Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Εκρηξη οργής για το αδικοχαμένο βρέφος

To group στο facebook
http://www.facebook.com/group.php?gid=110650385617209 
του Γιάννη Παππά από τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Κοζάνη ο θάνατος του 12μηνου αγοριού από την περιοχή, το οποίο, αφού ταλαιπωρήθηκε εξαιτίας της έλλειψης παιδιάτρων σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, μεταφέρθηκε με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο της Βέροιας για να «καταλήξει» πριν από λίγες μέρες στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο περιστατικό, δύο μήνες μετά την εξίσου σοβαρή περιπέτεια που περιέγραψε στον «Α» ότι έζησε ένας πατέρας τριών παιδιών από την Καλαμιά Κοζάνης (το 19 μηνών αγοράκι του, που αντιμετώπιζε σοβαρότατο πρόβλημα δηλητηρίασης, σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή χάρη στην ηρωική προσπάθεια ενός γιατρού παθολόγου - διαβητολόγου του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, που οικιοθελώς παρενέβη και παρείχε τις πρώτες βοήθειες), έρχεται να αναδείξει το αδιέξοδο του συστήματος υγείας στην περιφέρεια και τις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που υπάρχουν στα νοσοκομεία. 
Αυτές οι υποθέσεις, όπως και άλλα περιστατικά ταλαιπωρίας ασθενών που απευθύνονται στις υγειονομικές μονάδες της δυτικής Μακεδονίας, κινητοποιούν τους ενεργούς πολίτες που ήδη προσανατολίζονται σε συγκεκριμένες δράσεις μέσω δημοφιλών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. 
Μέσα σε λίγες μέρες, 5.972 μέλη του Facebook «απαιτούν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το θάνατο του 12μηνου Γιαννάκη», ενώ μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, περισσότερα από 1.400 μέλη απαιτούν την πλήρη λειτουργία των νοσοκομείων της δυτικής Μακεδονίας. 
Μάλιστα, για πρώτη φορά στην πόλη της Κοζάνης, χρήστες του διαδικτύου καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση που θα λάβει χώρα τη Μ. Τετάρτη (31/3) στην κεντρική πλατεία. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι 
Τρεις εκ των διαχειριστών του συγκεκριμένου γκρουπ μίλησαν στον «Α» για την πρωτοβουλία αυτή. «Το τραγικό περιστατικό, που αφορούσε το θάνατο ενός μικρού παιδιού, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σχετικά με το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην περιοχή. Τριακόσιες και πλέον χιλιάδες κάτοικοι, οι οποίοι αποτελούν τον πληθυσμό της δυτικής Μακεδονίας, βιώνουν καθημερινά την έλλειψη βασικών δομών υγείας, κάτι που τους δημιουργεί έντονη ανασφάλεια για το αύριο που τους ξημερώνει», τόνισε ο Περικλής Αλειφέρης. 
«Κόντρα στην παθητική στάση της εποχής αποφασίσαμε μέσω ενός κοινωνικού δικτύου να ξεσηκώσουμε τον κόσμο προκειμένου να διεκδικήσουμε αυτό που σε προηγμένες κοινωνίες αποτελεί δεδομένο: νοσοκομεία, δηλαδή, που να λειτουργούν», επισήμανε ο Αλέξης Κωτούλας.  
«Μέσα από το γκρουπ στο Facebook με την ονομασία «Απαιτούμε την πλήρη λειτουργία των νοσοκομείων της δυτικής Μακεδονίας» προσπαθούμε για πρώτη φορά σε επίπεδο περιφέρειας όλοι μαζί να ενώσουμε τις φωνές μας μέσα από τη σιωπή μας. Ετσι καλούμε όλο τον κόσμο της δυτικής Μακεδονίας να συμμετάσχει στη σιωπηρή αυτή διαμαρτυρία», συμπλήρωσε ο Βασίλης Παπαδημητρίου. 
Η κατάσταση του ΕΣΥ στην περιφέρεια κινητοποιεί και τα εργατικά σωματεία της περιοχής, που καλούν κοινωνικούς φορείς, εργατικές οργανώσεις, συνδικαλιστές και εργαζομένους να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που διοργανώνουν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης την ερχόμενη Παρασκευή.  
Αναβρασμός στους κόλπους των ιατρών Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας, Συριανός Καχλάν, σήμερα θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου αναλυτικά όλα τα κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της περιφέρειας. Οπως τόνισε στον «Α», «αυτό που σήμερα απαξιώνεται είναι ο πυρήνας του συστήματος και αφορά την επείγουσα ιατρική». Μιλώντας για τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία της περιφέρειας, επισήμανε πως χρειάζεται άμεσα να προσληφθούν τουλάχιστον 40 ιατροί για να στελεχώσουν ζωτικής σημασίας κλινικές. «Αυτήν τη στιγμή η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή των συμπολιτών μας
Ενδεικτικά αναφέρω πως στην Κοζάνη δε λειτουργεί η Παιδιατρική (1 γιατρός) αλλά και η Μαιευτική (2 γιατροί) και υπολειτουργούν οι υπόλοιπες κλινικές, όπως, για παράδειγμα, η Καρδιολογική, αλλά και η Παθολογική που έχει μόνο 3 γιατρούς. Ηδη, έχουν κλείσει το Διαβητολογικό και το Ογκολογικό ιατρείο και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού έμεινε με ένα γιατρό. 
Στην Πτολεμαΐδα επικρατεί η ίδια κατάσταση σε Παιδιατρική και Μαιευτική. Υπάρχουν δύο μόνο καρδιολόγοι και ένας γιατρός στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.  
Στα Γρεβενά έχουμε έναν παιδίατρο και η Μαιευτική, με έναν επίσης γιατρό, έκλεισε και αυτή. Εχουμε 3 γιατρούς στο Παθολογικό και 3 στο Χειρουργικό και 6 μέρες εφημερεύει το νοσοκομείο χωρίς χειρουργό. 
Στη Φλώρινα, επίσης, η Παιδιατρική υπολειτουργεί με 2 παιδιάτρους. Για εμάς είναι μονόδρομος και δε θα επιτρέψουμε να κλείσουν νοσοκομεία και να γίνονται εκπτώσεις και περικοπές από την υγεία του λαού στο όνομα της οικονομικής κρίσης», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας