Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτής ΠΕ Κοζάνης: «Προκηρύξεις ΑΣΕΠ. Οι καιροί είναι πονηροί!»

Ένα από τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 ήταν ότι η ΝΔ κι ο Μητσοτάκης είναι κατά της μονιμότητας και γι’ αυτό θα είχαμε χιλιάδες απολύσεις.

Όμως, η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν απέλυσε αλλά έκανε δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις. Κι έτσι, πολλοί νέοι, που μέχρι πρότινος δεν είχαν βάσιμη προσδοκία διορισμού, βρήκαν τελικά μια θέση στο Δημόσιο και πολλές υπηρεσίες στελεχώθηκαν με το αναγκαίο προσωπικό.

Και κακά τα ψέματα, ήταν η καλή πορεία της χώρας που επέτρεψε την προκήρυξη χιλιάδων μονίμων θέσεων εργασίας και τη διενέργεια τόσων διαγωνισμών, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Για το σκοπό αυτό, με το νόμο 4675 που ψηφίσαμε τον Ιανουάριο του 2021, τέθηκαν σε πραγματική βάση ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων, η ενοποίηση προκηρύξεων και η διενέργεια γραπτών διαγωνισμών, προβλέψεις που ήδη υλοποιούνται, προκειμένου να αναβαθμιστούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο.

Ο νόμος 4675/2021 είχε μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς, αφού με νομοτεχνική βελτίωση που προσωπικά εισηγήθηκα, και την οποία έκανε δεκτή ο Υπουργός κ. Βορίδης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ η ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ των ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ της ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ, γεγονός που δίνει στους συμπολίτες μας σχεδόν απόλυτο πλεονέκτημα στις προκηρύξεις θέσεων στην περιοχή μας. Είναι εκείνο το πεδίο στους διαγωνισμούς που γράφει ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ!

Εξάλλου, με τις νέες διατάξεις θωρακίστηκε ακόμα περισσότερο η αξιοκρατία στις διαδικασίες πρόσληψης του ΑΣΕΠ.

Κι ενώ όλα τα παραπάνω έγιναν πράξη, κι ενώ στη συνείδηση της πλειονότητας των πολιτών ο ΑΣΕΠ αποτελεί κατάκτηση που διασφαλίζει την αξιοπιστία του συστήματος προσλήψεων, κάποιοι δυσπιστούν για το πόσο στεγανές και αδιάβλητες είναι οι σχετικές διαδικασίες. Κι από συζητήσεις μαζί τους αντιλαμβάνομαι ότι δεν δυσπιστούν γενικά και αυθαίρετα, γιατί «έλα μωρέ, εδώ Ελλάδα είναι», αλλά επειδή κάποιοι επιτήδειοι τους βάζουν την ιδέα ότι «υπάρχει κι άλλος τρόπος».

Κι αυτό που επίσης καταλαβαίνω είναι ότι η «παπάτζα» δεν οφείλεται μόνο σε φλυαρία, αλλά ότι ενέχει και ποικίλες σκοπιμότητες. Να πιστέψει ο ενδιαφερόμενος ότι αν πάει «εδώ κι εκεί» αυξάνονται οι πιθανότητές του ή ότι αν τελικά δεν προσληφθεί, δεν είναι γιατί δεν είχε τα μόρια, αλλά επειδή «κάποιοι άλλοι βοηθήθηκαν». Το προεκλογικό κλίμα, δυστυχώς, επιτείνει την καχυποψία και τη νοσηρότητα.

Δε μένω στο παράνομο του πράγματος, και στις σοβαρότατες ποινικές κυρώσεις που μπορεί να επιφέρει κάθε τέτοια προτροπή ή ψευδής παράσταση. Είναι και το αίσθημα ανομίας και αδικίας που προκαλείται στην κοινωνία.

Το σύστημα προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ έχει πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας και εγγυήσεις διαύγειας, που το καθιστούν εξαιρετικά αξιόπιστο. Εξάλλου, η ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους της διαδικασίας ενισχύει το απροσπέλαστο και τη διαφάνεια του συστήματος. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θεσμικές κατακτήσεις της Πολιτείας μας. Είναι δεδομένο, έξαλλου, ότι η οποιαδήποτε υποψία παρέμβασης θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό.

Γι’ αυτό κλείστε τ’ αυτιά σας σε αυτούς που τα ξέρουν όλα, και στους κάθε λογής …προξενητές.

Μελετήστε τις προκηρύξεις και συμπληρώστε με προσοχή τα προσόντα σας, κι αν χρειάζεστε κάποια βοήθεια, απευθυνθείτε σε υπεύθυνους επαγγελματίες. Και να ξέρετε, αν πετύχετε στον διαγωνισμό, το χρωστάτε μόνο στον εαυτό σας!

Με τιμή

Ευστάθιος  Κωνσταντινίδης,

Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης

 

Στάθης Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας  Π.Ε. Κοζάνης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΠΥΜΕ ΜΝΗΜΗ ΚΥΡΙΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ. Η ΝΔ ΗΤΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΣΕΠ!
Ο Β. Πολύδωρας και το «κακούργημα»

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Βύρων Πολύδωρας, ως εισηγητής της Ν.Δ.: «Δυστυχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εννοεί το κράτος σε έναν ασφυκτικό εναγκαλισμό από το κόμμα. Είναι ό,τι πιο αναχρονιστικό, ό,τι πιο παλαιοκομματικό, ό,τι πιο ανεπίκαιρο εν όψει του 2000 και για μια χώρα που ανήκει στην Ενωμένη Ευρώπη». Ειδικά για το ΑΣΕΠ ο Β. Πολύδωρας αποκάλεσε «ψευδεπίγραφο» το νομοσχέδιο και εξήγησε τι εννοεί: «Αυτό το νομοσχέδιο είναι διωγμός των αντιπάλων, χωρίζει τους πολίτες, περιποίηση των ημετέρων και μια φωνή προς όλη την κοινωνία: “Εάν δεν προσκυνήσεις το ΠΑΣΟΚ, εδώ είμαστε, να σε εξοντώσουμε και το έχουμε θεσπίσει μ’ αυτό το νομοσχέδιο”. Αυτή η στάση, η πολιτική στάση, εκφρασμένη μέσα από το νομοσχέδιο, είναι ζήτημα το οποίο προσβάλλει τη δημοκρατία στον τόπο μας.

Αυτό το νομοσχέδιο, εάν περιποιείτο μόνο εκείνους τους δικούς του, όπως λέει, τους δικούς σας από πλευράς κυβερνητικής, θα ήτανε απλώς ένα φαύλο νομοσχέδιο. Εχει όμως και τον βραχίονα του διωγμού κατά των άλλων, τους οποίους βλέπει ως αλλοεθνείς. Και αυτό το δίδυμο της συμπεριφοράς –περιποίηση των ημετέρων, διωγμός των αντιπάλων– καθιστά το νομοσχέδιο και τη βούληση της νομοθετικής πρωτοβουλίας διχαστική. Ορθωνόμαστε εδώ, ως Νέα Δημοκρατία, για να πούμε ότι: Ο διχασμός, που εισάγει το νομοσχέδιο στην κοινωνία μας, είναι ό,τι χειρότερο για το 1994, προ του 2000 όπως λέμε».

Σύμφωνα με τον Β. Πολύδωρα, το ΑΣΕΠ ήταν «προπέτασμα καπνού, για να καλύψει την άλλη πραγματικότητα των απολύσεων, των διορισμών και των προσλήψεων». Και η κατάληξή του: «Πρέπει να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο για να μην κλονισθεί η εθνική και η κοινωνική συνοχή διότι αυτό το νομοσχέδιο είναι διχαστικό, είναι ένα πολιτικό κακούργημα. Υπάρχει μόνο μία οδός. Να το αποσύρετε. Και εμείς δηλώνουμε, όπως είπε και ο Πρόεδρος ο κ. Εβερτ, ότι θα αποκαταστήσουμε κάθε αδικία και κάθε προϊόν τέτοιας κομματικής εισβολής. Γιατί περί εισβολής πρόκειται».

Η ειρωνεία της υπόθεσης ήταν ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης που τότε είχε πρωτοεκλεγεί βουλευτής με τη Ν.Δ. ήταν ηπιότερος. Βέβαια κι αυτός θεωρούσε το νομοσχέδιο «ελπιδοκτόνο και καταχρηστικό». Με τη γνωστή του γλωσσοπλαστική τάση, ο κ. Καρατζαφέρης θα επιχειρήσει να αστειευτεί: «Αυτό το “πεπόνημα”, εγώ το λέω “πεπόνημα” γιατί είναι στον υπερσυντέλικο, δεν θα γίνει ποτέ πόνημα, ούτε μία μέρα δεν θα ισχύσει».

Ο Αναστάσιος Κρικέλης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «καθιερώνει το ρουσφέτι στη χειρότερη μορφή του», ενώ ο Θεόδωρος Δαμιανός ότι «η νοοτροπία πλέον του ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται –βάσει του νομοσχεδίου αυτού– από σοσιαλιστικό κίνημα σε ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Λες και η Ελλάδα απελευθερώθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1993!».
Ο «βιασμός» της Διοίκησης

Στην επόμενη συνεδρίαση (3.2.1994) ανέλαβαν την καταγγελία του νομοσχεδίου Πεπονή και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ. Πρώτος ο Αγγελος Μπρατάκος, συναγωνιστής του Μιλτ. Εβερτ από την εποχή της ΕΚΟΦ. Τον είχε τοποθετήσει γενικό διευθυντή της Ν.Δ. ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον Ιούλιο του 1985. Τον Ιούλιο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε γενικό διευθυντή της Ν.Δ. τον Γιάννη Μπρατάκο, γιο του Αγγελου.

Ο Αγγελος Μπρατάκος αποκάλεσε «φαύλο» το νομοσχέδιο Πεπονή και κατάγγειλε τον υπουργς επαναφέρει ο ελληνικός λαός στην τάξη».

Ανώνυμος είπε...

Στάθη κοίταζε προς την έξοδο. Καλό θα σου κάνει.

Το Προφίλ μας