Ο πρόσφατος θάνατος ενός βρέφους, (όχι από κάποια επικίνδυνη ασθένεια, αλλά λογω μεγάλης καθυστέρησης και περιφοράς του από νοσοκομείο σε νοσοκομείο), αναδεικνύει με τραγικό τρόπο την εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ στην Δυτική Μακεδονία. Υπολειτουργία κλινικών σε όλα τα νοσοκομεία, ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, ανενεργά κρεβάτια ΜΕΘ υποστελέχωση σε προσωπικό, πολυδιάσπαση λειτουργιών διαμορφώνουν ένα σκηνικό που όχι απλά ταλαιπωρεί του κατοίκους της περιοχής, αλλά θέτει και σε κίνδυνο την ίδια τους την ζωή.
Σε αυτά να προσθέσουμε και τις γνωστές σπατάλες που βαρύνουν τη λειτουργία του Δημόσιου συστήματος Υγείας, την τρομακτική αύξηση του τζίρου στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, καθώς και την ελλιπέστατη διαχείριση των μολυσματικών νοσοκομειακών αποβλήτων.
Η αδιαφορία ετών, οι τοπικισμοί, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρών, (αλλά και η περίσσεια παροπλισμένων υπαλλήλων) δημιούργησαν αυτή τη θλιβερή εικόνα για το σύστημα υγείας στην Δυτική Μακεδονία.
Κάθε τόσο ένα περιστατικό μας θυμίζει την αναποτελεσματικότητα ενός συστήματος που ταλαιπωρεί και παραπέμπει ανθρώπους από την μια πόλη στην άλλη για να καταλήξουν τελικά μετά από πολλές χαμένες και κρίσιμες ώρες στην Θεσσαλονίκη.
Ζούμε σε μια περιοχή με αυξημένες παιδικές, αναπνευστικές, και όχι μόνο παθήσεις. Είναι απαράδεκτο να μην λειτουργεί ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά καμία παιδιατρική κλινική σήμερα στην Δυτική Μακεδονία και το πρόβλημα να παραπέμπεται στον πατριωτισμό μερικών γιατρών (όσων δεν έχουν ακόμη κινήσει διαδικασίες μεταθέσεων και αποσπάσεων).
Πρέπει λοιπόν εδώ και τώρα να ληφθούν μέτρα. Και επειδή τα μέτρα κοστίζουν, χρειάζονται κονδύλια. Η λύση δεν είναι πάντα ο κρατικός κορβανάς, όπου σήμερα ειδικά «δεν υπάρχει σάλιο», αλλά και η δραστική μείωση της σπατάλης. Πέραν των γνωστών δρόμων διασπάθισης που εξυπηρετούν το «μεγάλο φαγοπότι» στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, υπάρχουν και μικρότερες δαπάνες που μπορούν να περικοπούν ΑΜΕΣΑ. Αναφέρουμε δύο παραδείγματα:
1) Πάνω από 12.000.000 ευρώ ετησίως κοστίζουν τα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων, που εξακολουθούν να υπάρχουν, παρ' ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί πως θα τα καταργήσει άμεσα ως αχρείαστα.
2) Περιττή πολυτέλεια επίσης αποτελούν οι Υγειονομικές Περιφέρειες, γνωστές και ως ΠΕΣΥ. Αρχικά είχαν δημιουργηθεί 17 (επί ΠΑΣΟΚ) και στη συνέχεια μειώθηκαν σε 7. Διοικητές, υποδιοικητές, γραμματείς και φαρισαίοι, αυτοκίνητα κίνησης κλπ. Κι όλα αυτά για να βολευτούν διάφοροι ημέτεροι και συχνά άσχετοι με την υγεία. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά και από τον τόπο μας (ας μην ανοίξουμε το στόμα μας). Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα τις καταργήσει σε ένα χρόνο. Μέχρι τότε, θα διαθέτουν έναν διοικητή και δυο υποδιοικητές, που διοικούν τι ;; Μόνο οι υποδιοικητές κοστίζουν 617.400 ευρώ το χρόνο στα ταμεία του πολύπαθου ΕΣΥ, αφού ο καθένας λαμβάνει 3.150 το μήνα..
Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και είναι υποχρέωση του κράτους να την παρέχει σε όλους τους πολίτες άμεσα και αποτελεσματικά. Το δικαίωμα σε ένα αξιοπρεπές δημόσιο σύστημα υγείας δικαιούνται να το απολαμβάνουν και οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες θεραπείας και πρόληψης στον τόπο του πολίτη, με ιδιαίτερη φροντίδα στις ευπαθείς ομάδες. Το πραγματικό δικαίωμα του ασθενή δεν είναι να διαλέγει νοσοκομείο και γιατρό σε απόσταση, αλλα να έχει τη φροντίδα που δικαιούται στον τόπο του.
Υποστηρίζουμε την αποκέντρωση του ΕΣΥ, με πόρους και ουσιαστική συμμετοχή (εθελοντική) των τοπικών κοινωνιών.
Καταγγέλλουμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία μας και ζητάμε να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα ούτως ώστε να αναδιοργανωθούν πλήρως οι νοσοκομειακές δομές της Δυτικής Μακεδονίας και να παρέχουν υψηλού επιπέδου υγειονομικές υπηρεσίες στους πολίτες.
Δηλώνουμε ότι συμμετέχουμε και στηρίζουμε την «σιωπηρή κινητοποίηση» που θα γίνει στην Κοζάνη στις 31/3 με αίτημα την πλήρη και ουσιαστική παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης.
ΠΚ Οικολόγων Πράσινων
Δυτικής Μακεδονίας
Πληροφορίες: Λ. Ιωαννίδης, Λ. Τσικριτζής
1 σχόλιο:
Από δήλωση του Προέδρου Καρκινοπαθών Εορδαίας στο Νομό Κοζάνης: «….Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι στο Νοσοκομείο μας γίνονται εγχειρήσεις καρκίνων από χειρούργους χωρίς να υπάρχει παθολογοανατόμος και για όσους γνωρίζουν έστω και ελάχιστα πράγματα περί των συγκεκριμένων εγχειρήσεων, μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό.».
Σχόλιο:Αυτο σημαίνει απλά ότι εάν δεν γινονται ταχειες βιοψίες από ιατρό παθολογοανατόμο την ώρα του χειρουργείου,δεν μπορεί να γνωρίζει ο χειρούργος εκείνη την κρίσιμη ώρα τι είδους επέμβαση θα εκτελέσει σε ένα καρκινοπαθή.Σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουν οπωσδήποτε ,άμεσα και με σαφήνεια,οι αρμόδιοι στα Νοσοκομεία του Νομού Koζάνης(Διοικητές, Διευθυντές Ιατρικης Υπηρεσιας,Δ/ντες Χειρ/κων Κλινικών,κτλ) και να ενημερωθουν,εφόσον πράγματι συντρέχει ένα τέτοιο μείζον θέμα υγείας, υπεύθυνα οι αρμόδιες Αρχές και οι πολίτες του Νομού.
Δημοσίευση σχολίου