Από το https://efkozani.gr
Σε τροχιά ανάπτυξης μπήκε ο Δήμος Βελβεντού, ο «παραμελημένος» από τον πρώην καλλικρατικό δήμο Σερβίων-Βελβεντού, άμα τη αναλήψει της νέας δημαρχίας το 2019 από τον Μανώλη Στεργίου!
Έγιναν πολλά έργα στον Δήμο Βελβεντού και η προσπάθεια να γίνουν και άλλα πολλά είναι συνεχής και συνεπής, σύμφωνα με τον επιτυχημένο δήμαρχο Μανώλη Στεργίου, το δε ενδιαφέρον του παραμένει αδιάλειπτο, γεγονός που προμηνύει «πολλά και καλά», συνάμα εχέγγυα ανάπτυξης και δημιουργίας για την νοικοκυρεμένη τοπική κοινωνία του Βελβεντού και των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου.
Ο δήμαρχος κ. Στεργίου, ως φαίνεται «κλείνει μέσα του το Βελβεντό και νιώθει κάθε είδος μεγαλείου», γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τους δημότες-ψηφοφόρους του Βελβεντού που τον ανέδειξαν πανηγυρικά δήμαρχο το 2019 με το ασύλληπτο ποσοστό του 72% περίπου!
Ο δήμαρχος Μανώλης Στεργίου απαντά στα ερωτήματα της «Κ», εκτός κλισέ και ελεύθερα, και διαμηνύει πως η προσπάθειά του μαζί με τους συνεργάτες του θα είναι αδιάκοπη, διακαές δε το ενδιαφέρον του, πάντα για το καλό και την πρόοδο της Βελβεντινής κοινωνίας.
– Θα διεκδικήσετε και πάλι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τη δημαρχία Βελβεντού; Αν ναι και με δεδομένο το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτετε, με την επικράτησή σας στις προηγούμενες εκλογές με το συντριπτικό ποσοστό του 71,5% που σας έδωσαν οι δημότες Βελβεντού, πιστεύετε πως θα έχετε αντίπαλο που μπορεί να σας «απειλήσει»;
Κατ’ αρχάς ευχαριστώ για την φιλοξενία στην εφημερίδα σας και για την αδιάλειπτη προβολή των θεμάτων του Δήμου Βελβεντού.
Στο ερώτημά σας αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι θεωρώ την περίοδο αυτή πρώιμη για τις Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Έχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας για τρέχοντα και μελλοντικά θέματα. Εκπονούνται αυτήν την περίοδο μελέτες για βασικές λειτουργικές και αναπτυξιακές ανάγκες του Δήμου και πρέπει να ολοκληρωθούν.
Όσον αφορά την απόφαση της καθόδου της παράταξής μας στις επικείμενες δημοτικές εκλογές σας διαβεβαιώ ότι θα είναι προϊόν συλλογικής απόφασης που θα ληφθεί προσεχώς, όπως και έγινε και στις μέχρι τώρα εκλογικές διαδικασίες της αυτοδιοίκησης. Υπομονή λοιπόν ως τότε. Τα ποσοστά που έλαβε η παράταξή μας το 2002, το 2006 και το 2019 υπογραμμίζουν την ανταπόκριση της βελβεντινής κοινωνίας στο έργο που επιτελείται από τους εκάστοτε συνεργάτες μου κι από μένα. Και είναι μεγάλη η τιμή αυτή και παράλληλα μεγάλη η ευθύνη.
– Με την επανασύσταση του πρώην καποδιστριακού δήμου Βελβεντού βάσει του σχεδίου «Κλεισθένης» και την διάσπασή σας από τον καλλικρατικό δήμο Σερβίων-Βελβεντού, υπήρξαν οφέλη για την λειτουργία του δήμου σας, γενικά, και ποια ήταν αυτά; Κατά πόσο ωφέλησαν τους δημότες σας και σε ποιους τομείς;
Από την διάσπαση του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού με τον Ν4600/2019 και την επανασύσταση του Δήμου Βελβεντού δημιουργήθηκαν τελείως διαφορετικά δεδομένα για την κοινωνία και το Δήμο Βελβεντού και προφανώς σημαντικά οφέλη.
Οι πρώτες μας φροντίδες ήταν να ξαναστήσουμε τις υπηρεσίες του Δήμου, που είχαν αποψιλωθεί από προσωπικό και αρμοδιότητες. Στις υπηρεσίες του Βελβεντού προστέθηκε ο Αστυνομικός Σταθμός.
Κατεπείγουσα ανάγκη ήταν να διορθώσουμε άμεσα τον ασυντήρητο και σε μερικές περιπτώσεις παροπλισμένο εξοπλισμό αυτοκινήτων και μηχανημάτων έργου που παραδώσαμε το 2010 στα Σέρβια και μας επιστράφηκε στις 1/9/2019. Οι συντηρήσεις έγιναν αμέσως και αφιλοκερδώς χάρις στον εθελοντισμό και την σημαντική βοήθεια και συνεργασία αιρετών και ιδιοκτητών συνεργείων του Βελβεντού. Επίσης αναλάβαμε με εθελοντές κυρίως να διορθώσουμε τον κτηριακό εξοπλισμό που επίσης ήταν παρατημένος τα τελευταία χρόνια. Δρομολογήθηκαν συστηματικές καθαριότητες σε κοινόχρηστους χώρους που δεν είχαν γίνει την προηγούμενη πενταετία.
Από τον καλλικρατικό Δήμο Σερβίων-Βελβεντού βρήκαμε ένα μεγάλο χρέος περίπου 3 εκ. €. Ένα μέρος καλύφθηκε με δάνειο που έλαβε την έσχατη μέρα της θητείας του (31-8-2019) ο τέως Δήμος Σερβίων-Βελβεντού (1 εκ €). Από το δάνειο ο Δήμος μας θα πληρώνει για πολλά χρόνια δόσεις εξόφλησης. Ένα άλλο μεγάλο χρέος αφορούσε τη ΔΕΗ. Το Υπουργείο Οικονομικών ευτυχώς κάλυψε το ποσό αυτό και μειώθηκε το χρέος τόσο στο Δήμο όσο και στο ενιαίο Νομικό Πρόσωπο και στην ενιαία Κοινωφελή Επιχείρηση.
Ένα μεγάλο θέμα με την επαναλειτουργία του Δήμου είναι ότι από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν βρήκαμε μελέτες για να τις εντάξουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα που έτρεχαν ήδη. Ξεκινήσαμε λοιπόν από την αρχή με μελέτες έργων και προμηθειών που χρηματοδοτήθηκαν και εκτελέστηκαν ή εκτελούνται. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής: Εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις εντός του οικισμού Βελβεντού, πλήρης ανακαίνιση του Δημοτικού Σταδίου, ανακαίνιση της Παιδικής Βιβλιοθήκης, υποδομές ΑμεΑ στα Σχολεία, Ενεργειακές Αναβαθμίσεις στο Γυμνάσιο-Λύκειο και το Δημοτικό Σχολείο, Αισθητική Αναβάθμιση του δημοτικού περίπτερου ΜΕΤΟΧΙ, συντηρήσεις δρόμων προς τους οικισμούς, πλακοστρώσεις εντός των οικισμών, συντήρηση του ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟΥ, βελτιώσεις στα κατεστραμμένα δίκτυα κοινής ωφέλειας, υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων, προμήθεια νέου απορριμματοφόρου και νέου σαρώθρου-αποχιονιστικού μηχανήματος, προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για εργασίες και άλλα πολλά. Την άνοιξη ξεκινά η ασφαλτόστρωση αγροτικής οδοποιίας 32 χλμ που θα προστεθεί στα άλλα 63 χλμ που κάναμε μέχρι το 2010.
Παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί μελέτες για διάφορες υποδομές για τις οποίες αναζητούμε πηγές χρηματοδότησης, όπως π.χ. ασφλτοστρώσεις ορεινών δρόμων, κατασκευή πάρκου, μουσείο Ζορμπά στο Καταφύγι, ανακαίνιση της αυλής του Γυμνασίου-Λυκείου, αντικατάσταση εξωτερικού αγωγού ύδρευσης στον Μπιτζινίσιο και άλλα πολλά. Επίσης έχουν δρομολογηθεί μια σειρά μελετών για το μέλλον όπως η αντικατάσταση όλων των υπόγειων δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και όμβριων για το Βελβεντό, ανάδειξη ορειβατικών μονοπατιών, μελέτη σκοπιμότητας βιωσιμότητας των κατασκηνώσεων Αγίας Τριάδας, ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων, προμήθεια εκσκαφέα – φορτωτή κ.λ.π.
Όλα όσα αναφέρουμε δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί αν ο Δήμος μας δεν ήταν ανεξάρτητος. Τα ζήσαμε άλλωστε με τον Καλλικράτη. Το Βελβεντό είχε παραγκωνιστεί . Τα οφέλη για την λειτουργία του Δήμου είναι προφανή και έτσι θα συνεχίσει. Είναι μεγάλο ζήτημα να λειτουργούν οι αρχές της εγγύτητας, της τοπικής αυτονομίας και της επικουρικότητας, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα στην ύπαιθρο όταν έχεις τόσο αχανείς ΟΤΑ που θέσπισε ο Καλλικράτης. Ελπίζω στην επόμενη ανασυγκρότηση του Αυτοδιοικητικού Χάρτη να προκύψουν κι άλλες διασπάσεις δήμων προς όφελος των πολιτών.
Τέλος πρέπει να σας αναφέρω μερικά μεγάλα θέματα που μας απασχολούν και έχουμε βάλει σε προτεραιότητα, τα οποία ωστόσο χρονίζουν:
1. Η έλευση φυσικού αερίου με την μέθοδο του CNG στο Δήμο μας και έχουμε κινηθεί μαζί με τους δήμους Σερβίων και Βοΐου. Περιμένουμε την σχετική χρηματοδότηση.
2. Η ασφαλτόστρωση και συντήρηση από την Περιφέρεια που είναι και αρμόδια των ορεινών δρόμων που οδηγούν στους οικισμούς μας και στους όμορους Νομούς Πιερίας (μέσω Φτέρης και Ελατοχωρίου) και Ημαθίας (μέσω φράγματος Πολυφύτου). Εδώ και δεκαετίες είμαστε ξεκομμένοι κι ενδιαφέρον δεν βλέπουμε από τους αρμόδιους.
3. Η προστασία του ορεινού όγκου από πυρκαγιές. Μέχρι στιγμής φυλάσσεται την αντιπυρική περίοδο με περιπολίες τόσο από υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών όσο και από αιρετούς και εθελοντές δημότες.
4. Η τουριστική αξιοποίηση του ορεινού όγκου, κάτι που πρέπει να σχεδιαστεί από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας για την απολιγνιτοποίηση και η οποία ασχολείται με τις επενδύσεις.
5. Η αξιοποίηση της λίμνης με τη σύσταση φορέα διαχείρισης και την υλοποίηση προγραμμάτων που ήδη έχουν προβλεφτεί εδώ και επτά χρόνια από την Π.Ε. Κοζάνης με στόχο να βοηθήσουμε την τουριστική αξιοποίησή της αλλά και την τους επαγγελματίες αλιείς.
6. Τώρα αγωνιζόμαστε να ματαιωθεί η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικών στα Πιέρια και γενικότερα οι άναρχες Α.Π.Ε. Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια να βγάλουν ειδικό χωροταξικό Α.Π.Ε. , διότι η ως τώρα πρακτική βολεύει μόνο αυτούς που τα φτιάχνουν και σε καμιά περίπτωση τις τοπικές κοινωνίες.
2 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου