Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Η "ΕΝΩΣΗ" μαζί με όλους τους πολίτες της Δυτ. Μακεδονίας συμμετέχει στη σιωπηλή διαμαρτυρία της Μ. Τετάρτης

Τα νοσοκομεία στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας με αποτέλεσμα να παρέχονται πλημμελείς υπηρεσίες και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών. Εφημερεύουν καθημερινά, 365 ημέρες το χρόνο σε ανοιχτή εφημερία, έχοντας τόσο την ευθύνη της αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών, όσο και την ευθύνη της νοσηλείας και αντιμετώπισης των ήδη νοσηλευομένων ασθενών. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μεγάλη δυσκολία στην στελέχωση με γιατρούς, καθώς κανείς δεν επιθυμεί να εργαστεί υπό τέτοιες συνθήκες και οι ήδη υπάρχοντες με την πρώτη ευκαιρία φεύγουν προς άλλα νοσοκομεία ή παραιτούνται !!!!! 
Το τραγικό περιστατικό με το θάνατο του μικρού Γιαννάκη από την περιοχή που αφού ταλαιπωρήθηκε σε διάφορα νοσοκομεία, ελλείψει παιδιάτρων, κατέληξε πριν λίγες μέρες στο Ιπποκράτειο (ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιώντας χιλιάδες άτομα μέσω Facebook), είναι η κορυφή του παγόβουνου των συσσωρευμένων προβλημάτων που παρουσιάζει η παροχή δημόσιας υγείας στην περιοχή αλλά και σε όλη τη χώρα Για να μπορέσει να καταλάβει κάποιος το πόσο ζοφερή είναι η εικόνα που υπάρχει σήμερα στα νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας αξίζει ενδεικτικά να αναφέρουμε τα παρακάτω : 
• Παιδίατροι: ένας στο ΓΝ Γρεβενών και ένας στο ΓΝ Κοζάνης, χωρίς λειτουργία κλινικής, νοσηλεία ασθενών και εφημερία, ενώ στο ΓΝ Πτολεμαΐδας ένας παιδίατρος, με λειτουργία κλινικής. Επομένως δεν υπάρχει αντιμετώπιση των παιδιατρικών περιστατικών και τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία των παιδιών σε ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία. Τέλος δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν τοκετοί και υπολειτουργούν οι μαιευτικές κλινικές, ενώ η Μαιευτική Φλώρινας είναι κλειστή. 
• Οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού Κοζάνης, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας λειτουργούν με έναν νεφρολόγο, η κάθε μια, που εφημερεύει καθημερινά όλο το μήνα. 
• Αξονικοί Τομογράφοι Κοζάνης- Πτολεμαΐδας: Υπολειτουργούν χωρίς καθημερινή εφημερία, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μέρες του μήνα που οι ασθενείς διακομίζονται ακόμα και στην Θεσσαλονίκη για την διενέργεια Αξονικής Τομογραφίας. Τα τακτικά περιστατικά υποβάλλονται σε αξονική σε ιδιωτικά εργαστήρια με το ανάλογο κόστος. 
• Έλλειψη ειδικών γιατρών: Ενδεικτικά στο νοσοκομείο Κοζάνης υπάρχουν δύο καρδιολόγοι, 3 παθολόγοι, στο νοσοκομείο Γρεβενών: 3 παθολόγοι, 3 χειρουργοί, 2 αναισθησιολόγοι και στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: 2 παθολόγοι, 3 καρδιολόγοι, δύο ακτινολόγοι, ένας μόνιμος στο μικροβιολογικό μαζί με έναν επικουρικό, ενώ ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στις άλλες κλινικές. 
• Στο ΓΝ Γρεβενών δεν εφημερεύει χειρουργός 6 ημέρες το μήνα, και το ακτινολογικό εργαστήριο είναι κλειστό για 9 ημέρες το μήνα δεν υπάρχει παιδίατρος για 18 ημέρες. Σε 2 μήνες τελειώνει η θητεία του επικουρικού αναισθησιολόγου και δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν ούτε οι στοιχειώδεις επεμβάσεις. Χωρίς να τηρούνται τα κριτήρια ασφάλειας και ποιότητας κατά την εφημερία. Υπάρχει ένας γαστρεντερολόγος και ένας νευρολόγος σε όλη την Δυτική Μακεδονία. Οι ασθενείς, που χρειάζονται επείγουσα ενδοσκόπηση για την αντιμετώπιση αιμορραγίας, διακομίζονται με κίνδυνο της ζωής τους στην Θεσσαλονίκη. Οι τακτικές γαστρεντερολογικές εξετάσεις γίνονται σε ιδιώτες γιατρούς, ή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει βέβαια κανείς αιματολόγος, νευροχειρουργός, ογκολόγος, ενδοκρινολόγος. 
• ΜΕΘ: Μόλις 4 κρεβάτια στην Πτολεμαΐδα. Στην Κοζάνη δεν λειτουργεί ακόμη, ενώ έχει διορισθεί διευθυντής στην ΜΕΘ εδώ και δύο χρόνια έχει εξοπλισθεί,. Ο δεύτερος γιατρός που είχε διορισθεί κουράσθηκε να περιμένει και άλλαξε νοσοκομείο. 
Το ΕΚΑΒ δε διαθέτει τα αναγκαία πληρώματα για την κάλυψη των αναγκών που είναι ιδιαίτερα αυξημένες και λόγω των συχνών διακομιδών και μεταφορών των ασθενών για παρακλινικές εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια. Το ΕΚΑΒ Πτολεμαΐδας δεν έχει πλέον πληρώματα για να στελεχωθούν όλες οι βάρδιες. Επειδή:
- Mόνο λόγω υπεράνθρωπων προσπαθειών και κυρίως τύχης δεν έχουμε θανάτους ασθενών, αν και σίγουρα έχουμε καθυστερήσεις στην έγκαιρη και ενδεδειγμένη αντιμετώπιση.
- Η όλη κατάσταση εκθέτει το ΕΣΥ της χώρας και βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των πολιτών. 
- Οι προσλήψεις ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ έχουν παγώσει. 
To Σωματείο Ενέργειας Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε-ΔΕΗ «Η ΕΝΩΣΗ» συμπαρίσταται στην πρωτοβουλία των ενεργών πολιτών της Κοζάνης και δηλώνει παρών στην σιωπηλή διαμαρτυρία την Μ. Τετάρτη (31/3), στην κεντρική πλατεία της πόλης, για την απαξίωση των νοσοκομείων της Περιφέρειας και την ανάγκη άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να στελεχωθούν οι κλινικές με ΙΑΤΡΙΚΟ και ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ προσωπικό. 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας