Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Χωρίς παιδίατρο τα νοσοκομεία Κοζάνης & Πτολεμαΐδας με αποτέλεσμα το θάνατο ενός παιδιού

Εικόνες ντροπής από το ΕΣΥ Θύμα της αναλγησίας του συστήματος ένα βρέφος από την Κοζάνη,
το οποίο κατέληξε προχθές
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ενα τραγικό περιστατικό με θύμα βρέφος ενός έτους, από αυτά που σημειώνονται καθημερινά σχεδόν στα νοσοκομεία πλην όμως σπανίως βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έρχεται να υπογραμμίσει την εικόνα ντροπής που εμφανίζει το σύστημα Υγείας και το μέγεθος της χρεοκοπίας της ίδιας της κοινωνίας μας. Ο μικρός Γιάννης από την Κοζάνη, αφού ταλαιπωρήθηκε επί αρκετές ημέρες μεταφερόμενος από νοσοκομείο σε νοσοκομείο στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, κατέληξε προχθές στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.
Παρέμβαση εισαγγελέα
Ακόμη και το άψυχο κορμάκι του, όμως, δεν γλίτωσε από την απίστευτη αναλγησία και το χάος του συστήματος: χρειάστηκε η παρέμβαση του εισαγγελέα για να νεκροτομηθεί το πτώμα, καθώς οι ιατροδικαστές διαφωνούσαν σε τίνος ωράριο εμπίπτει η διενέργεια της νεκροψίας! Η απίστευτη ιστορία με την τραγική κατάληξη ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες στην Κοζάνη, όταν το νήπιο έκανε εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας. Μερικές μέρες μετά, το παιδί αδιαθέτησε εμφανίζοντας συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και οι γονείς του το πήγαν σε ένα παιδίατρο του ΤΕΒΕ να το εξετάσει, μια και στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπως και στο γειτονικό της Πτολεμαΐδας, δεν λειτουργεί παιδιατρική κλινική. Ο γιατρός διέγνωσε μιας μορφής αλλεργικό άσθμα και τους συνέστησε να αλλάξουν φαρμακευτική αγωγή. Η κατάσταση, όμως, χειροτέρευε και οι γονείς αναγκάστηκαν να το μεταφέρουν στο νοσοκομείο της Βέροιας, όπου οι εκεί οι γιατροί τούς είπαν πως ο μικρός είχε προσβληθεί από γαστρεντερίτιδα. Οπως όμως υποστηρίζουν, κανένας από αυτούς δεν τους εξηγούσε τι έπρεπε να γίνει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ούτε οι γιατροί έκαναν κάτι κι έτσι πήραν το παιδί και το πήγαν στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης.
Εκεί, όμως, σύμφωνα πάντα με όσα ισχυρίζονται, λόγω γραφειοκρατίας και χαλαρότητας χάθηκαν πολύτιμες ώρες χωρίς να χορηγηθούν ούτε καν αντιπυρετικά στο παιδί, που ήδη είχε αρχίσει να κιτρινίζει. Σε κάποια στιγμή, το νήπιο μελάνιασε και τότε οι αρμόδιοι του νοσοκομείου κάλεσαν διασώστες του ΕΚΑΒ, που το μετέφεραν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου διασωληνώθηκε αμέσως. Οι γιατροί τους είπαν ότι το παιδάκι είχε υποστεί σοκ εξαιτίας αφυδάτωσης, αλλά κατάφεραν να το επαναφέρουν και να το κρατήσουν στη ζωή με μηχανική υποστήριξη μέχρι την Τετάρτη, οπότε και κατέληξε από πνευμονική και καρδιακή εμβολή.
Αρνούνταν λόγω... βάρδιας
Η ταλαιπωρία του βρέφους δεν σταμάτησε με το που έκλεισε για πάντα τα ματάκια του. Οταν οι τραγικοί γονείς του, ζήτησαν να γίνει η νεκροψία - νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου, βρέθηκαν ενώπιον μιας απίστευτης εμπλοκής: αρνούνταν να διενεργήσουν τη διαδικασία οι ιατροδικαστές με τον ισχυρισμό ότι δεν ενέπιπτε στο ωράριό τους! Ο ένας έλεγε ότι η βάρδια του είχε λήξει και πρέπει να παραβρεθεί σε επιστημονική ημερίδα και ο άλλος ότι η υπηρεσία του δεν είχε αρχίσει ακόμη. Αναυδοι οι συγγενείς παρακολουθούσαν τους διαγκωνισμούς και όταν συνήλθαν από το σοκ, αναγκάστηκαν να προσφύγουν στον εισαγγελέα, που έδωσε εντολή να γίνει άμεσα νεκροτομή του πτώματος την οποία προθυμοποιήθηκε να κάνει άλλος, εκτός υπηρεσίας ιατροδικαστής. Η προετοιμασία ολοκληρώθηκε και την τελευταία στιγμή, εντελώς τυχαία, αποκαλύφθηκε ότι το πτώμα που επρόκειτο να νεκροτομηθεί δεν ανήκε στο εν λόγω παιδάκι! Ο μικρός Γιάννης πιθανότατα δεν θα είχε αυτή την κατάληξη εάν στο νοσοκομείο της Κοζάνης λειτουργούσε το παιδιατρικό τμήμα που έχει κλείσει από το Νοέμβριο του 2009 λόγω έλλειψης παιδιάτρων!
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΝΤΟΠΗ ΣΤΟΝ 21ΑΙΩΝΑ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ.ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ , ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΒΑΘΕΙΑ..
ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΙΝΕ-ΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ? Η ΓΙΑΤΡΟΣ..? ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΕΡΙΩΣΕΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ? ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΟΥΝ...? ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ?. ΓΙΑΤΙ? ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ? ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΤΡΟΣ ? ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ? ΑΣ ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον Ανώνυμο Φίλο. Αλλά πρέπει κι εμείς που είμαστε γονείς και ανεχόμαστη αυτή την κατάσταση (μπάχαλο με λίγα λόγια) να δράσουμε με άλλους τρόπους και να κινηθούμε σε άλλες κατευθύνσεις. Να βγούμε και να στηθούμε έξω από το Νοσοκομείο και να ακουστεί η φωνή μας. Να κάνουμε κατάληψη. Να καλέσουμε τα κανάλια και να φανεί επιτέλους ανοιχτά στον κόσμο αυτό το μπάχαλο που λέγεται Νοσοκομείο και δεν ενδιαφέρεται κανείς από τους άρχοντες της τοπικής κοινωνίας. Που είστε βρε άρχοντες; Δεν έτυχε να περάσετε από κει πέρα; Πρέπει να συμβαίνουν τέτοια τραγικά γεγονότα; παρόλα αυτά κανείς δεν κατήγγειλε κάτι. Ας ελπίσουμε ότι κάποις θα ενδιαφερθεί και θαεφησυχαστούμε σαν γονείς

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ! ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑΜΕ.ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΦΙΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΣ ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ.ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΜΙΖΕΣ ( ΓΑΛΑ,ΚΡΜΕΣ,ΣΙΡΟΠΙΑ,)ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΝΕΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕ ΣΤΡΑΒΟ ΜΑΤΙ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ? ΑΛΛΟ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΣΤΑ ΔΥΟ... ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΔΕΝ ΥΠΑΧΡΕΙ ΔΟΙΗΚΗΣΗ ΒΑΛΑΝ ΤΟΝ ΛΩΤΙΔΗ ΔΟΙΗΚΗΤΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑΙΚΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΣΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΡΕ ΛΩΤΙΔΗ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΣΕ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΣ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ,ΤΟ ΚΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΥΤΟ? ΟΧΙ. ΠΑΛΙ ΣΝΑ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΧΙΡΟΚΡΟΤΟΥΣΑΜΕ . ΟΠΟΤΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ. Ο ΛΩΤΙΔΗΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΜΠΑΧΑΛΟ ΚΑΙ ΤΙ ΒΡΩΜΙΑ ΥΠΑΧΡΕΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ? ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΕΓΩ ΘΑ ΒΓΑΛΩ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ? ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ? Ε ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΜΕ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΚΕΦΤΗΚΕ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΚΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ,ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ .ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΘΕΤΡΙΝΟΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ ΟΙ ΟΠΙΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΛΑΦΡΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΔΗΘΕΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ . ΦΤΥΣΙΜΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΝΩ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ , ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΖΕΡΟΙ,ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ .ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΙΑΤΡΩΝ , ΑΝ ΤΟΛΜΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΣ ΜΕ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Το Προφίλ μας