Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

O Ρούλης Κοκελίδης στoν ΟΗΕ

 Στις εργασίες της επιτροπής περιβάλλοντος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη πήρε μέρος ο πανεπιστημιακός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Κοζάνης Ρούλης Κοκελίδης. Μετά την ουσιαστική αποτυχία της συνόδου της Κοπεγχάγης, άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση στα πλαίσια του διεθνούς οργανισμού για τον ρόλο του στα παγκόσμια και περιβαλλοντικά ζητήματα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν και η παραίτηση του Γραμματέα της επιτροπής περιβάλλοντος του ΟΗΕ. 
Αξιοποιώντας τις μικρές προσδοκίες στις κλιματικές διαπραγματεύσεις μετά την Κοπεγχάγη, αποφασίστηκε να πάρει πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να υπάρξει μια πιο θετική προοπτική στην επόμενη κλιματική διάσκεψη του ΟΗΕ στο Μεξικό τον προσεχή Δεκέμβριο. Στα πλαίσια αυτά γίνεται προσπάθεια να δηλώσουν επισήμως την υποστήριξη τους στην «συμφωνία της Κοπεγχάγης» όλες οι χώρες που συμμετείχαν στην διεθνή διάσκεψη. Ήδη έχουν υπογράψει το κείμενο περισσότερες από 100 χώρες μεταξύ των οποίων η Ινδία και η Κίνα. Επόμενος στόχος είναι η διάσωση των τροπικών δασών με κεφάλαια που θα διατίθενται μέσω ΟΗΕ και ενεργοποίηση της συμφωνίας για χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επόμενη κρίσιμη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Βόννη της Γερμανίας για να υπάρξει μια πιο προσεκτική, μεθοδική και αποτελεσματική παγκόσμια σύνοδος στο Μεξικό. Επιπλέον ο ΟΗΕ θα ενεργοποιηθεί με άμεση προτεραιότητα στα ζητήματα της βιοποικιλότητας και της υδατικής επάρκειας, γιατί η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού δημιουργούν ήδη δύσκολες καταστάσεις στον πλανήτη.
Κοινή βέβαια είναι πλέον η πεποίθηση ότι η κλιματική αλλαγή, επειδή είναι ένα πλανητικό «κακό» χρειάζεται παγκόσμια κινητοποίηση, συλλογική δράση των κρατών και της κοινωνίας γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας