Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Επίσκεψη στο "Βιοχωριό"

Στο Βιοχωριό, το καλοκαίρι έχει δροσιά και το χειμώνα ζέστη. Όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, τα σπίτια «εκμεταλλεύονται» τη ζεστασιά του ήλιου και όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, προστατεύονται από τη σκιά των δέντρων. Τα υλικά μέσα στο σπίτι δεν είναι τοξικά και η ενέργεια προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά που βρίσκονται στη στέγη, από την ανεμογεννήτρια που φιλοξενείται στον κήπο και τις εγκαταστάσεις γεωθερμίας που «παίρνουν» τη ζέστη από το εσωτερικό της γης. Όλα τα κτίρια κοιτάνε στο νότο και έχουν μεταξύ τους τέτοια απόσταση ώστε να μπορεί να τα φωτίζει ο ήλιος ακόμα και το χειμώνα, όπου βρίσκεται σε χαμηλή θέση στον ουρανό. Το νερό δεν σπαταλιέται, ανακυκλώνεται και τα σκουπίδια δεν πετιούνται, γίνονται χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο. Οι δρόμοι είναι αρκετά μεγάλοι ενώ δεν απουσιάζουν οι ποδηλατόδρομοι.  
Όλα αυτά συμβαίνουν στο Βιοχωριό, που «χτίζεται» σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, στο Internet, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού πάνω στην οικολογική δόμηση και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό. Στην προσπάθεια δημιουργίας αυτής της ψηφιακής εφαρμογής, που θα είναι επισκέψιμη τους επόμενους μήνες, από το κοινό συμμετέχουν πάνω από 130 φοιτητές και νέοι μηχανικοί, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί από την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, τις Σέρρες, την Αθήνα, την Καρδίτσα και την Πελοπόννησο. Όλοι τους, επικοινωνώντας «ηλεκτρονικά» μέσω του διαδικτύου, αποφάσισαν να κάνουν κάτι για να δημιουργήσουν μια κοινωνία, όπου οι υποδομές θα σέβονται το περιβάλλον, θα εξοικονομούν ενέργεια, θα παράγουν λιγότερα σκουπίδια.
Η ιδέα για τη δημιουργία μιας μη κερδοσκοπικής, ανεξάρτητης ομάδας ατόμων, με την ονομασία «Βιοχωριό», ξεκίνησε από έναν νέο άνθρωπο, μόλις 28 χρονών, πριν από περίπου δύο χρόνια. «Επέστρεφα από την Φλώρινα και λίγο έξω από την Κοζάνη είδα έναν κύριο να βοηθά μια ηλικιωμένη γυναίκα να σηκώσει ένα ογκώδες αντικείμενο. Είδα μπροστά στα μάτια μου τι σημαίνει συνεργασία και σκέφτηκα ότι μια τέτοια συνεργασία μπορεί να υπάρξει μεταξύ νέων ανθρώπων σε έναν οικολογικό στόχο, όπως είναι η προώθηση και εφαρμογή της οικολογικής δόμησης», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διαχειριστής του «Βιοχωριού», Κώστας Ορδουμποζάνης, μηχανολόγος μηχανικός και υποψήφιος διδάκτωρ σε θέματα βιοκλιματικού σχεδιασμού στο πανεπιστήμιο της Κοζάνης. 
Αμέσως ο ίδιος επικοινώνησε με φίλους και γνωστούς του και μέσα σε ελάχιστο χρόνο, περίπου σαράντα άτομα βρέθηκαν να συνεργάζονται, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξετάζοντας τρόπους για να προωθήσουν το σκοπό τους. Ακολούθησε η ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών και η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, ενώ σιγά - σιγά ξεκίνησε το "χτίσιμο" του ψηφιακού «Βιοχωριού». «Μέσω της ιστοσελίδας www.bioxorio.com ο κόσμος θα μπορεί επισκέπτεται μια «ολοζώντανη» ψηφιακή εφαρμογή από όπου θα ενημερώνεται με τρισδιάστατα παραδείγματα για τον βιοκλιματικό και βιώσιμο σχεδιασμό, θα γνωρίζει πως φτιάχνονται κτίρια που εξοικονομούν ενέργεια και είναι φιλικά προς το περιβάλλον» σημειώνει ο κ. Ορδουμποζάνης.  
Το όλο εγχείρημα έγινε γρήγορα γνωστό και κέρδισε την υποστήριξη πολλών ανθρώπων, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 20 έως 30 ετών. «Όλα τα μέλη δουλεύουν αφιλοκερδώς και με θυσία του προσωπικού τους χρόνου. Ένδειξη της αποδοχής της ιδέας του Βιοχωριού είναι το γεγονός ότι η προσπάθεια διαδόθηκε μόνο δια στόματος και μέσω της συνεργασίας νέων ανθρώπων που δεν γνωρίζονται καν μεταξύ τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διαχειριστής του.  Μια πρώτη εικόνα του «Βιοχωριού» θα μπορούν να έχουν όσοι παρακολουθήσουν την ημερίδα για την «Οικολογική Δόμηση», που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημαρχείο Νεάπολης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιωσιμότητας. Η ημερίδα διοργανώνεται από το «Βιοχωριό», σε συνεργασία με τους Δήμους Νεάπολης, Αλεξανδρούπολης, Βιστωνίδας, Σερρών, Κοζάνης, καθώς και τη νομαρχία Καρδίτσας και το ΤΕΕ Κοζάνης. Όλοι οι διοργανωτές θα είναι συνδεδεμένοι, μέσω ενός server, μεταδίδοντας ήχο και εικόνα σε πραγματικό χρόνο, ενώ οι εργασίες της ημερίδας θα μεταδίδονται on - line, μέσω του διαδικτύου και από την ηλεκτρονική διεύθυνση του Βιοχωριού. 
Πηγή: ΑΠΕ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥΣ ΝΤΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ

Το Προφίλ μας