Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Εφημερίες: πληρωμές με κατασχέσεις;

από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Κατά των διοικητών των νοσοκομείων που εκδίδουν προγράμματα εφημεριών με «εντέλλεσθαι», θα στρέφονται οι νοσοκομειακοί γιατροί. 
Θα ζητούν την κατάσχεση της περιουσίας τους για να πληρωθούν οι υποχρεωτικές και πλεονάζουσες εφημερίες, από τη στιγμή που τα ίδια τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα γι' αυτά τα προγράμματα. Στο μεταξύ, επισχέσεις εργασίας και προγράμματα τεσσάρων εφημεριών για κάθε γιατρό και τον Απρίλιο αποφάσισαν οι γιατροί πολλών νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας. 
Στην τραγικότερη κατάσταση όλων των περιφερειών της χώρας βρίσκονται τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς της συγκεκριμένης περιφέρειας. Οι ελλείψεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 13 μηνών βρέφους από την Κοζάνη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, μετά από έναν «Γολγοθά» ημερών, εξόργισαν τους κατοίκους της Κοζάνης. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις τραγικές ελλείψεις των νοσοκομείων και τον θάνατο του βρέφους, πραγματοποιούν σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Μεγάλη Τετάρτη, 31 Μαρτίου, έξω από το δημαρχείο της Κοζάνης.
Διαμαρτυρία μέσω «facebook» Κάτοικοι της πόλης δημιούργησαν μάλιστα σελίδα στο «facebook» (http://www.facebook.com/group.php?gid=110650385617209) στην οποία καλούν όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση, για την απαξίωση των νοσοκομείων της περιφέρειάς τους και την ανάγκη άμεσης λήψης πρωτοβουλιών για τη πρόσληψη ιατρικού προσωπικού. Ηδη, περί τα 8.000 μέλη ζήτησαν, μέσω της συγκεκριμένης σελίδας του «facebook», να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του 13 μηνών βρέφους, δήλωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί Δυτικής Μακεδονίας, που στηρίζουν την πρωτοβουλία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Δυτικής Μακεδονίας, Συριανό Καχλάν, οι κλινικές λειτουργούν με 3 γιατρούς, στην καλύτερη περίπτωση, τη στιγμή που μια κλινική θεωρείται ασφαλής όταν έχει το λιγότερο 4-5 γιατρούς. «Οι 300.000 κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του Θεού. Οι ρυθμοί των χρεών στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνονται σε σχέση με την περίοδο του Δ. Αβραμόπουλου», τόνισε ο Σ. Καχλάν. 
Ο προεδρεύων της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, τόνισε, ότι οι 8 θέσεις γιατρών κλάδου ΕΣΥ Επιμελητών Β' που εγκρίθηκαν για το Νοσοκομείο Κοζάνης και οι 9 θέσεις για την Πτολεμαΐδα, «είναι μερικές από τις προκηρύξεις που ακούμε τόσα χρόνια, αλλά ποτέ δεν βλέπουμε γιατρούς στα νοσοκομεία. Βαρεθήκαμε να ακούμε για προκηρύξεις και για δημοσιεύσεις θέσεων σε ΦΕΚ. Κανένας άρρωστος, που θα προσφύγει σε νοσοκομείο, δεν θα εξεταστεί από ΦΕΚ αλλά από γιατρούς. Δυστυχώς, γιατροί δεν υπάρχουν», δήλωσε.
Ερώτηση για τον θάνατο του 13 μηνών βρέφους και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης. Ρωτάει την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αν το υπουργείο Υγείας θα αναλάβει τις ευθύνες του για την τραγική κατάληξη του παιδιού, εξαιτίας της έλλειψης κλινικών στη Δ. Μακεδονία. 
Σε γενικές τους συνελεύσεις, οι νοσοκομειακοί γιατροί Θράκης, Νάουσας, Σερρών, Γιαννιτσών και Γρεβενών αποφάσισαν να συνεχίσουν τις επισχέσεις εργασίας και να καταθέσουν προγράμματα 4 εφημεριών για κάθε γιατρό τον Απρίλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας