟΙ μαλωνανε σε ξένο αχυρώνα"

Το ΚΕΠΕ 5 χρόνια αφού έβλεπε την αδιαφορία του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Σερβίων τι ΕΚΑΝΕ???

Έστελνε ΜΟΝΟ αλληλογραφία????

Με την ΥΓΕΙΑ των κατοίκων δεν ασχολείται???
ή
ΜΟΝΟ με την αλληλογραφία με τους ΔΗΜΟΥΣ???

Κυριάκος Τσολακίδης, Δημοτικός Σύμβουλος είπε...

Εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ΖΗΤΗΣΑ από τον Δήμο με αίτησή μου (Πρωτοκολλήθηκε κανονικά) πριν 7-8 μήνες τα στοιχεία για την ποιότητα του νερού των Σερβίων και των Δημοτικών Διαμερισμάτων. Δυστυχώς δεν μου δόθηκαν ποτέ.
Νομίζω ότι άδικα με κατηγορείς.

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει ΕΣΥ απαλλάσεσαι για τους πριν 7-8 μήνες ...
Δεν σε ΚΑΤΗΓΟΡΩ απλά σχολιάζω και αναρωτιέμαι ως κάτοικος - ψηφοφόρος, για την αποτελεσματικότητα των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ και των ΑΙΡΕΤΩΝ.
Δεν έχω ΤΙΠΟΤΑ με εσένα ....
Τουλάχιστον ΕΣΥ, προσπαθείς...αλλά ΕΤΣΙ που καταντησε το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ....

Ανώνυμος είπε...

Ελα ρε Βασιλη την πατατα την εκανες αραξε τωρα γιατι οσο το αναμοχλευης το θεμα αρνητικο μονο για τον εαυτον σου ειναι

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα εδώ είσαι Βασίλη. Δεν πήρες χαμπάρι ότι μοιράζονται οι θεσούλες; Από νοσοκομεία δεν ξέρεις τίποτα εσύ; Μήπως από φοιτητικές εστίες κάτι; Έλα τώρα σε κάτι θα είσαι εξπερτ και σύ.

Το Προφίλ μας