Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Μαυροματίδης Δ.: Τοποθέτηση στην ΚΕΔΚΕ για το ρόλο των ΤΕΔΚ & τους ειδικούς συνεργάτες Δήμων ενόψει «Καλλικράτη»


Α. Ο ρόλος των ΤΕΔΚ στο νέο περιβάλλον
Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων που προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή μέσα από το σχέδιο Καλλικράτης, ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα διότι τώρα είμαστε στο τελικό στάδιο σχεδιασμού, είναι του ρόλου των ΤΕΔΚ. Παραθέτω πρώτες σκέψεις όσον αφορά στο ρόλο που θα μπορούσαν να επιτελέσουν οι ΤΕΔΚ μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται:
  1. Ο ρόλος των ΤΕΔΚ σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να περιοριστεί σε απλά συνδικαλιστικά πλαίσια, αλλά θα πρέπει να επιτελεί διακριτό επιτελικό, συντονιστικό, υποστηρικτικό και εν τέλει αναπτυξιακό ρόλο.
  2. Η υπάρχουσα συσσωρευμένη εμπειρία των στελεχών των ΤΕΔΚ και κυρίως των Συμβούλων Ανάπτυξης στο σχεδιασμό και διαχείριση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δράσεων, αποτελεί ένα κρίσιμο κεφάλαιο που καλό είναι να αξιοποιηθεί μέσα από το νέο σχεδιασμό. Ειδικότερα θα παρουσιαστεί ένα έλλειμμα προγραμματισμού - συντονισμού για θέματα διαδημοτικών συνεργασιών, δηλαδή αναπτυξιακών πρωτοβουλιών ή παρεμβάσεων οι οποίες δεν θα είναι αρμοδιότητες του 2ου βαθμού. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει υποστήριξη σε επίπεδο προγραμματικό συντονισμού των χρηματοδοτικών προγραμμάτων δεδομένου ότι δεν υποκαθίστανται οι αρχές διαχείρισής τους. Δηλαδή θα μπορούμε να έχουμε μια δομή προγραμματισμού που θα «βλέπει» θέματα συντονισμού και υποστήριξης των πρωτοβουλιών της  πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και θα υποβοηθά όπου απαιτείται τόσο τις κεντρικές δομές προγραμματισμού όσο και των νέων Δήμων.
  3. Βασικό στοιχείο του αποτελεσματικού σχεδιασμού σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, αποτελεί η συνεχής και αξιόπιστη καταγραφή της φέρουσας ικανότητας κάθε δήμου, καθώς και των αναπτυξιακών, κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων κάθε νομού. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η σύσταση ενός Κέντρου Τεκμηρίωσης σε κάθε ΤΕΔΚ, το οποίο σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την Στατιστική Υπηρεσία θα συγκεντρώνει, θα επεξεργάζεται και θα παρέχει τις σχετικές πληροφορίες σε όλα τα διοικητικά επίπεδα. Μέσα από το μηχανισμό των Κέντρων Τεκμηρίωσης, θα διασφαλίζεται η αξιοπιστία των στοιχείων και η τεχνοκρατική τεκμηρίωση των σχεδιαζόμενων πολιτικών. Η φέρουσα ικανότητα θα επεκτείνεται και στο θέμα του στελεχιακού δυναμικού έτσι ώστε η ΤΕΔΚ θα μπορούσε επιπλέον να λειτουργεί ως οιονεί αντέννα του Εθνικού Κέντρου Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα της συνεχιζόμενης κατάρτισης των στελεχών της αυτοδιοίκησης. Οι αυξημένες ανάγκες κατάρτισης που θα προκύψουν και στα δύο αυτοδιοικητικά επίπεδα, σε συνδυασμό με τη συσσωρευμένη εμπειρία των στελεχών σε αντίστοιχες δράσεις, καθιστούν την παραπάνω συνεργασία μια «έξυπνη δράση» με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
  4. Με αφορμή την πρόβλεψη συνηγόρου του δημότη σε επίπεδο δήμου, θα μπορούσαν οι ΤΕΔΚ μέσα από κατάλληλη προετοιμασία να λειτουργήσουν ως «back office» υποδομές των δήμων στο επίπεδο του σημερινού νομού, όπου θα υποστηρίζουν τους δήμους με δράσεις οριζόντιας υποστήριξης, μεταφοράς τεχνογνωσίας από άλλους δήμους μέσα από τη δικτύωση, προετοιμασία εκθέσεων για τα αποτελέσματα και προτάσεων βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους δημότες κλπ. 
Β. Ο ρόλος του υπάρχοντος στελεχιακού δυναμικού των συμβούλων υποστήριξης
Πέραν των ΤΕΔΚ υπάρχει ένα αξιόλογο στελεχικό δυναμικό που στελεχώνει τους δήμους είτε με τη μορφή συνεχόμενων συμβάσεων έργου είτε ως σύμβουλοι Δημάρχου και που στην πραγματικότητα αποτελούν το στελεχιακό δυναμικό ή μέρους αυτού των Δήμων, ιδιαίτερα των «καποδιστριακών». Η παρουσία τους και την επόμενη μέρα, από 1-1-2011, είναι σημαντική διότι ακριβώς γνωρίζουν τον χώρο σε τεχνοκρατικό επίπεδο με τη μακρά εμπειρία που αποκόμισαν. Εδώ πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη άμεσης ενσωμάτωσης τους στους νέους Δήμους στελεχώνοντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες υποστήριξης κατά τρόπο ανάλογο με το στελεχιακό δυναμικό που στελέχωσε την 1η διοικητική μεταρρύθμιση το 1998. Το μεταβατικό διάστημα λειτουργίας είναι κρίσιμο για την επιτυχία τους εγχειρήματος και την υποστήριξη του δημότη. Θα πρέπει άμεσα να δίνονται λύσεις σε όλη των επικράτεια των νέων διευρυμένων δήμων, με στελεχιακό δυναμικό το οποίο να γνωρίζει προβλήματα που ανακύπτουν σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή εντός των ορίων ΟΤΑ που έχουν συνενωθεί. Η ανάγκη αυτή γίνεται μεγαλύτερη στους υπό «απορρόφηση» ΟΤΑ και θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα ειδικά για απορρόφηση αυτού του στελεχιακού δυναμικού.
Αθήνα 19-3-10 Μαυροματίδης Δημήτρης  Ηλεκτρολόγος Μηχανικός  Μέλος ΔΣ ΤΕΔΚ  Kοζάνης www.mavromatidis.gr

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η οριστική ψήφιση Καλλικράτη προσδιορίζει οριστικά το νέο-δήμο Σερβίων, με εδρα τα Σέρβια και την διοικητική υπαγωγή Βελβεντού,Καμβούνια και Λιβαδερού.
Αυτό που αρχίζει πλέον να συζητιέται είναι οι επικείμενες υποψηφιότητες για τις δημοτικες εκλογές 14/11...
Εντυπωσιακή είναι η συζητηση στην ΝΔ για υποψηφιότητα για το Δήμο Σερβίων του κ Σόκουτη, μια και οι πιθανότητες να ορισθεί υποψήφιος απο τον αρχηγό ΝΔ κ Σαμαρά είναι 100%...
Η υποψηφιότητα Σόκουτη είναι η πρώτη και κύρια επιλογή για την ΝΔ.
Αν στο πλαίσιο Καλλικράτη, το Ρύμνιο υπαχθεί διοικητικά στα Σέρβια, ενδιαφέρον για την δημαρχία Σερβίων ετοιμάζεται να εκδηλώσει και ο Μαργαρίτης...
Απο το χώρο του Πασοκ ενδεχόμενη...υποψηφιότητα Στεργίου είναι απίθανη, αφού ο σημερινός...δήμαρχος(!) Βελβεντού αγωνίζεται να...παραμείνει δήμαρχος Βελβεντού και μόνο!!!
Ειδικοί παρατηρούν οτι ο Στεργίου, δεν εχει το πολιτικό ανάστημα για υποψηφιότητα στο πλαίσιο του νεου-δήμου Σερβίων, αφού ο Καλλικράτης του προκαλεί...αναταραχή και αβεβαιότητα για το πολιτικό του μέλλον!!!!

Ανώνυμος είπε...

"Ειδικοί παρατηρούν οτι ο Στεργίου, δεν εχει το πολιτικό ανάστημα για υποψηφιότητα στο πλαίσιο του νεου-δήμου Σερβίων, αφού ο Καλλικράτης του προκαλεί...αναταραχή και αβεβαιότητα για το πολιτικό του μέλλον!!!!"
ΟΧΙ ΕΜΠΑΘΕΙΕΣ
Ο κ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ. ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΟΣ & ΔΙΑΦΑΝΗΣ.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΑΡΚΗΣ!
ΑΝ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΓΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΣΕΡΒΙΑ - ΒΕΛΕΒΕΝΔΟ ΚΛΠ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΟΔΕΥΣΕΙ.

Φίλος των Σερβίων και του Βελβενδού απο την Αιανή, που υπηρέτησε και στις δυο πόλεις.

Ανώνυμος είπε...

Τι βιάζεστε για υποψήφιους. Μόνο από το Βελβεντό υπάρχουν; Γιατί, Κοκολιός και Τσολακίδης είναι άσχημοι; Τόσα παραπάνω έχουν οι άλλοι. Αυτά από το Μάϊο και μετά.

Ανώνυμος είπε...

ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
ΟΡΙΣΤΙΚΑ 4 ΔΗΜΟΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ. ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
ΟΝΟΜΑΤΑ:
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Ο Β. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ.
ΣΤΗ Ν.Δ ΠΑΙΖΕΙ ΟΝΤΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ Γ. ΣΟΚΟΥΤΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑ ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ.
ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΚΕ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΑΥΤΟΝΟΜΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΒΕΛΒΕΝΔΟΥ.
ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ...

Ανώνυμος είπε...

Σιγά 9.36 πολλές αποκλειστικότητες έχεις. Μήπως είσαι δημοσιογράφος; Πάντως αν η σύνθεση των ψηφοδελτίων γίνει κυρίως με κομματικό κριτήριο όπως τα παρουσιάζεις, ξέρεις ποιοι θα προωθηθούν. Η ποιότητα θα πάει περίπατο.

ΔΗΜOΤΗΣ ΣΕΡΒIΩΝ είπε...

Ο ΣΤΕΡΓΊΟΥ IΣΩΣ ΕIΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕI ΝΑ ΠAΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧH ΜΠΡΟΣΤA. ΘΑ ΘΕΛHΣΕΙ OΜΩΣ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΤEI? ΔYΣΚΟΛΟ ΤΟ ΒΛEΠΩ ΕAΝ Ο IΔΙΟΣ ΔΕΝ KRINEI OΤΙ ΤΟ ΝEΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ ΘΑ ΔΏΣΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚA ΙΚΑΝΟYΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟYΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦEΡΟΥΝ ΣΤHN ΚΟΙΝΩΝIΑ.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως σημεία-κλειδιά στην επιλογή υποψηφίου, από όλες τις πλευρές, θα είναι η εμπειρία, η διάθεση, αλλά και η ικανότητα και διάθεση να "συνθέσει" θέσεις, απόψεις, αντιπαλότητες και τοπικές αντιθέσεις, εφόσον, φυσικά, μιλάμε για έναν μεγάλο Δήμο Σερβίων. Και δύσκολα εγώ βλέπω τετοια πρόσωπα σήμερα...Φυσικά, εσείς γνωρίζετε πρισσότερα!! Για να δούμε...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

TI EINAI O 4os ΔΗΜΟΣ? ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ? ΠΟΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ. ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΜΙΑ. ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. ΔΙΟΤΙ ΜΗΝ ΚΑΡΤΕΡΑΤΕ ΠΡΟΚΟΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΡΒΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ.
ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΠ, και άλλος δημοσιογράφος προέκυψε - 4.18 - άγνωστος και προφανώς θα αρχίζει τους ανώνυμους σχολιασμούς.Το ερώτημα είναι αν ο εμφανιζόμενος αυτός..δημοσιογράφος, που γράφει ΚΕΦΑΛΑΙΑ, είναι επαγγελματίας και αν είναι μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ-Θ!
Εκτός, αν αυτοχρίσθηκε αυτοβούλως -ο 4.18- Δημοσιογράφος της περιοχής Κοζάνης, οπότε απο σήμερα ενας ακόμα ανώνυμος-δημοσιογράφος προστέθηκε στα σχόλια του μπλόγκ!

Ανώνυμος είπε...

Τα έχουμε συζητησει τα περι ανωνυμίας. Και τα περι ΕΣΗΕΜΘ. Νομίζω πως το ai-vres -και πολύ καλώς- επιτρεπει ολα τα σχολια, αρκει να ειναι ευρεπη. Δημοσιοσιογραφων, "δημοσιογραφων", γιατρων, δικηγόρων, υδραυλικών, δασκάλων, ανέργων...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Ξέρετε ΠΠ, προκαλεί κατάπληξη πως...ενας τυχαίος ανώνυμος ''αυτοχρίσθηκε'' αυτοβούλως σήμερα...''δημοσιογράφος'' της Κοζάνης!
Πως δεν μας είπε -4.18- οτι ειναι δημοσιογράφος του Καρπενησίου ή της Καλαμάτας!!!
Μια ερώτηση για τον 4.18, για να δουμε το δημοσιογραφικό του γίγνεσθαι...
>> Ποια είναι η ιεραρχική δομή σε μια εφημερίδα και ποιοί είναι οι τομείς Ρεπορτάζ που επανδρώνεται σε επίπεδο συντακτών;

Ανώνυμος είπε...

EINAI POLY SHMANTIKO NA KATEBEI O KYRIOS SOKOYTHS STO DHMO SERVION GIA NA KANEI OSA DEN PROLABE NA KANEI STA 4 XRONIA POY HTAN ANTINOMARXHS KAI PROTA PROTA TO DROMO KOZANH SERVIA. DEN TON EFTASAN 4 XRONIA STH NOMARXIA THELEI KAI ALLA 4 STH DHMARXIA TON SERVION.TREXA GYREVE DHLADH KAI ALIMONO MAS. AINTE DEN PATE SPITIA SAS LEO EGO OLOI NA BGEI KANENA NEO SOBARO ATOMO MPAS KAI KANEI TIPOTA. ETHNOSOTHRES OLOI SAS.

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΤΙΓΕΛΙΟ ΘΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ. ΟΙ ΑΙΑΝΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΛΒΙΝΤΙΩΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥΣ - ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ ΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΠΙΒΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ- ΟΙ ΔΕ ΣΕΡΒΙΩΤΕΣ ΠΕΡΙΧΑΡΕΙΣ ΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΙΑΝΟΙ ΒΑΦΤΙΣΑΝ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΗΔΗ ΩΣ ΔΗΜΟ ΣΕΡΒΙΩΝ. ΑΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΜΙΚΡΟΤΟΠΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΠΩΣΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟ ΜΕ ΚΟΖΑΝΗ. ΜΟΝΟ ΟΦΕΛΗ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΚΡΙΝΙΕΣ. ΩΠΑ, ΕΔΩ ΜΑΛΛΟΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΣΕΡΒΙΩΤΕΣ. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ

Το Προφίλ μας