Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Μεγάλη συμμετοχή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων στο Τρανόβαλτο, με θέμα την ενημέρωση-συζήτηση για την αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής (25 φωτογραφίες – 3 βίντεο)

Από το mikrovalto.gr
Η απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος του μαρμάρου στο Τρανόβαλτο εδώ και 20ετία περίπου και η αγωνία για το παρόν και το μέλλον του τόπου, έφερε πολύ κόσμο στην αίθουσα εκδηλώσεων του γυμνασίου Τρανοβάλτου, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων με θέμα την «Ενημέρωση - Συζήτηση για την αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου Δήμου Σερβίων»,
...που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου 2019.

Στην ιδιαίτερα θετική αυτή πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να γίνει η συνεδρίαση στον τόπο του προβλήματος, ανταποκρίθηκαν, πέραν των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών του μαρμάρου, οι τέσσερις (από του 5) βουλευτές του νομού (Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου, Γιώργος Αμανατίδης και Καλλιόπη Βέττα), ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Μενέλαος Μακρυγιάννης), οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Τρανοβάλτου Αχιλλέας Ντοβόλης (που ήταν ο οικοδεσπότης), Μικροβάλτου Μαρία Βέττα και Ελάτης Γιάννης Τσιτσόπουλος καθώς και σύμβουλοι, ο πρώην δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων (Έφη Τσίγκα ΚΚΕ) και πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Παρόντες ήταν βέβαια, ο πρόεδρος του Σωματείου Βιομηχάνων και Βιοτεχνών Μαρμάρου Ν. Κοζάνης Γιάννης Γ. Τυρνενόπουλος όπως και ο πρώην πρόεδρος Κώστας Βητόπουλος.
Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας του σώματος και τις εισαγωγικές τοποθετήσεις του δημάρχου Χρήστου Ελευθερίου, των επικεφαλής των παρατάξεων (Κωνσταντόπουλος, Σπυρίδου, Γεωργακόπουλος) και του π. δημάρχου Αθ. Κοσματόπουλου, ο λόγος δόθηκε στα στελέχη της Αναπτυξιακής Δυτ. Μακεδονίας ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε. Γιάννη Γκίνη δντή Μελετών, Σάκη Καραθανάση και Λένα Τσικαρδάνη, οι οποίοι έκαναν την ενημέρωση σχετικά με το περίγραμμα του εγχειρήματος της αξιοποίησης της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου στη βάση της ενιαίας εξόρυξης, τα τεχνικά στοιχεία του έργου και το χρονοδιάγραμμα της πορείας έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που εστάλη για έγκριση στο υπουργείο τις τελευταίες μέρες, μέχρι και την έκδοση άδειας ενιαίας εκμετάλλευσης της λατομικής περιοχής που οριοθετείται στα 450 στρέμματα σε κοινοτική έκταση.
Κατόπιν, μετά τις τοποθετήσεις των θεσμικών παραγόντων (βουλευτών, Περιφέρειας, κομμάτων), δόθηκε ο λόγος στον πρόεδρο του Σωματείου Βιομηχάνων και Βιοτεχνών Μαρμάρου Ν. Κοζάνης Γιάννη Γ. Τυρνενόπουλο που τόνισε το «όλοι μαζί θα κερδίσουμε», ακολούθησαν τοποθετήσεις και άλλων επιχειρηματιών μαρμάρου, του δικηγόρου Νίκου Κούρα και στη συνέχεια εποικοδομητική διαλογική συζήτηση, που ασφαλώς φώτισε αρκετά σημεία της υπόθεσης του μαρμάρου Τρανοβάλτου.
Συμπερασματικά μετά την ενημέρωση και τη συζήτηση που ακολούθησε, θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε στα παρακάτω:
- Η σημερινή εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα 5χρονης πορείας επίλυσης του προβλήματος που βασίζεται στην υπογραφή του «Κειμένου Αρχών και Δεσμεύσεων για τη ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου» που συνέταξε η ΑΝ.ΚΟ. (δείτε ΕΔΩ), από μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών μαρμάρου Τρανοβάλτου με υπηρεσιακούς και θεσμικούς παράγοντες της πολιτείας, στις 9 Μαΐου 2014, στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης. Βασικός άξονας του Κειμένου Αρχών ήταν η δέσμευση για ενιαία εξόρυξη της μαρμαροφόρου περιοχής και οι απορρέουσες υποχρεώσεις όλων των μερών.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 15 Μαΐου 2017, εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας - Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. (ΑΝΚΟ ΑΕ) για την «Ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου» (δείτε ΕΔΩ), βασιζόμενη στο ως άνω «Κείμενο Αρχών και Δεσμεύσεων για την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου».
- Με τον νόμο 4512/2018 αλλάζει το καθεστώς αδειοδότησης μικρών λατομικών μονάδων, καθιερώνοντας πλέον την ενιαία άδεια εκμετάλλευσης.
- Αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου και εστάλη για έγκριση στο ΥΠΕΚΑ, κομβικό σημείο στην επίλυση του προβλήματος. Η διαδικασία της έγκρισης της Μ.Π.Ε., σύμφωνα με την ενημέρωση, θα διαρκέσει από 6-12 μήνες, γιατί θα απαιτηθούν υπογραφές συναρμόδιων υπουργείων.
- Μετά την ολοκλήρωση της έγκρισης της Μ.Π.Ε., θα κληθεί το υπουργείο να εκδώσει την άδεια ενιαίας εκμετάλλευσης των 450 στρεμμάτων στην λατομική περιοχή «Μπιστιριά» στο Τρανόβαλτο.
- Από εκεί και πέρα θα αρχίσουν τα δύσκολα και τα κρίσιμα. Ο Δήμος Σερβίων διατηρεί κατ’ αρχάς το δικαίωμα να εκχωρήσει την άδεια μίσθωσης σε έναν ή και περισσότερους(;) τοπικούς συνεταιρισμούς, για ορθολογική εκμετάλλευση και υποχρεώσεις σύμφωνα με την ΜΠΕ. Εφόσον δεν υπάρξει ανάλογο συνεταιριστικό σχήμα τοπικών επιχειρηματιών μαρμάρου, ο Δήμος έχει το δικαίωμα κα προβεί σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό ανάθεσης μίσθωσης, ανοίγοντας βέβαια το δρόμο σε οποιονδήποτε επιχειρηματία επενδυτή που πληροί τις προϋποθέσεις.
- Από την όλη συζήτηση, παρά τις όποιες μικροδιαφορές στις τοποθετήσεις, διαφάνηκε η πρόθεση να γίνει ένας συνεταιρισμός επιχειρηματιών μαρμάρου στο Τρανόβαλτο, που θα διεκδικήσει δικαιωματικά την άδεια της λατομικής περιοχής που του ανήκει.
- Η περίοδος της απολιγνιτοποίησης στο Ν. Κοζάνης, ενδεχόμενα θα προσφέρει πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία στην περιοχή, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν στα έργα της πρώτης φάσης (έργα υποδομής-προσπέλασης, καθαρισμός μπαζών κ.α.).
Δείτε σε βίντεο αποσπάσματα από τη συνεδρίαση, ως παρακάτω:
ΒΙΝΤΕΟ Ι - Οι αρχικές τοποθετήσεις του δημάρχου, των επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου, των βουλευτών του νομού, του εκπροσώπου της Περιφέρειας και των κομμάτων
Συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Το Προφίλ μας