Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Κατοικίες «αφηγούνται» την παράδοση

από τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ
Οι κλαδόπλεκτες καλύβες των Σαρακατσάνων. Οι παραλίμνιες των ψαράδων του Μεσολογγίου. Τα αρχοντόσπιτα της δυτικής Μακεδονίας, της Βέροιας, της Καστοριάς, της Σιάτιστας, της Κοζάνης και των Αμπελακίων, αλλά και δείγματα των νησιώτικων σπιτιών με δώμα ή των πυργόμορφων κατοικιών της Μάνης. Ψηφίδες της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, που μαρτυρούν την παράδοση, ήθη και έθιμα, αλλά και τον τρόπο ζωής διάφορων περιοχών της Ελλάδας πρωταγωνιστούν στην έκθεση «Το μάθημα της παράδοσης: Προπλάσματα με σχέδια από τη Μακεδονία - Φοιτητικές εργασίες από το αρχείο του Ν. Μουτσόπουλου», που θα εγκαινιαστεί στο πλαίσιο των 45 «Δημητρίων», στις 27 Οκτωβρίου (19.30), στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης.

Η έκθεση -παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2009 στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας νομού Κοζάνης- είναι μια επιλογή από πρωτότυπα σχέδια αποτυπώσεων και μακέτες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας, που φιλοτεχνήθηκαν από τους φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου και των συνεργατών του. Αυτές οι φοιτητικές εργασίες αποτελούν, παράλληλα, τεκμήριο του τρόπου διδασκαλίας ως προς την αρχιτεκτονική κληρονομιά του πρόσφατου παρελθόντος.
35ετής διδασκαλία
Ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Νίκος Μουτσόπουλος, διευκρινίζει ότι «η συλλογή των αρχιτεκτονικών προπλασμάτων του Μουσείου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ περιλαμβάνει προπλάσματα από τις πλέον πρωτόγονες μορφές αρχιτεκτονικών κτισμάτων, όπως οι περίκεντρες κλαδόπλεκτες καλύβες των διεστιακών ποιμενικών ομάδων (Σαρακατσάνων) ή οι αντίστοιχες παραθαλάσσιες, κοντά στις ιχθυοκαλλιέργειες, ημιμόνιμες κατοικίες (πελάδες) των ψαράδων του Μεσολογγίου, μέχρι τα αντιπροσωπευτικά δείγματα της παραδοσιακής μας Αρχιτεκτονικής (όπως τα αρχοντόσπιτα της δυτικής Μακεδονίας, της Βέροιας, Καστοριάς, Σιάτιστας, Κοζάνης, Αμπελακίων) και άλλα δείγματα της νησιώτικης (αιγαιοπελαγίτικης) πλατυμέτωπης Αρχιτεκτονικής με δώμα ή της πυργόμορφης οχυρής κατοικίας της Μάνης και, βέβαια, των βοηθητικών κτισμάτων της παραδοσιακής κατοικίας (φούρνοι, καρότσες κ.λπ.)». Οπως εξηγεί ο ίδιος, «τα προπλάσματα αυτά κατασκευάστηκαν από φοιτητές της Αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο των μαθημάτων Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας, τα οποία εδίδαξα κατά την 35ετία (1958 - 1993) για την κατανόηση των μορφών, της δομής των όγκων και της λειτουργίας της κατοικίας στις πλέον αντιπροσωπευτικές μορφές της και παράλληλα για να διδαχτούν οι φοιτητές τις διάφορες τεχνικές και μεθόδους κατασκευής των αρχιτεκτονικών προπλασμάτων.
Η επιλογή των αρχιτεκτονικών προπλασμάτων της Συλλογής έγινε από τον καθηγητή Νικόλαο Καλογήρου, πρόεδρο του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα και παλιό μαθητή της σχολής, Πολυνείκη Αγγέλη, πρόεδρο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών του νομού Κοζάνης». Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη έως τις 26 Νοεμβρίου, ενώ θα τιμάται με 1 ευρώ, από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι και τις 30 Μαΐου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας