Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

«Κλείδωσε» ο «Καλλικράτης» στη Δυτική Μακεδονία

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
«Κλείδωσε» ο «Καλλικράτης» με δέκα δήμους στη Δυτική Μακεδονία, εκ των οποίων τέσσερις στο νομό Κοζάνης και από δύο στους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών. Το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, παρουσία του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, Μ Παυλίδου, κατέληξε στην παραπάνω χωροταξική κατανομή και αναμένεται να υποβάλει και επισήμως την πρότασή του, στον Γ Ραγκούση, σε συνάντηση που θα έχει μαζί του τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», δεν ελήφθη κάποια απόφαση με την έννοια ότι δεν υπήρξε ψηφοφορία, ωστόσο ήταν κυρίαρχη η άποψη του οργάνου για λίγους, ισχυρούς και βιώσιμους δήμους. Άλλωστε, το περιφερειακό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ δεν αποφασίζει, όμως είναι σαφές ότι θα καταθέσει την πρότασή του στην κυβέρνηση. Μια πρόταση που είναι σύμφωνη και με το «κλίμα» που επικράτησε και στις εσωκομματικές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν σε επίπεδο των τεσσάρων νομαρχιακών επιτροπών, όπου επίσης προκρίθηκαν οι τέσσερις δήμοι για το νομό Κοζάνης και από δύο για τους περιφερειακούς νομούς. 
Κατόπιν τούτων το τοπικό ΠΑΣΟΚ ανάβει το «πράσινο φως» για τη δημιουργία τεσσάρων δήμων στο νομό Κοζάνης, σύμφωνα και με την πρόταση του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ, δηλαδή έναν δήμο στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης, έναν στην Εορδαία, έναν στο Βόιο και έναν στα Σέρβια. Ο πρώτος δήμος θα περιλαμβάνει τους σημερινούς δήμους Κοζάνης, Ελλησπόντου, Δ. Υψηλάντη, Ελίμειας και Αιανής. Ο δεύτερος δήμος θα περιλαμβάνει όλη την Εορδαία, δηλαδή τους δήμους Πτολεμαΐδας, Μουρικίου, Βερμίου, Αγίας Παρασκευής και την κοινότητα Βλάστης. Ο τρίτος δήμος θα περιλαμβάνει τους δήμους Σιάτιστας, Ασκίου, Νεάπολης, Τσοτυλίου και την κοινότητα Πενταλόφου και ο τέταρτος δήμος θα περιλαμβάνει τους δήμους Σερβίων, Βελβεντού, Καμβουνίων και την κοινότητα Λιβαδερού. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η το αυτοδιοικητικό στέλεχος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Μ Παυλίδου, που παραβρέθηκε και μίλησε στη συνεδρίαστη του περιφερειακού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε στον «Π» με σαφήνεια ότι «προσωπικές πολιτικές δεν χωράνε» στέλνοντας ένα καθαρό μήνυμα σε κάθε παράγοντα «που θέλει να «νοθεύσει τη φιλοσοφία της κυβέρνησης για τον Καλλικράτη». Σαφής ήταν και ο γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ Κ Κυτίδης, ο οποίος με δήλωσή του στον «Π» ξεκαθάρισε ότι «η πρόταση που θα μεταφέρουμε εμείς στον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θα περιλαμβάνει λίγους, ισχυρούς και βιώσιμους δήμους. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση δεν συνάδει με τη φιλοσοφία που έχουμε για μια τολμηρή ανασυγκρότηση του κράτους». Η Μ. Παυλίδου δήλωσε στον «Π» ότι «δεν υπήρξε απόφαση για αριθμός δήμων, καθώς βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της διαβούλευσης για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο». Εμμέσως παραδέχτηκε ότι κυριάρχησε το χωροταξικό στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι «χτες εδώ στην Κοζάνη ήταν η τελική φάση, όπου τέθηκαν στο τραπέζι κάποια άλλα ζητήματα πέρα τα πολιτικά ζητήματα για τα οποία οι κοινωνίες ήταν ώριμες και σύμφωνες. 
Επίσης και οι αυτοδιοικητικοί στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ δέχτηκαν να «αυτοκαταργηθούν». Δηλαδή δέχτηκαν ότι οι 1.034 δήμοι είναι πάρα πολλοί και πρέπει να μειωθούν στο ένα τρίτο. Για όλα αυτά στο προηγούμενο διάστημα της διαβούλευσης, βεβαίως υπήρξαν διάφορες απόψεις». Σε ερώτηση του «Π» αν θα υποκύψει η κυβέρνηση σε κάθε λογής πιέσεις παραγόντων, που δεν θα οδηγούσαν τελικά σε τόση δραστική μείωση των δήμων, η Μ. Παυλίδου, απάντησε: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πρυτανεύσει το δημόσιο συμφέρον και όχι οι προσωπικές στρατηγικές».

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχως υπαρχουν ανθρωποι που σκεφτοντε το καλο της πατριδας και αποφασισαν στα κεντρικα οργανα του ΠΑΣΟΚ για τον Καλικρατη με 4 Δημους στο Νομο Κοζανης κ Στεργιου το καταλαβες τωρα οτι ολα τα πολιτικα κοματα σκεφτοντε λογικα και αποφασισαν για 4 Δημους

Ανώνυμος είπε...

Η οριστική κατάληξη σε 4 δήμους επιβεβαιώνει την
Μάταιη προσπάθεια του δημάρχου Βελβεντού, να παραμείνει Ανεξάρτητος Δήμος.Ενω γνώριζε εκ των Εσω, οτι η προσπάθεια του είναι άνευ αποτελέσματος, για λόγους εντυπωσιασμού, ξεσήκσε την κοινή γνώμη της πόλης του, για την...Ανεξαρτησία.
Στην νεα πραγματικότητα, που δημιουργείτε, ο δημαρχος Βελβεντού, ενδιαφέρεται να ειναι υποψήφιος για το νέο-μεγάλο δήμο, ή οι πολιτικοί στόχοι του τελειώνουν στον να είναι μόνο δημαρχος Βελβεντού.(μέχρι 31/12)!
Το αποτέλεσμα της ανεπιτυχούς προσπάθειας του για...Ανεξαρτησία, αναδεικνύει την καιροσκοπική-πολιτικά ανάδειξη του θέματος εκ μέρους του και φάνηκε το μεγάλο άγχος του να θέλει να παραμείνει...Εσαεί Δήμαρχος Βελβεντού και μόνο!
Ολα ήταν επι Ματαίω!
Τώρα, άρχισε ήδη να το αντιλαμβάνεται...

Ανώνυμος είπε...

Του Βγάζω όμως το καπέλο! Κολπάρα ο Ταχυδρόμος... Στα όργανα του κόμματος άλλα άκουγε και ο ίδιος μούγκα...(μη μου πείτε ότι κατήγγειλε το κόμμα ή τα βρόντηξε απ' το ΠΑΣΟΚ...). Απλά ήθελε να είναι στην επικαιρότητα (ως γνήσιος πολιτικάντης)για να χαίρεται ο κόσμος και να χαμογελάει ώ ΔημαρχοΠατέρα!!!...

Ανώνυμος είπε...

ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΜΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΟΙΜΟΥΝΤΕ ΟΡΘΙΟΙ(ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ).ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ.Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ......

Ανώνυμος είπε...

Όσο και να συνεχίσετε δεν θα καταφέρετε τίποτα. Τα πράγματα έχουν κριθεί εδώ και πολύ καιρό απλά κάποιοι δεν μπορούν ακόμη να το χωνέψουν! Φανταστείτε η κυβέρνηση να άκουγε κάθε δήμο της χώρας να λέει το μακρύ του και το κοντό του για να παραμείνει ανεξάρτητος...

Ανώνυμος είπε...

giati panigirizoun oi serviotes?
to arthro to leei kathara. den elifthi kamia apofasi kai den ypirkse kamia psifoforia. ola ta alla einai efxologia tou Vitta.

Ανώνυμος είπε...

mazeftikan ta komatoskila na glypsoun tous afentes!!!!!

Ανώνυμος είπε...

"Αναμενεται να υποβάλει και επισήμως..." γραφει ο Χ.Β. και είναι σαφής. Απλή συζητηση εγινε, αλλα το κλιμα ειναι ακριβως αυτο. Σε καθε περιπτωση, νομιζω πως Δήμοι και Δημοτικες Αρχες που αντιδρουν, θα πρεπει να εχουν ηδη ετοιμα και εναλλακτικα σεναρια, στο ορατό ενδεχόμενο των 4 ΟΤΑ. Σεναρια..απεμπλοκης από αδιέξοδες λυσεις. Γιατί το μόνο που δεν χρειαζεται η περιοχη και ο Νομός μας είναι ενα Βελβεντο απομονωμενο, χωρίς εκρπροσώπους στον όποιο νεο Δήμο! Έχουν πολλα να δωσουν οι κατοικοι της περιοχης και η μεχρι σημερα ιστορια του Βελβεντου το εχει αποδειξει. Και, στην περίπτωση που τελικα παμε στους 4 Δήμους, Οι Σερβιωτες δεν πρεπει να συμπεριφερθουν ως "νικητες" και οι Βελβεντινοι και Καμβουνιώτες ως "ηττημένοι". Θα ειναι ενα μεγαλο πληγμα για τη επομενη ημερα. Και ίσως θα πρεπει να δειτε όλοι από τωρα την επομενη μερα. Και να ειστε έτοιμοι γι αυτο...Ολοι όμως...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

...Και, για να μην παρεξηγηθώ, φυσικα και ο όποιος αγωνας μπορει να συνεχιστει μεχρι τελους. Απλά να μην "κλεινουν" όλες τις πόρτες...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

KALA KANEIS FILE P.P. KAI EMFANIZESE ENOTIKOS. DISTYXWS OMWS I PRAGMATIKOTITA EINAI DIAFORETIKI. MIA TETOIA SYNNENWSH MPOREI NA GINEI MONO STA XARTIA.TI THA GINEI OTAN OI VELVENTINOI PROXORISOUN STO EPOMENO VIMA (EINAI STA APOFASISMENA META SYNNENWSHS MELLONTIKA VIMATA) KAI APEXOUN OLOI TOUS APO TIN AGORA TWN SERVIWN? THA VOITHISEI AFTO TIN SERVIOTIKI OIKONOMIA? KAI AS MIN AMFIVALOUME OTI OI VELVENTINOI DEN THA EINAI KAI SE AFTO KAI PALI ENOMENOI. OUTE O STERGIOU MPOREI NA TOUS STAMATISEISE SE AFTO GIATI TON EXEI PAREI KAI AFTON O KOSMOS SVARNA. SYNNENOSI STA XARTIA LOIPON GIA NA SVISOUME OLOI. (SYGNOMI FILOI TOU AI-VRES ALLA ETSI EINAI TA PRAGMATA DISTYXWS)

Ανώνυμος είπε...

giati filoi tou ai-vres den epitrepete tin anartisi sxoliwn pou den einai katholou yvristika kai apla perigrafoun mia pragmatikotita?

Ένα μέλος από το ρηχό ΠΑΣΟΚ είπε...

Είχαμε μια εκτίμηση στο πρόσωπο του Χρήστου Βήττα ως δημοσιογράφου. Αλλά σήμερα κλονιστήκαμε. Από μόνος του ερμηνέυει κινήσεις που δεν έγιναν ποτέ και προδικάζει αποφάσεις που δεν λήφθηκαν ποτέ στο ΠΑΣΟΚ της Περιφέρειας. Είχαμε και μια εκτίμηση στο ρόλο και στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά πρέπει κάποιος να τους πεί ότι η κυρία Παυλίδου μας απαγοήτευσε πλήρως. Η ζωή εξελίσσεται έξω, στον κόσμο και στην κοινωνία. Και όχι στα Γραφεία των κομμάτων.
ΑΣΧΕΤΟ: Η δημοτικότητα του Γιώργου Παπανδρέου χτες έπεσε 8,5 μονάδες από τα οικονομικά μέτρα. Περιμένουμε κάποιοι να προβλέψουν την κλίση της κατηφόρας που φαίνεται μπροστά μας.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Πλιάτσο οι Βελβεντινοί και οι Καμβουνιώτες δεν ήταν ούτε θα είναι ποτέ "ηττημένοι", διότι θα ξέρετε ότι στο σύνολο της ζώνης γύρω από τη λίμνη όλοι οι Οικισμοί τους αποδέχονται. Προσωπικά λυπάμε που εσείς αναφέρατε αυτούς τους δύο χαρακτηρισμούς. Πιστεύω ότι εσάς τον ίδιο να σας έδιναν 3 μέρες να σχεδιάσετε τη χωροταξία θα επιλέγατε σίγουρα πάνω από 10 Υπερδήμους για την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας. Σέβομαι και μερικές φορές ασπάζομαι τις συνεναιτικές θέσεις που παίρνεται, αλλά πιστεύω και εσείς ως ένα βαθμό θα πρέπει να αντιλαμβάνεστε ότι το 90% και πλέον μιας κοινωνίας όπως αυτή του Δήμου Βελβεντού στον οποίο έχω την τιμή να συμμετέχω στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιλέγει και εκτιμά ότι το καλύτερο είναι να συνεχίσει με την Αυτοδιοικητική λειτουργία που έχει εδώ και 27 χρόνια. Όλοι ανεξαιρέτως πολιτικής, ηλικιακής και κοινωνικής τοποθέτησης πιστεύουν ότι σε ένα μεγάλο Δήμο στη Νότια πλευρά της λίμνης Πολυφύτου θα έχουν χάσει το μεγάλο μπροστάρη και συντονιστή στις κοινωνικές, επαγγελματικές, οικονομικές, πολιτιστικές και λοιπές δραστηριότητες, το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό που έχει σαν καθημερινό βίωμα η κοινωνία των πολιτών, δεν μπορεί ούτε ο άριστος σχεδιασμός των Πανεπιστημιακών της Αθήνας, ούτε η προσπάθεια για κομματική ή διοικητική ανέλιξη ενός στελέχους στο Χ μεγάλο κόμμα ή στο Υπουργείο να το ικανοποιήσουν, με ηλεκτρονικές κάρτες δημότη, συγκεντρωμένες τεχνικές υπηρεσίες που έχουν τον εξοπλισμό τους σε 30,40 ή 50 χιλιόμετρα και το κυριώτερο με "αίτηση" να αναφέρουμε το α' πρόβλημα στον θεματικό ή τοπικό Αντιδήμαρχο (για τον Δήμαρχο ούτε λόγος). Αν πάραυτα συμφωνείτε με τους μεγάλους Δήμους θα έπρεπε και εσείς να προτείνεται η Αιανή να συμμετέχει σ' αυτόν τον Δήμο ο οποίος θα κινείται με την αναπτυξιακή προοπτική της λίμνης Πολυφύτου και σε λίγα χρόνια και αυτής του Ιλαρίωνα. Όμως το κομματικό συμφέρον της κάθε κυβέρνησης, σήμερα επιτάσει την Αιανή να μην μείνει ούτε αυτόνομη που είναι το σωστό, ούτε στους παραλίμνιους, αλλά στην Κοζάνη, το μεγάλο Δήμο με τους Σταθμούς και τα Ορυχεία.

Με τιμή Ζορμπάς Μιλτιάδης Δημ. Σύμβουλος Βελβεντού

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ζορμπα, μαλλον εχετε παρεξηγησει τον χαρακτηρισμό. Κατ' αρχην η λεξη ειναι εντος εισαγωγικων, όπως και η λεξη "νικητες". Και αναφερομαι μονο στο ζητημα του "Καλλικρατη". Πιο κατω, μάλιστα, τονιζω τη σπουδαιοτητα του Βελβεντου για το Νομό γενικότερα. Απλα θα πρεπει να εχετε ετοιμο και ενα σχεδιο "απεμπλοκης", στην ορατη περιπτωση που δεν θα πετυχετε το στοχο σας. Είναι μια αποψη...Θα πρεπει να συμμετεχετε ενερηα στον νεο ΟΤΑ.
Και δεν διαφωνω. φυσικα, με την ομόθυμη, σχεδον, σταση της τοπικης κοινωνιας του Βελβεντού. Τουναντίον, ειδικα μεσα απο το TOP, υποστηριζω πως ειναι συνολικη η αντιθεση σας και οχι του δημαρχου ή της δημοτικης αρχης. Και καλως αντιδράτε, εφόσον αυτό πιστεύτε. Μην με αδικειτε, λοιπον.
Όσο για την ουσία, δεν θα ήθελα να μπω τωρα. Εχω ηδη εκφρασει, εδω και μηνες, την αποψη μου για τη δημιουργία 4 Δήμων στο Νομό. Δεν κρυβομαι.
Τέλος, ως προς την Αιανή, δεν νομιζω πως μπορει να ανηκει σε εναν παραλιμνιο Δήμο. Για ρωτηστε και την Αγία Παρασκευή, ή τη Ροδιανή. Και, επαναλαμβάνω, σύμφωνα με το Υπουργειο,ΔΕΝ ΣΠΑΝΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΥΝ ΔΗΜΩΝ.


Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Όσο για τον φίλο 9.38, ελπιζω πως δεν εξελιχθουν ετσι τα πραγματα. Ας ριξουμε ολους τους τονους...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Πλιάτσο, υπάρχουν πολλά πράγματα στο ήδη κατατεθιμένο σχέδιο προς διαβούλευση που δεν θα ταιριάξουν στο νέο "μεγάλο" παραλίμνιο Δήμο, για τα οποία τώρα δε θέλω να αναφερθώ.
"Νικητής" είναι αυτός που στη συνάντηση των μαρτυρικών Δήμων ψήφισε να παραμείνουν όλοι οι νυν Καποδιστριακοί Δήμοι της ένωσης ως έχουν;
Σχέδια "απεμπλοκής" σε κάτι που δεν είναι "μπλοκαρισμένο" είναι άτοπα τώρα, καθότι ακόμη δεν έχει κατατεθεί επίσημη πρόταση χωροταξικού.
Όσο για την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας του Βελβεντού, δε νομίζω ότι απαιτείται σχολιασμός. Γνωρίζεται ότι σε μερικά πράγματα ξεπερνάει θεσμούς και πρόσωπα.
Τέλος όπως εσείς νομίζεται ότι η Αιανή δεν μπορεί να ανήκει σε έναν παραλίμνιο Δήμο, έτσι και εγώ πιστεύω ότι δεν μπορεί να ανήκει σε ένα Βιομηχανικό Δήμο με την πρωτεύουσα του Νομού, όταν απέχει 45 χιλιόμετρα από τα εργοστάσια και τα ορυχεία και 5 μόνον από τη λίμνη. Μάλιστα προσδοκά στο μέλλον την άρδευση του κάμπου από τη λίμνη του Ιλαρίωνα και όχι από το Νότιο Πεδίο, έτσι δεν είναι; Βεβαίως αν μπούμε στη λογική των ερωτήσεων σε μεμωνομένους οικισμούς του Δήμου, τότε τι πρέπει να πούμε για ολόκληρο το Δήμο στον οποίο ανήκω; 3.040 υπογραφές και 2.200+ επιστολές στον κ. ....

Με τιμή Ζορμπάς Μιλτιάδης

Ανώνυμος είπε...

στον k....?

Ανώνυμος είπε...

Όχι, φυσικα. Οι λεξεις "νικητες" και "ηττημενοι" ειναι σε εισαγωγικα. Μην το παρεξηγειτε. Νομίζω πως καταλαβαινετε και χαιρομαι για την όλη συζητηση...Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι ακριβώς να μην νιώσετε και συμπεριφερθειτε σαν ηττημένοι, ουτε οι Σερβιωτες ως νικητες...Εαν, φυσικα, παμε σε 4 Δήμους.
Επι της ουσίας, τωρα, ειναι μεγαλη κουβεντα...Με πολλα επιχειρηματα απο ολους. Μην το ανοιξουμε παλι...εχουν ειπωθει, νομιζω, ολα...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

καλή η μςταξύ σας συζήτηση αλλά άργισε ο ένας να καταλάβει τον άλο.Συμφωνώ απόλυτα με τον Π. Π διότι καλός ο αγώνας και η προσπάθεια εφ΄όσον πετύχει η προσπάθεια. ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΈΡΑ πρέπει όλες οι πικρίες να παραμερισθούν και να κοιτάξουμε σαν περιοχή να πάμε μπροστά. Υπάρχουν και στα Σέρβια δυνάμεις που καμιά σχέση δεν έχουν με τις Δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων.

Το Προφίλ μας