Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Στις 23 Φλεβάρη του 1943 ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, ΕΠΟΝ, η πιο μαζική, αγωνιστική και δυναμική οργάνωση νεολαίας σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη, η Νεολαία του ΕΑΜ.

Στην ΕΠΟΝ οργανώθηκε η μεγάλη πλειοψηφία της Ελληνικής νεολαίας, ο ανθός της Ελληνικής κοινωνίας, απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα, με πρωτοπόρους τους μαθητές και τους σπουδαστές, με τεράστια συνεισφορά στον αγώνα εναντίον του Φασίστα, Ναζιστή  Κατακτητή.

Ήταν η Νεολαία της ΕΠΟΝ που έγραψε σελίδες δόξας στην Ελληνική ύπαιθρο και στις πόλεις, στα μετόπισθεν αλλά και στη στελέχωση του ΕΛΑΣ, με τους ανταρτοεπονίτες, και αγαπήθηκε από το λαό όσο τίποτε  άλλο μέσα στην Κατοχή.

Οι Νεολαίοι της ΕΠΟΝ υμνήθηκαν για την ανιδιοτελή προσήλωσή τους στον αγώνα για την λευτεριά της πατρίδας μας. Τεράστιες καλλιτεχνικές προσωπικότητες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζηδάκης, η Άλκη Ζέη, η Μαρία Πολυδούρη και χιλιάδες ακόμα συμμετείχαν στην ΕΠΟΝ, και βέβαια με υπερηφάνεια  και τιμή  διακήρυσσαν και πολύ αργότερα τη συμμετοχή τους στην επαναστατημένη Ελληνική Νεολαία στην ΕΠΟΝ.

Μάχες με τον εχθρό, υποστήριξη των ανταρτών του ΕΛΑΣ, βοηθητικές εργασίες, παντοειδής κάλυψη του κατεχόμενου λαού, συσσίτια, σύνδεσμοι με το βουνό και το αντάρτικο, μεταφορά μηνυμάτων, διαδηλώσεις, ενέργειες σαμποτάζ, και κάθε άλλη πιθανή ή απίθανη ενέργεια υλοποιούνταν από τα μέλη της ΕΠΟΝ. Η Νεολαία που έγραψε λαμπρές σελίδες δόξας και συνεισέφερε τα μέγιστα στον αγώνα για λευτεριά, για προκοπή, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις για ένα καλλίτερο αύριο για το λαό μας και  την Πατρίδα μας.

Η Π.Ο.Α.Ε.Α. με ξεχωριστή υπερηφάνεια τιμά τα ογδοντάχρονα από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, και συμβολικά στη μία μετά το μεσημέρι στις 23/2/2023 σεμνά και ταπεινά θα αφήσουμε ένα γαρύφαλλο στη μνήμη αυτής της αδούλωτης επαναστατημένης Ελληνικής Νεολαίας, στο σπίτι που ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ, Δουκίσσης Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι.  

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Α.Ε.Α.

 

 

     Ο Πρόεδρος

 

 

Χρήστος Οικονόμου

  Ο Α Αντιπρόεδρος

 

 

Γρηγόρης Λαμπράκης

 

      Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

     Βαγγέλης Πριόβολος

  

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας