Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΕΣΠΑ: από τις απορροφήσεις ...ρεκόρ, πέσαμε στο 3%!

από την εφ.  ΚΟΖΑΝΗ
Ο προηγούμενος περιφερειάρχης μας έλεγε πως σπάμε τα ρεκόρ και ο σημερινός μίλησε για ένα πρόγραμμα που βρίσκεται σε κρίση. Πριν από λίγο καιρό, επί των ημερών του Ανδρέα Λεούδη στη γενική γραμματεία της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου μας ενημέρωναν πως οι απορροφήσεις μας στα ευρωπαϊκά προγράμματα και το ΕΣΠΑ, κατέγραφαν ρεκόρ! Δυστυχώς όμως και αυτή η εικόνα ήταν… μαγική, όπως και τόσες άλλες, καθώς την περασμένη εβδομάδα ήρθε ο σημερινός γ.γ. Γιώργος Κίρκος να μας προσγειώσει απότομα, ανακοινώνοντας πως και το ΕΣΠΑ βρίσκεται σε κρίση, με την απορροφητικότητά του να φτάνει μόλις το 3%! 
Σε περιόδους ύφεσης και κρίσης, σαν αυτή που βρίσκεται η περιοχή μας εδώ και πολύ καιρό, επιβάλλεται η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αναπτυξιακών εργαλείων, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Αυτό τουλάχιστον δήλωνε ο πρώην γ.γ. της περιφέρειας Ανδρέας Λεούδης και υπερηφανευόταν για τις μεγάλες απορροφήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς επί της ουσίας αυτά είναι και τα μόνα αναπτυξιακά εργαλεία που έχουμε σήμερα στα χέρια μας, αλλά δεν το τηρούσε. Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται ξεκάθαρα απ’ το γεγονός πως το ΕΣΠΑ, μόνο ως ευκαιρία και σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο δεν αντιμετωπίστηκε στη Δυτική Μακεδονία, κάτι που αποδεικνύει η μόλις 3% απορρόφηση των κονδυλίων του, ελλείψει έργων. Και όχι ότι δεν υπήρχαν έργα για να ενταχθούν και να απορροφήσουν τα χρήματα. Απλώς η ανικανότητα στη διαχείρισή του αλλά και οι… αποκλεισμοί των μη φίλα προσκείμενων οργανισμών, οδήγησαν την κατάσταση σ’ αυτό το άσχημο αποτέλεσμα. Να μας λείπουν χρήματα και αυτά που αποδεδειγμένα υπάρχουν να μην τα απορροφούμε. 
ΕΣΠΑ: Σε κρίση Την περασμένη εβδομάδα στη σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους φορείς του Νομού Κοζάνης ο σημερινός γενικός γραμματέας της περιφέρειας κ. Κίρκος, ήταν αποκαλυπτικός λέγοντας ότι: «Το ΕΣΠΑ βρίσκεται πραγματικά σε κρίση. Βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο υλοποίησης και στη Δυτική Μακεδονία έχει απορροφητικότητα, δυστυχώς, μόλις 3%»! Το ωραιότερο βέβαια είναι πως κανείς απ’ τους παριστάμενους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης αλλά και των άλλων παραγωγικών φορέων δεν διέψευσε τον Γενικό, αλλά με τις τοποθετήσεις τους όλοι ήρθαν να τον επιβεβαιώσουν.
Ο νομάρχης Κοζάνης Γ Δακής παραδεχόμενος τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στο ΕΣΠΑ την απέδωσε στην έλλειψη των απαραίτητων εθνικών πόρων
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Σ Ζαμανίδης, κάνοντας την ίδια παραδοχή, μίλησε για διάφορα διαδικαστικά προβλήματα στην πιστοποίηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου αυτοί να καταφέρουν να υλοποιήσουν τα έργα που πρότειναν. 
Εν ολίγοις, όλοι καταλαβαίνουν πως μείναμε πίσω και ότι δεν είναι δυνατόν, ειδικά σήμερα, να μην αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το τόσο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, το ΕΣΠΑ, το οποίο επί της ουσίας είναι και το μοναδικό που διαθέτει σήμερα η χώρα μας στην προσπάθεια που οφείλει να κάνει για να βγει απ’ την κρίση και να ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης.  
Απορρόφηση, αλλά όχι κατασπατάληση… Το να ασχολείται κανείς με το παρελθόν, ειδικά με τις σημερινές συνθήκες, μικρή σημασία έχει πλέον, καθώς το ζητούμενο είναι να κερδηθεί το μέλλον. Γι’ αυτό ο περιφερειάρχης Γ. Κίρκος τόνισε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να απορροφηθούν οι πόροι που δεν απορροφήθηκαν τα τρία προηγούμενα χρόνια. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνει κατασπατάληση. Πρέπει να υπάρχουν ώριμες μελέτες και επιλέξιμα έργα που θα έχουν συνέργια μεταξύ τους, δηλαδή να παράγουν αποτέλεσμα που θα είναι ορατό από τους πολίτες. Γι’ αυτό θα καταβάλουμε σημαντική προσπάθεια όλοι εμείς στην Περιφέρεια, για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ. Άλλωστε έχουμε προχωρήσει στο σχεδιασμό που απαιτείται». Δύσκολα λοιπόν τα πράγματα, ειδικά όταν θα πρέπει υπηρεσίες του δημοσίου τομέα να απορροφήσουν μέσα στα εναπομείναντα δύομιση χρόνια, χρήματα που δεν απορρόφησαν τα προηγούμενα τρισήμιση. Μακάρι να το πετύχουν…
Σχόλιο ai-vreS: Φεύγω κι αφήνω πίσω μου συντρίμμια, έτσι Ανδρέα; 
(χιονοδρομικό Βελβεντού, ΕΣΠΑ, αποναρκοθέτηση & Pass Defense, Πρόγραμμα Πίνδος, Πανεπιστημιούπολη, δρόμος Κοζάνης-Λάρισας, απευθείας αναθέσεις μελετών σε σαλονικιώτικο γραφείο, και άλλα πολλα....)
Γειά σου ρε Μητροπολίτη κουμπάρε!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

HIONODROMIKO VELVENTOY, ENA ERGO POY DEN EGINE POTE.
AKOMA NA MILISEI GIA AYTO O STERGIOY?
YPOSHETHIKE NA MILISEI EDO GIA TIN DOXA AYTOY TOY ERGOY. TI KANEI? TO XEHASE?
I AKOMA VLEPEI TIN ANEXARTISIA KAI DEN MPOREI NA ASHOLITHEI ME ALLA THEMATA.

Ανώνυμος είπε...

Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), είναι μια ευκαιρία. Θα ήταν φρόνιμο στο ΕΣΠΑ να ενταχθούν αναπτυξιακής φύσης έργα.

Ανώνυμος είπε...

Για να ενταχθούν αναπτυξιακής φύσης έργα δεν έπρεπε να υπάρχει ΥΠΟΔΟΜΗ????

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ κύριος Μαλούτας, που ΓΝΩΡΙΖΕΙ το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.(άρθρο 2 ν. 1337/1983)

Σχεδιασμός πόλεων και οικισμών άνω των 2.000 κατοίκων.


Στην Αθήνα, βρίσκεται σήμερα Τρίτη 9 Μαρτίου 2010 ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, όπου θα συμμετέχει σε προγραμματισμένες συναντήσεις για την προώθηση σημαντικών ζητημάτων του δήμου

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΑ
ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ .
ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΤΑ ΞΑΝΑ Κ. ΚΥΡΚΟ.

Το Προφίλ μας