Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Με τη συμμετοχή κληρικών και λαϊκών πραγματοποιήθηκε (23 Ιαν.) η ι. πανήγυρη στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

 Με τη συμμετοχή πολλού λαού (κληρικών και λαϊκών) πραγματοποιήθηκε (23-1-2023) η ιερή πανήγυρη στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

 

Το απόγευμα της Κυριακής (22 Ιαν.) τελέστηκε Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία και έγινε η ευλόγηση των κολλύβων του εορταζόμενου Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

 

Το πρωί της Δευτέρας (23 Ιαν.) τελέστηκαν: Η Λιτή, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Και ευλογήθηκε (και μοιράστηκε σε όλους τους πιστούς) η πίτα.

 

Το απόγευμα της Δευτέρας ψάλθηκε η Παράκληση στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω και διαβάστηκε το Κτιτορικό Μνημόσυνο. (Κτιτορική Επιτροπή 1960-62: π. Ιωάννης Παπαδημητρίου πρόεδρος, Μέλη: Στεργιόπουλος Θωμάς Ν., Στεργιόπουλος Γεώργιος Ι., Καλοζήσης Νικόλαος Ι., Φικιάρης Δημήτριος Αν., Παπαγόρας Παντελής Γ., Μανώλας Αθανάσιος Λ., Τζινίκος Νικόλαος Ι. Τα Εγκαίνια του Ναού έγιναν στις 15 Σεπτ. 1963 από τον Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κυρό Διονύσιο Ψαριανό. Και η  ίδρυση της ‘’Ενορίας Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού’’ (Εφημερίδα Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αρ. Φύλλου 159/26-6-2003. Προεδρικό Διάταγμα υπ. αριθμ. 199) επί αρχιερατείας Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κυρού Αμβροσίου Γιακαλή).   

 

Όλες οι Ακολουθίες (Εσπερινού, Λιτής, Όρθρου και Παρακλητικού Κανόνα) είναι από την ‘’Ακολουθία του Οσίου πατρός ημών Διονυσίου του εν Ολύμπω’’ (Έκδοση: Ιερά Μονή Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω) και είναι ‘’Ποίημα Γερασίμου Μοναχού Μικραγιαννανίτου’’. Πρόκειται για τον νέο Άγιο της Εκκλησίας. Αυτόν που μόλις πριν ένα περίπου μήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και η περί Αυτόν Ι. Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης (που, σημειωτέον, έχει την αρχή του στην Δ’ Οικουμενική Σύνοδο, το 451 μ.Χ. στη Χαλκηδόνα) κατέταξε μεταξύ των Αγίων και όρισε η μνήμη του να εορτάζεται στις 7 Δεκεμβρίου.

 

Της ιεράς πανηγύρεως προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελος Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο (μίλησε για το βίο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω και για την αγιότητα, που κατορθώνεται μέσα στην Εκκλησία) και μετέφερε στην πανήγυρη την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου. Συμμετείχαν στις Ακολουθίες οι πατέρες: Αρχιμ. Συμεών Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου, Πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας Αρχιερατικός της Α.Π.Β. και Εφημέριος του I. Ναού, Πρωτοπ. Νικόλαος Τσιπλακάκης (Βαθύλακκος), Οικον. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Ίμερα και Αύρα), Οικον. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανή – Κουβούκλια και Ι. Μητροπολιτικό Εξωκλήσι του Αγίου Βαραδάτου), Οικον. Λάζαρος Βασδέκης (Λεύκαρα και Νεράιδα), Οικον. Αθανάσιος Γεωργιάδης (Κοίμηση της Θεοτόκου Βελβεντού). Ο ιερομόναχος Κοσμάς (Άγιον Όρος). Διακονητές: Περικλής Παπαγεωργίου, Λάμπρος Κουτσιούκης.

 

Έψαλαν (συγχαίρω για την θαυμάσια γιορταστική και συγχρόνως ζεστή κατανυκτική υπέροχη μελωδία τους) τους Ύμνους (Ποίημα Αγίου Γερασίμου Μικραγιαννανίνου) οι ψάλτες: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ, Δήμητρα Βαλωμά, Αριστείδης Σταμάτης, Τάκης Τσιαμής, Γιώργος Στεργιόπουλος, Βασίλης Καρανώτας, Τάκης Στεφανόπουλος.

 

Παρόντες στις ιερές Ακολουθίες.

Από την Αυτοδιοίκηση: Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, ο αντιπεριφερειάρχης οικονομικών Μενέλαος Μακρυγιάννης, ο Πρόεδρος Κοινωφελούς και Πρόεδρος Σχ. Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Γκίκας, οι δημοτικοί Σύμβουλοι Ζήνων Ζορζοβίλης και  Ζήνων Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος της Αγίας Κυριακής Δημήτριος Ζουζός, η κοινοτική Σύμβουλος Βελβεντού Ειρήνη Ζυγανιτίδου.  

 

Από το Αστυνομικό Τμήμα Βελβεντού: Ο Διοικητής Γεώργιος Κούρας.

 

Από την Εκπαίδευση: Η διευθύντρια του 2ου Νηπιαγωγείου νηπιαγωγός Εύα Ζίγκου, ο υποδιευθυντής του Δημοτικού Σχολείου δάσκαλος Λάμπρος Κουτσιούκης, τμήμα μαθητών του Δημοτικού Σχολείου με τη συνοδεία της δασκάλας Κατερίνας Βάρνη, μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου με τους γονείς τους, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές Γυμνασίου και Λυκείου.   

 

Από τους Συλλόγους του πολιτισμού (μουσικής, χορού κ.ά.) της παραγωγής προϊόντων, του αθλητισμού, του ΚΑΠΗ: Πρόεδροι και μέλη των Δ.Σ.

 

Κατά την ‘’εν ειρήνη’’ έξοδο από το Ναό οι πιστοί έπαιρναν εορταστικό κέρασμα του Αγίου, κομμάτι πίτας του Αγίου και όποιες άλλες προσφορές υπήρχαν.     

 

Συγχαρητήρια – (ευλογία στα πρόσωπά τους και στα σπιτικά τους) για την άρτια διοργάνωση της πανήγυρης του Αγίου Διονυσίου στο Βελβεντό: Στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο (Τακτικούς: Άννα Κρομύδα, Περικλή Παπαγεωργίου, Ολυμπία Δουλδούρα, Δημήτριο Στεφάνου. Αναπληρωτές: Λάμπρο Κουτσιούκη, Γιώργο Ευαγγέλου, Μανώλη Τσιαπανίκα, Αλέκα Τζινίκου). Στο Φιλόπτωχο: Άννα Γεωργάκη, Ανθή Παπαγόρα, Άννα Παπαδημητρίου. Στους εθελοντές. Στους κηπουρούς και φροντιστές (καθ’ όλο το χρόνο) του αύλειου χώρου: Γιάννη Δ. Ζανδέ, Αργύρη Στ. Τέτο, Θεοδώρα Δελνιώτη, Γιώργο Χρ. Παπαγόρα, Γιάννη Μπαλάνη, Μανώλη Γκατζάλα. Στους προσφέροντες τα κεράσματα (κρασί, τσίπουρο, γλυκίσματα, κέικ, μπομπότα, ρεβανί, τυριά, σαρμαδάκια, τηγανιά). Στο συνεργείο καθαριότητας του Δήμου Βελβεντού.      

 

Μεγαλυνάριο: ‘’Πάσης Πιερίας Καθηγητά // Βελβεντού Κοζάνης // εκουσίως συνοικιστά // ημών των αναξίων // πρεσβείαις Θεοτόκου // τας αμαρτίας λύσον // ω Διονύσιε.’’. (Ποίημα Γιάννη Παπαγόρα).    

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος, 25-1-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας