Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

24 ώρες… στον Βελβεντό – Ο τόπος που ησυχάζει τον Άνθρωπο! (VIDEO & ΦΩΤΟ)

Γράφει ο Παντελής Τζερτζεβέλης

Φίλες και φίλοι ταξιδιώτες, νομίζω ότι οι τελευταίες ημέρες του Φλεβάρη, είναι εκείνες που ξεσηκώνουν ευχάριστα το μυαλό μας καθώς, πλησιάζει το ταξίδι της Καθαρής Δευτέρας!

Σίγουρα όλοι, θα έχετε ρωτήσει κάποιους φίλους ή αναζητήσατε κάποιες ιστοσελίδες, προκειμένου να επιλέξετε έναν προορισμό που σας εμπνέει και προδιαθέτει θετικά, να επισκεφθείτε! Ίσως, είναι η μοναδική χρονική περίοδος που, δεν θα επιλέξετε κάποιο Ελληνικό νησί, παρά κάποια περιοχή της χώρας μας η οποία κρατά έθιμα και παραδόσεις ζωντανά, μέσα από εκδηλώσεις οι οποίες μένουν χαραγμένες στην μνήμη μας για μια ζωή.

Για μένα τον «πολυταξιδευμένο» Δημοσιογράφο του Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο οποίος, πιστεύω ότι, η «αρχή είναι το ήμισυ του παντός», σας εγγυώμαι ότι: ¨στον Βελβεντό του Νομού Κοζάνης, θα απολαύσετε όμορφες εικόνες περιπλανώμενοι, σε κάποια, από τα καλύτερα μέρη της Ελλάδας¨ Έτσι …όταν με το καλό επιστρέψετε σπίτι σας οι «μπαταρίες» της ψυχής θα είναι επαρκώς φορτισμένες!

 


 Οδηγήστε αργά!

Το να ταξιδεύει κανείς στην Ελλάδα, αποτελεί εμπειρία ζωής, ακόμη και εν έτη 2023, καθώς ένα απρόβλεπτο ταξίδι στο χρόνο ξετυλίγεται στο πέρασμα των παλιών μικρών χωριών, που διέρχεται η Εθνική Οδός, Κοζάνης- Λάρισας. Είτε ως οδηγοί, είτε πάλι ως επιβάτες ενός λεωφορείου των ΚΤΕΛ τα οποία, εξακολουθούν να συνδέουν τη χώρα, από την μια, μέχρι την άλλη άκρη!

Στο νομό Κοζάνης, η διάβαση της γέφυρας της Λίμνης του Αλιάκμονα, σηματοδοτεί το πέρασμα του ταξιδιώτη σε μια περιοχή η οποία, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από κάποιο πίνακα ζωγραφικής, που τυχαία κόλλησαν τα μάτια σας πάνω του!

 


 

Μόλις 10 χιλιόμετρα αριστερά από την γέφυρα, ξεκινά ένας τόπος ευλογημένος, με Ροδακινιές, Αμπέλια, καταρράκτες, και μια κοινωνία πολιτών η οποία σε καθημερινή βάση πασχίζει για τον τόπο που μένει και αγαπά! Κάθε φορά που τα βήματά μου με οδηγούν στον Βελβεντό, στο μυαλό μου έρχονται αναμνήσεις της περασμένης μου επίσκεψης, καθώς οι φίλοι & κάτοικοι του, φρόντισαν να περάσω αξέχαστα!

Αρκεί κανείς να περιηγηθεί στα πεντακάθαρα & καλοστρωμένα σοκάκια του οικισμού, που οδηγούν στη Κεντρική Εκκλησία του Βελβεντού, την Κοίμηση της Θεοτόκου! Ένα Μεταβυζαντινό Μνημείο του 1804, που πρέπει να δείτε απαραιτήτως. Ο οικισμός είναι αξιοθαύμαστος και σε κάθε του μέτρο υποδηλώνει τη νοικοκυροσύνη των κατοίκων, που ζουν και αναπνέουν κάτω από τις χιονισμένες κορυφές των Πιερίων Ορέων, οι οποίες στέλνουν ευλαβικά τα νερά των πηγών τους, στο φαράγγι του «Σκεπασμένου»!

 


 

Εκεί, οι περίφημοι καταρράκτες, όχι μόνο κλέβουν την παράσταση στο τοπίου, αλλά σε αναγκάζουν να μείνεις και να τους χαζεύεις για ώρα πολύ.
Όπου κι αν γυρίσεις να κοιτάξεις, νιώθεις ότι, η περιοχή του Βελβεντού αποκαλύπτεται απλόχερα μπροστά σου, χωρίς φραγμούς, και χωρίς τουριστικά πρέπει!

 

Στον Βελβεντό του Νομού Κοζάνης, ο χρόνος «κάνει στάση» με τρόπο κομψό, λες και δεν τον νοιάζει τίποτε άλλο εκτός από το να γίνει ο ταξιδιώτης, ένα με τις ομορφιές του!

Αξίζει να επισκεφτείτε τον ιδιαίτερο παραδοσιακό οικισμό, τις ημέρες της Αποκριάς όπου, λαμβάνει χώρα το φημισμένο του καρναβάλι, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά γεγονότα στην Ελλάδα, με χορό και τραγούδι γύρω από τις φωτιές της γειτονιάς, συγκεντρώνει αρκετούς επισκέπτες από όλη την χώρα!

 

Στις εκδηλώσεις του Βελβεντού οι ντόπιοι θα σας κεράσουν σπιτικές λιχουδιές, κεφτεδάκια και άφθονο κρασί. Αν είστε λάτρης της Παραδοσιακής μουσικής όπως εγώ, τότε έχετε ακόμη ένα λόγο για να επισκεφτείτε τον Βελβεντό! Δεν είναι άλλως εκτός από το να ακούσετε τα διάσημα συγκροτήματα πνευστών τα λεγόμενα «Χάλκινα».

Όχι δεν τελειώσατε ακόμα! Η περιήγηση δεν σταματά εδώ. Αλήθεια, μήπως γνωρίζατε ότι στον Βελβεντό, παράγονται μερικά από τα καλύτερα Κρασιά στην Ελλάδα; Λοιπόν ναι! Ο Βελβεντός Κοζάνης φημίζεται και για τα Κρασιά του! Ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο και το ντόπιο Τσαπουρνάκο, τα οποία παράγουν επιμελώς, και με πολύ μεράκι, το Κτήμα Βογιατζή, και ο Αμπελώνας Καμκούτη.

 

 


Φεύγοντας, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας, τα φημισμένα σιροπιαστά Τουλουμπάκια από το εργαστήριο της οικογένειας Ζανδέ. Έτσι, για να γλυκάνετε τον ουρανίσκο σας, και να θυμάστε για πάντα, την απόδραση που κάνατε στον «εναλλακτικό Βελβεντό» με τα κρυφά του μυστικά!

 

Αν θελήσετε να διανυκτερεύσετε στον Βελβεντό… πολύ καλά θα κάνετε! Υπάρχουν παραδοσιακοί Ξενώνες με ωραίο στυλ όπου η διαμονή, θα σας μείνει αξέχαστη! Πριν από τους Ξενώνες όμως, και αμέσως μετά, από την ωραία περιήγηση την οποία κάνατε, επισκεφθείτε κάποια από τις τοπικές Ταβέρνες, στις οποίες θα βρείτε πιάτα πολύ χορταστικά, τα οποία, θα σβήσουν με μιας, την πείνα του στομάχου σας!

 

 


Το Λαογραφικό Μουσείο, το άφησα στο τέλος, γιατί; Απαιτεί ιδιαίτερη προσέγγιση! Αρκεί να εισέλθετε σε κάποιο από τα δωμάτιά του, και αμέσως θα νιώσετε ότι η «μηχανή του χρόνου» λειτουργεί αντίστροφα, καθώς λαμβάνει χώρα μια χρονική περιήγηση που αφορά τις ασχολίες των «ηρωικών» κατοίκων του Βελβεντού, από τον περασμένο αιώνα. Επαγγέλματα ξεχασμένα, για τους περισσότερους από εμάς τους «πρωτευουσιάνους», όχι όμως για την τοπική κοινότητα της περιοχής καθώς μέσα από αυτά τα επαγγέλματα, ουκ ολίγοι κάτοικοι προόδευσαν, και αποτέλεσαν παράδειγμα για… τους υπολοίπους.

 


Η ηρεμία του μυαλού και της ψυχής είναι μεγάλο πράγμα! Μακάρι ο καθένας μας να έβρισκε τη δύναμη να βοηθήσει το μυαλό του, να λησμονήσει κάθε τί αρνητικό, και στην πραγματικότητα, να ξαναγεννηθεί! Ο Βελβεντός, είναι ο τόπος που ησυχάζει τον άνθρωπο! Το συναίσθημα της ηρεμίας, κυριαρχεί στον επισκέπτη, ο οποίος την απολαμβάνει απλόχερα μέσα στην καρδιά της μητέρας φύσης, Ακόμη και αν μείνει για 24 ώρες.

Αν και εσείς έχετε κάποιους ωραίους προορισμούς για να μας ταξιδέψετε , παρακαλώ γράψτε στο e -mail που εικονίζεται στην αρχή του άρθρου ,που μόλις διαβάσατε, και με πολύ χαρά θα τους παρουσιάσουμε στην μεγάλη μας παρέα!

https://www.rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας