του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
«Κόκκινο» χτύπησε η ρύπανση σήμερα στο νομό Κοζάνης, καθώς σε πολλές περιοχές οι τιμές των αιρούμενων σωματιδίων ήταν υπερδιπλάσιες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
Ο συνδυασμός της κίτρινης σκόνης που έφτασε προχτές από τη Σαχάρα και έπληξε κυρίως την Βόρεια Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αύξηση της ρύπανσης από τους σταθμούς και ορυχεία της ΔΕΗ, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο διατηρήθηκε και κατά την χτεσινή ημέρα. Με παρέμβαση του νομάρχη Κοζάνης προς την ΔΕΗ, έκλεισε χτες η 1η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ενώ ο Γιώργος Δακής σε επικοινωνία που είχε με τον διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Νικολακάκο, ζήτησε ελαχιστοποίηση των δραστηριοτήτων στα ορυχεία και τη λήψη αυξημένων περιβαλλοντικών μέτρων.
Από τις μετρήσεις των σταθμών μέτρησης του Κέντρου Περιβάλλοντος (ΚΕ.ΠΕ.) της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης και της ΔΕΗ, προκύπτει ότι η μεγαλύτερη ρύπανση σημειώθηκε μέσα στην πόλη της Κοζάνης, όπου η κατάσταση ήταν αποπνικτική, αλλά ιδιαίτερα υψηλές ήταν οι τιμές στην Πτολεμαΐδα, στην Ποντοκώμη και αλλού. Με όριο της μέσης ημερήσιας τιμής τα 50 μg/m3 σε αιωρούμενα σωματίδια, ο σταθμός μέτρησης του ΚΕ.ΠΕ. που είναι εγκατεστημένος στη νομαρχία Κοζάνης κατέγραψε χτες μέση ημερήσια τιμή 167 μg/m3, στην Ποντοκώμη 122μg/m3, στα Πετρανά 119 μg/m3, στην Πτολεμαΐδα 105 μg/m3 και στην Κάτω Κώμη 82 μg/m3.
Ο διευθυντής του ΚΕ.ΠΕ. Κοζάνης Σταμάτης Ζώρας, επιβεβαίωσε ότι «υπήρξε μία συνδυασμένη επιβάρυνση που οφείλεται στη σκόνη που μεταφέρεται από τη Σαχάρα και στη ρύπανση από τις πηγές της ΔΕΗ». Αυτή η «συνδυασμένη επιβάρυνση» άρχισε από προχτές το πρωί και συνεχίστηκε με αυξάνουσα ένταση μέχρι χτες το μεσημέρι. Η βροχή που άρχισε από νωρίς χτες στην Πτολεμαΐδα, αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού, αναμένονταν σωτήρια, καθώς οι ειδικοί ευελπιστούσαν ότι θα υπάρξει ύφεση του περιβαλλοντικού επεισοδίου από το απόγευμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου