Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Kozani Youth Fest 2024: Μια ξεχωριστή γιορτή για τη συμμετοχή και τη νεανική δημιουργικότητα

Το Kozani Youth Fest 2024 ξεκίνησε με μια συναρπαστική σειρά δραστηριοτήτων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων που έχουν ενεργοποιήσει και εμπλέξει νέους συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη. Οργανωμένο από τη GO Alive, μαζί με διεθνείς εθελοντές, το φετινό φεστιβάλ μας έδωσε ένα μείγμα μάθησης, δημιουργικότητας και διασκέδασης, το οποίο υποστηρίζεται από τις αξίες της ενεργού συμμετοχής των πολιτών και της κοινότητας.

 

Στιγμιότυπα της 1ης ημέρας: Διαφορετικά εργαστήρια και διαδραστικές προκλήσεις

 

Το φεστιβάλ ξεκίνησε με ένα θερμό καλωσόρισμα από τους ιδρυτές και τους εθελοντές, δίνοντας έναν ζωηρό τόνο για τις επόμενες ημέρες. Η πρώτη ημέρα ήταν γεμάτη με ενημερωτικά και ελκυστικά εργαστήρια:

 

Ιστορία της ψηφου: Οι Έλληνες εθελοντές εμβάθυναν στην ιστορία της ψηφοφορίας, στις ευρωπαϊκές εκλογές και διεξήγαγαν μια αυτοσχέδια συνεδρία ψηφοφορίας.

Addiction and Active Citizenship: Το ΚΕΘΕΑ διευκόλυνε μια συνεδρία για τον εθισμό και τη σημασία της ενεργού πολιτειότητας.

Fake News:  Οι συμμετέχοντες διερεύνησαν την έννοια των ψεύτικων ειδήσεων και δημιούργησαν τις δικές τους, εντυπωσιακά πιστευτές, ψεύτικες ιστορίες.

Δημιουργώντας ένα πλάνο εργασίας: Εργαστήριο για τη σύνταξη ενός καλού βιογραφικού σημειώματος, τις τεχνικές αναζήτησης εργασίας και τις τρέχουσες τάσεις σταδιοδρομίας από το ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ.

Κυνήγι θησαυρού: Πέντε ομάδες διαγωνίστηκαν σε ένα κυνήγι θησαυρού με θέμα την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ομάδα 3 να αναδεικνύεται νικήτρια.

Ευκαιρίες πρακτικής άσκησης στην ΕΕ: Ένα εργαστήριο για την εξασφάλιση θέσεων πρακτικής άσκησης σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Διαχείριση του άγχους: Ένα διαδραστικό εργαστήριο σχετικά με δημοφιλή εργαλεία διαχείρισης του στρες, το οποίο ολοκληρώθηκε με ζωηρές ομαδικές συζητήσεις.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι ομάδες συμμετείχαν σε ένα κουίζ για την Ευρώπη και σε ένα παιχνίδι μαντείας τραγουδιών.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την έναρξη του 2ου Hackathon του προγράμματος Digital Skills for Youth Employability με επίκεντρο τη διαχείριση των οικονομικών, του χρόνου, του ανθρώπινου δυναμικού και των κινδύνων, όπου οι συμμετέχοντες έλαβαν μια μελέτη περίπτωσης και ανέλαβαν να την επιλύσουν εντός 48 ωρών.

 

Στιγμιότυπα της 2ης ημέρας: Δραστηριότητες για μαθητές και δυναμικές συζητήσεις

 

Η δεύτερη ημέρα απευθυνόταν σε μαθητές σχολείων με δραστηριότητες σχεδιασμένες να εκπαιδεύουν και να ψυχαγωγούν:

 

Recycled Monumakers: Οι μαθητές κατασκεύασαν τον εμβληματικό πύργο του ρολογιού της Κοζάνης χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά.

Art Detectives: Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι σε φυσικό μέγεθος όπου οι παίκτες αναγνώριζαν την προέλευση διαφόρων έργων τέχνης.

EU Palette: Ένα εργαστήριο ζωγραφικής όπου τα παιδιά ζωγράφισαν σημαίες της ΕΕ, ενώ παράλληλα μάθαιναν διασκεδαστικά στοιχεία για κάθε χώρα.

Taste Explorer: Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τις χώρες με βάση τα εθνικά τους πιάτα.

This/That: Μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα υπό την καθοδήγηση διεθνών εθελοντών όπου οι συμμετέχοντες επέλεγαν μεταξύ δύο επιλογών για διάφορα θέματα.

Στο τελευταίο μέρος της ημέρας πραγματοποιήθηκε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων για σημαντικά θέματα όπως η ελευθερία, η σεξουαλικότητα και τα δικαιώματα λήψης αποφάσεων, ενώ ακολούθησε ένα γεμάτο ζωντάνια πάρτι με DJ που έφερε όλους μαζί για να γιορτάσουν το πνεύμα του φεστιβάλ.

 

Στιγμιότυπα της 3ης ημέρας: Εργαστήρια για την τέχνη, την ηγεσία και την αειφορία

 

Η ατζέντα του Σαββάτου ήταν εξίσου δυναμική, με εργαστήρια που κάλυπταν μια σειρά θεμάτων:

 

Εργαστήριο Street Art από την ARSIS: Οι συμμετέχοντες διερεύνησαν την τοπική τέχνη του δρόμου και πρότειναν βελτιώσεις για τους δημόσιους χώρους της Κοζάνης.

Speed Dating: Μια διαδραστική συνεδρία όπου οι συμμετέχοντες συνομίλησαν με διεθνείς εθελοντές για διάφορα θέματα.

Εργαστήριο ηγετικών δεξιοτήτων από το ESN: Επικεντρώθηκε σε βασικές ηγετικές δεξιότητες, επικοινωνία και ασκήσεις οικοδόμησης ομάδων.

Συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το ΠΔΜ: Οι συμμετέχοντες ανέλαβαν ρόλους από διαφορετικά υπόβαθρα και συζήτησαν τις αντίστοιχες προκλήσεις.

Πράσινες δεξιότητες και επαγγελματικές προοπτικές από το ΙΕΚ ΒΟΛΤΕΡΟΣ: Μια συνεδρία σχετικά με τις πράσινες δεξιότητες και τις βιώσιμες επαγγελματικές προοπτικές.

Εργαστήριο επιχειρηματικότητας από το CluBE: Συζητήθηκαν βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές στις σύγχρονες βιομηχανίες.

Εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: Οι συμμετέχοντες έμαθαν κρίσιμες δεξιότητες διάσωσης ζωών.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την λήξη του Hackathon που διοργανώθηκε από το προγραμμα Digital Skills for Youth Employability, όπου οι ομάδες παρουσίασαν τις λύσεις τους για τη διαχείριση έργων. Οι νικητές και οι ενεργοί συμμετέχοντες έλαβαν δώρα και βραβεία, προσθέτοντας ένα ικανοποιητικό τέλος στις εορταστικές εκδηλώσεις.

 

 

Το Kozani Youth Fest 2024 υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Κοζάνης. Οι συνεισφορές τους συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.

 

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες, τους εθελοντές και τους υποστηρικτές που έκαναν το Kozani Youth Fest 2024 μια αξέχαστη εμπειρία. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας