Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Ο Παπουτσής, οι «κλώνοι» και ο Βάρναλης


του Παν. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Την ώρα που Παπουτσής και Σκανδαλίδης, με μια μεγαλειώδη…κωλοτούμπα,  θορυβημένοι από τα σενάρια διαγραφής, επιχειρούσαν να «μαζέψουν» τις κορώνες «αντίστασης» στα επώδυνα και σκληρά, πλην όμως αναγκαία, οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ έκαναν την εμφάνισή τους εκατοντάδες, ανά τη χώρα, «κλώνοι» τους! Με πίστη πως εκείνοι είναι οι μόνοι «γνήσιοι εκφραστές» και θεματοφύλακες των αρχών και ιδεών του κόμματος και της 3ης Σεπτεμβρίου, εξαπολύουν μύδρους κατά της ίδιας της κυβέρνησής τους και προσωπικά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του οικονομικού επιτελείου που έλαβε τα «επαχθή» αυτά μέτρα. Παρεμπιπτόντως, η συντριπτική πλειοψηφία τους είχε στηρίξει με νύχια και δόντια τον σημερινό πρωθυπουργό, στη μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τον Νοέμβριο του 2007. Σήμερα, όμως, πρωταγωνιστούν στις εναντίον του επιθέσεις, φροντίζοντας να «στοχοποιούν» υπουργούς και υφυπουργούς, τις εισηγήσεις των οποίων, έστω και καθυστερημένα, υιοθέτησε τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου. Είπαμε, ακολουθούν τον ίδιο δρόμο ως «κλώνοι» του Χρήστου- («ήμουν σε ένταση») Παπουτσή, ο οποίος, θρασύτατα και με αγένεια, επιτέθηκε από το βήμα της Βουλής στον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη. Φυσικά, παραβλέπουν, καμώνονται πως δεν ξέρουν, πως η χώρα δεν έχει…φράγκο και ούτε τη δυνατότητα να δανειστεί πλέον, από τις διεθνείς αγορές! Για να πληρώσει, εδώ που τα λέμε, τους μισθούς τους, καθώς, στην περιοχή μας τουλάχιστον, οι περισσότεροι είναι και δημόσιοι υπάλληλοι!
Στα δύσκολα, λοιπόν, δεν στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά προτιμούν να μιλούν για το δημόσιο έλλειμμα, αν και το συγχέουν (προφανώς λόγω άγνοιας)  με το…δημόσιο χρέος της χώρας! Φροντίζουν να μιλούν για τις «κακές» τράπεζες, όταν αγνοούν ότι το τραπεζικό σύστημα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην οικονομία της αγοράς. Και πως το αδιέξοδο του, λόγω αδυναμίας δανεισμού από το εξωτερικό, ήταν καθοριστικός παράγοντας στην απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να λάβει τα σκληρά μέτρα που σόκαραν τη χώρα!
Μπορεί να τα αγνοούν, λοιπόν, όλα αυτά, όμως στο ΠΑΣΟΚ, αναμφίβολα, ξέρουν από…ποίηση! Έτσι, το πρωί της περασμένης Κυριακής, ακούσαμε στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης κάποιο στέλεχος να απαγγέλλει και…Βάρναλη! «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα! Προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!», είπε για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Για έναν πρωθυπουργό που έχει κάνει τα πάντα για να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία, που έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα και έχει καθημερινά αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να περισώσει ό,τι παρέλαβε! Ευτυχώς, η δυστυχώς, όμως, η χώρα σήμερα δεν έχει ανάγκη από άλλους ποιητές και, πολύ περισσότερο, από ατυχείς μιμητές μεγάλων ποιητών. Χρειάζεται, δουλειά, υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σύνεση…
Όσο για το ΠΑΣΟΚ; Το μέλλον του εξαρτάται άμεσα από τη σωτηρία της χώρας. Εάν ο Γιώργος Παπανδρέου επιτύχει τους στόχους του, τότε θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Εάν όχι, τότε θα βουλιάξει μαζί με ολόκληρο το «πράσινο» καράβι. Απομένει, λοιπόν, να δούμε εάν οι ναύτες του θα αρχίσουν το κουπί, ή εάν θα προτιμήσουν να (προσπαθούν) να σταθούν στην πλώρη, απαγγέλλοντας Βάρναλη, την ώρα που το πλοίο θα βουλιάζει…

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Π.Π
που ΤΟΝΙΖΕΙΣ
ότι
Ευτυχώς, η δυστυχώς, όμως, η χώρα σήμερα δεν έχει ανάγκη από άλλους ποιητές και, πολύ περισσότερο, από ατυχείς μιμητές μεγάλων ποιητών. Χρειάζεται, δουλειά, υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σύνεση…

Ανώνυμος είπε...

Ti shesi ehei i poiisi me tin politiki.
Panagioti, tha bgaleis diki soy efimerida;

Ανώνυμος είπε...

Να σου πω. Πριν καποια χρονια το σκεφτομασταν, μαζι με συναδελφους. Όμως ειναι δυσκολο εγχειρημα και οικονομικα αμφιβολο...Οποτε ναυαγησε η σκεψη. Οριστικα.

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ΠΠ ο ΓΑΠ έχει διαψεύσει(θετικά) πολλούς-πάρα-πολλούς μέχρι τώρα.Ο ΓΑΠ δεν χρωστάει σε κανέναν και το αποδεικνύει καθημερινά.Εχουμε πολλά ακόμα να δούμε και ένα τώρα μόνο δεν τον απασχολεί να ξαναβγεί Πρωθυπουργός(αυτό θεωρείται σίγουρο).Τι να πρωτοπρολάβει όμως με το χάος που παρέλαβε....Ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του....Εγώ θα σου έλεγα το κλασσικό :"Mε τσι σειρά ξιούνται τα γουμάρια"
Θα έρθει και η ώρα των διαγραφών μη ξεχνάς την περίπτωση ¨Πάχτα¨

Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

O ΓΑΠ χρωστάει στον λαό όλα αυτά που υποσχέθηκε και αντ' αυτού κάνει τα ακριβώς αντίθετα,να μην ξεχνιόμαστε.
Για μειώσεις μισθών,αυξήσεις στις φορολογίες και το φόρτωμα του ελλείμματος στους μικρομεσαίους κατά 100% έλεγε ο χοντρός δεν έλεγε ο Γιώργος..
Μόνο θετικά δεν διαψεύδει ο Γιώργος,τον ίδιο του τον εαυτό διαψεύδει..

Ανώνυμος είπε...

an ksupniseis monomias 8A'R8EI ANAPODA O NTOUNIAAS! varnalis ........ vevaia o p.p symfonei me ta metra ta oikonomika alla einai mono pros mia kateythinsh stoys synhtheis ypoptoys misthotoys

Ανώνυμος είπε...

ti kotsana ine ayti poy les. poy ides oti o PP ine misthotos?

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Π.Π: Πιστεύεις ότι το θέμα που απασχολεί εσένα, αν δηλ. θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις επόμενες εκλογές ή θα βουλιάξει, απασχολεί και τον πολύ κόσμο; Δεν μας λες όμως αν τα μέτρα αυτά είναι σοσιαλιστικά για να ξέρουμε κι εμείς τι μας γίνεται. Αλήθεια όταν ο πρωθυπουργός έλεγε ότι υπάρχουν τα λεφτά εννοούσε τις περικοπές που θα έκανε στους μισθωτούς και συνταξιούχους;

Ανώνυμος είπε...

Απλα να σημειώσω πως το αρθρο γραφτηκε με αφορμη τη σταση του κόμματος του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς αφορά στο ΠΑΣΟΚ. Και στις αντιδρασεις του, μπροστα στα νεα μετρα. Αν αναφερεσαι, τωρα, στην επιλογη του θεματος για τη "Γνώμη", ήταν επίκαιρο, λόγω της εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ στο Εργατικο Κεντρο και της ιστοριας με Παπουτση. Για τα υπολοιπα ανοιγεις μεγαλο θεμα...Φυσικα και δεν ειναι σοσιαλιστικα τα μετρα...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο που σας απασχολεί είναι αν θα ξαναπάρετε την εξουσία. Το "αναγκαία" που το βρήκες ΠΠ; Γιατί να πληρώσει ο λαός αυτά που καταβρόχθιζαν οι κομματικοί ευννοούμενοί σας για μια 20ετία; Για την πενταετία Καραμανλή δε λέω γιατί αυτούς τους αδ'εξιους δεν θα τους γράψει ούτε η ιστορία. Μην προσκυνάτε όμως τόσο πολύ ταξιδάκια κάνει ο άνθρωπος, αυτό δηλαδή που έκανε τόσα χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι αναγκαία λοιπόν...πασο...Καλο βραδυ...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Όταν το καράβι βουλιάζει και ο καπετάνιος έχει εκπέμψει SOS ,κάποιοι δοκιμάζουν να φορέσουν το αριστερό τους κοστούμι όχι επειδή είναι αριστεροί, αλλά να γίνουν αρεστοί σε πολλούς που βολεύονται (όπως και ο ίδιος) απο το σπάταλο κράτος.Το έλλειμμα των 350 δις είναι υπαρκτό.Να δανειζόμαστε εμείς, να μη χάσουμε τα κεκτημένα και οι υπόλοιποι (μαζί και τα παιδιά μας)άς κόψουν το λαιμό τους.Εάν ο Παπουτσής θεωρεί το ΠΑΣΟΚ κληρονομικό δικαίωμα άς κάνει καλύτερα πρώτα αυτοκριτική και μετά να μιλάει με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο στην βουλή.

Ανώνυμος είπε...

Για να μην γελιόμαστε....

ΙΣΠΑΝΙΑ:Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Θαπατέρο προχώρησε σε συνολικές περικοπές δαπανών ύψους 50 δισ.ευρώ στο δημόσιο τομέα και στις κοινωνικές παροχές.Νομοθέτησε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.Προχώρησε σε αύξηση του ΦΠΑ από 16% σε 18%.Το «πακέτο» συνοδεύεται με ανατροπές στα εργασιακά,με έμφαση στην ευελιξία της αγοράς εργασίας.Η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία στη χώρα ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια(20% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού)με το 44,5% των Ισπανών κάτω των 25 χρονών να είναι άνεργοι.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ:Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σόκρατες προχώρησε στο πάγωμα των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το 2013 και σε περικοπή των επιδομάτων τους.Αποφάσισε παύση των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και ιδιωτικοποίηση μιας σειράς κρατικών επιχειρήσεων.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ:Η κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού»(κεντροδεξιοί και «πράσινοι»)προχώρησε σε περικοπές μισθών συνολικού ύψους 1 δις ευρώ, για περίπου 300.000 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα(πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.Οι περικοπές στους μισθούς εκτείνονται από 8% έως 15%.Πέρσι την άνοιξη είχε επιβληθεί μείωση μισθών κατά 7%.Στους δημόσιους υπαλλήλους επιβλήθηκε πρόσθετη «φορολογική εισφορά» ύψους 7%,ενώ υπήρξαν μειώσεις σε όλες τις συντάξεις.Περικοπές έγιναν και στις προνοιακές παροχές,ύψους 760 εκατομμυρίων ευρώ,ποσό που αντιστοιχεί σε μειώσεις κατά 4,1% για όλους τους δικαιούχους.Το «επίδομα παιδιού» μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 10% ή 16 ευρώ το μήνα.Το επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 4%.Το επίδομα αναπηρίας και το επίδομα για τη νοσηλευτική φροντίδα μειώθηκαν κατά 36 ευρώ.Οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αλλά 980 εκατομμύρια ευρώ περικόπτονται για τις δαπάνες των σχολείων και των νοσοκομείων. Μειώθηκαν κατά 6% οι δαπάνες για την παιδεία και 4% επιπλέον για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.Σε ότι αφορά στους έμμεσους φόρους,επιβλήθηκε «φόρος διοξειδίου του άνθρακα» στα καύσιμα,που οδήγησε σε αύξηση της τιμής των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης περίπου 5%.Επιβλήθηκε φόρος στην υδροδότηση,που ήταν δωρεάν στη χώρα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Γερμανίας προχώρησε σε μείωση των συντάξεων 5% κατά μέσο όρο.Αποφάσισε επίσης τη μείωση των κρατικών δαπανών(δηλαδή των κοινωνικών παροχών)κατά 5,9 δισ. ευρώ για το 2010 και μείωση των συντάξεων κατά μέσο όρο 5%.Την ίδια ώρα,το Γενάρη του 2010,σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας,υπήρξε αύξηση κατά 4,3% των βιομηχανικών παραγγελιών στις μεγάλες βιομηχανίες συγκριτικά με το Δεκέμβρη του 2009.

Ανώνυμος είπε...

ΙΤΑΛΙΑ:Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι θεσμοθέτησε και ενίσχυσε το καθεστώς των «ατομικών συμβάσεων εργασίας» και του καθεστώτος της «απελευθέρωσης των απολύσεων».Αποφάσισε επίσης την περικοπή 43.000 θέσεων έκτακτων καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ιταλία.

ΒΕΛΓΙΟ:Η κυβέρνηση του Βελγίου προωθεί την καθιέρωση της «άδειας άνευ αποδοχών» στις επιχειρήσεις,την ενίσχυση της «εθελουσίας εξόδου» καθώς και την «προσωρινή μείωση των μισθών» και την «απελευθέρωση» των απολύσεων στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας».Τα μέτρα έχουν ανοίξει την όρεξη των μονοπωλίων.Το Γενάρη, 2.600 εργαζόμενοι της αυτοκινητοβιομηχανίας «Oπελ» απολύθηκαν ομαδικά στη μονάδα παραγωγής της Αμβέρσας στο βόρειο Βέλγιο.Το Φλεβάρη η πολυεθνική «Καρφούρ» ανακοίνωσε την ομαδική απόλυση περίπου 1.700 εργαζομένων.

ΓΑΛΛΙΑ:Η κυβέρνηση Σαρκοζί ετοιμάζει «μπαράζ» νομοσχεδίων που έχει καταθέσει για «διάλογο» με τα συνδικάτα.Για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται:Απελευθέρωση των ορίων των απολύσεων.Κατάργηση του 35ώρου(με «δέλεαρ» επιπλέον μισθό,βάσει των ωρών,χωρίς όμως την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες).Κατάργηση των «συλλογικών συμβάσεων εργασίας» και αντικατάστασής τους από «συμβάσεις κατά επιχειρήσεις».Κατάργηση των «βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων» και αναπροσαρμογή του καθεστώς τους.Στο δημόσιο τομέα έχουν ήδη αποφασιστεί οι περικοπές εκπαιδευτικών.Για τρεις που θα φεύγουν από την εργασία τους θα προσλαμβάνεται ένας.Παράλληλα εξετάζεται η επέκταση της «εργασιακής ευελιξίας» στο Δημόσιο,με την καθιέρωση της «αλλαγής» τομέων στους δημόσιους υπαλλήλους και τη θέσπιση κριτηρίων «αξιολόγησης» της απόδοσής τους,η οποία θα συνδέεται και με τις αποδοχές τους.Δραστικές είναι οι περικοπές και στον τομέα της Υγείας,με «αλλαγή στη διάρθρωση του συστήματος» και την καθιέρωση της «ανταποδοτικότητας» δηλαδή της πληρωμής-πέρα των εισφορών τους-από τους εργαζόμενους για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ:Υπολογίζεται ότι η νέα βρετανική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του επόμενου μήνα θα προχωρήσει σε περικοπές 20 δισ. λιρών(30 δισ. ευρώ)στις δημόσιες δαπάνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις κοινωνικές παροχές και τους μισθούς.Ηδη έχει νομοθετηθεί η εκ περιτροπής εργασία με την καθιέρωση της τριήμερης ή τετραήμερης απασχόλησης,με αντίστοιχη μείωση των μισθών.

Παντού τα ίδια...γτ άραγε???

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 4:35-4:36 μ.μ

Όλες μαζί οι χώρες αυτές δεν φθάνουν το δικό μας χρέος και έλλειμα....σκέψου και την αναλογία του πλυθυσμού.......
Δηλώσεις Πάγκαλου....για το ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΧΡΕΟΣ και ΕΛΛΕΙΜΑ ...και τι ΕΦΤΑΙΞΕ την μαύρη 20ετία.

Το Προφίλ μας