Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Ψήφος των αποδήμων: - υλοποίηση μιας ακόμα δέσμευσης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη - μία ακόμη πρωτοβουλία που μεγαλώνει την Ελλάδα


Το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικρατείας εκλογέων αποτελεί αναμφίβολα ισχυρό μοχλό για την ενίσχυση των δεσμών των απανταχού Ελλήνων με την ελληνική πολιτεία, δηλαδή, με την οργάνωση και λειτουργία του κράτους. Αποτελεί, ταυτόχρονα, κίνητρο για τους Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν την πολιτική ζωή του τόπου. 

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει:


-          Ψηφοφορία με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα, τα οποία προβλέπεται να συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους, με ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό για τη συγκρότηση εκλογικού τμήματος τους 40 εκλογείς.

-          Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού για τους εκλογείς που πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

α. Τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα

β. Να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε κατά το τρέχον είτε κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

-  Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Τα κόμματα θα μπορούν να επιλέγουν έως 3 υποψηφίους από την ομογένεια και εφόσον το κάνουν οφείλουν να τοποθετήσουν τουλάχιστον έναν σε μια από τις 3 πρώτες θέσεις.

Η ψήφιση του ν/σ για τη διευκόλυνση  της άσκησης του δικαιώματος ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων αποτελεί την εκπλήρωση μίας ακόμα δέσμευσης  της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, η οποία επιτυγχάνεται χάρη στην εξάντληση κάθε συναινετικής δυνατότητας, ιδίως από την πλευρά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και  ελπίζω σύντομα να διευρυνθεί το εφαρμοστικό πεδίο του, ώστε να συμπεριλάβει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και να συνοδευτεί από αντίστοιχες πρωτοβουλίες που μεγαλώνουν και δυναμώνουν την πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας